UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2022-09-27 19:24

Öttusa: Mészáros Emma sokat dolgozott a nyári csillogásáért

A Trion SC 16 éves öttusázója, Mészáros Emma nem akármilyen nyarat hagyott maga mögött azzal, hogy az U17-es Európa-bajnokságon három aranyérmet szerzett, majd a korosztály vb-jén ugyanúgy triplán állt dobogón.

Rövid idő alatt a hazai öttusa egyik figyelemreméltó ígéretévé lépett elő a 16 éves Mészáros Emma, aki sokakat meglepve a nyáron brillírozott a korosztályos világeseményeken. A Trion SC reménysége már nemcsak a tejfelszőke hajával tűnik ki vetélytársai közül, hanem azzal a nem mindennapi tettel is, hogy a krakkói U17-es Európa-bajnokságon egyéniben, vegyes váltóban és csapatban is aranyérmet szerzett, majd a korosztály azt követő lignanói világbajnokságán megint háromszor állt fel a dobogóra: egyéniben bronz-, vegyes váltóban és csapatban ezüstérem lett a jutalma. 

Mészáros Emma kivételesen sikeres nyarat zárt Forrás: FIPM
Mészáros Emma kivételesen sikeres nyarat zárt Forrás: FIPM
„Ez volt az első alkalom, hogy az U17-esek között egyéniben indultam Eb-n és vb-n, korábban csak váltóban sikerült kiharcolnom a csapattagságot – mondja Emma. – Éppen ezért meglepő volt, hogy ennyire jól szerepeltem az Eb-n, és igazi boldogságot jelentett a három aranyérem. Ezután már sokkal nagyobb önbizalommal érkeztem a vébére, és bennem volt a bizonyítási vágy, hogy megmutassam a kétkedőknek, nem csak egyszeri volt a jó teljesítményem. Tudtam, hogy az Eb-nél erősebb ellenfelek lesznek Olaszországban, ennek szellemében álltam rajthoz, és nagyon örültem, hogy megint háromszor léphettem fel a dobogóra.”  Emma a KSI-ben kezdett öttusázni, két évvel ezelőtt érkezett a Trion SC-be, melyben látványosan megindult a fejlődése. A fővárosi klubban Burcsa Szabolcs hangolja össze a tréningjeit, de ugyanolyan hálás a legutóbbi sikerekért Jakab Ágnes futó- és Godó Tibor úszóedzőnek is. Az U17-esek még csak háromtusáznak (úszás és laser run, azaz lövészettel egybekötött futás) a világversenyeken, de Emmának már lovasvizsgája is van, és a páston is egyre otthonosabban mozog.  „A Trionban rengeteget dolgozunk, és én is sokkal komolyabban veszem a sportot, mint korábban. Az edzőim kiemelten figyelnek rám, és remekül sikerült a formaidőzítésünk a nyáron, hiszen a világversenyeket megelőzően csupán egyszer voltam dobogós a négy korosztályos Magyar-kupából. Örülök, hogy a fejlődésem folyamatos. Tavaly még az is nagy előre lépésnek számított, hogy váltóban ott lehettem a válogatottban. A klubtársaim viccelődtek, hogy a vb-szereplésem visszaesés az Eb-hez képest, de természetesen ezt senki nem gondolja így, mert sokkal erősebb volt a mezőny Lignanóban. 
Az U17-es vb érmesei között Forrás: FIPM
Az U17-es vb érmesei között Forrás: FIPM
Ráadásul, ha úgy vesszük, a világbajnokságon Emma Eb-címet védett, hiszen senki nem előzte meg az európai kontinensről. Eddigi eredményességét leginkább kiváló futásának köszönheti, és állóképességét már az atlétikai pályán is többször megcsillantotta. Sőt, igazi érdekesség, hogy a legutóbbi U18-as atlétikai országos bajnokságon ő nyerte a 3000 méteres síkfutás döntőjét, míg 1500-on harmadikként ért célba. És miután kedvenc sportágát, a lovaglást is jó érzékkel műveli, már az idősebbek között is letette a névjegyét: az öttusázók U24-es ob-járól második, a juniorokéról negyedik helye van.  „Nem kérdés, hogy az eddigi pályafutásomat nézve az idén sikerült magamból kihoznom a legtöbbet, de ezeket a sikereket csupán lépcsőfokoknak gondolom, és szeretnék egyre feljebb jutni. Az eredményeim nagy löketet adnak a folytatáshoz, és bizakodva várom a közelgő junior-világbajnokságot is, melyen váltóban kapok lehetőséget.”  Emma a klubja mellett a családjától is megkapja a kellő támogatást. A lignanói világbajnokságon pedig meglepetésszurkolója is akadt.  „Van egy nyuszim, akit Szotyinak hívnak, és nagyon szeretek. Amikor a szüleim készültek az olaszországi vébére, akkor anyukám megkérdezte, hogy mit hozzanak, én pedig mondtam, hogy a nyulat. Nem egészen gondoltam komolyan, de ők mégis magukkal hozták, és bár verseny közben nem tudtam, de Szotyika is a helyszínen drukkolt nekem a döntőben. Ő az én kabalám, még ha nincs is ott mindegyik versenyemen.” 

Társak a sikerekben  Mészáros Emma a krakkói U17-es Európa-bajnokságon az egyéni aranya mellett Tóth Ákossal váltóban, valamint Haraszin Lindával és Zemán Zórával csapatban is győzött. Ezt követően a lignanói U17-es vb-n az egyéni bronzza mellett Péter Ádámmal lett második, a csapatezüstöt pedig ugyanúgy Haraszin Lindával és Zemán Zórával érdemelte ki. 

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.