UtánpótlásSport
2024. június 25.
  • instagram
JUNIOR NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, ÉSZAK-MACEDÓNIA
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2022-10-07 12:14

Labdarúgás: innovatív háromdimenziós testszkennerrel mérik fel a Király SE fiataljait

A PTE-ETK Szombathelyi Képzési Központja, a Bay Zoltán Kutatóintézet és a Király SE a szerdai közös sajtótájékoztatóján új, innovatív háromdimenziós testszkennerrel történő méréssorozat állt a központban.

Új, innovatív háromdimenziós testszkennerrel mérik fel a napokban a Király SE százhúsz utánpótláskorú labdarúgóját. Az egyedülálló mérőeszköz a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (PTE-ETK) és a Bay Zoltán Kutatóintézet közös fejlesztése.

Innovatív háromdimenziós testszkennerrel mérik fel a Király SE fiataljait Fotó: Savari Fórum/Nagy Jácint
Innovatív háromdimenziós testszkennerrel mérik fel a Király SE fiataljait Fotó: Savari Fórum/Nagy Jácint
A berendezést – első labdarúgó egyesületként az országban – annak köszönhetően vehette igénybe a klub, hogy a Király SE rehabilitációs és prevenciós területen már egy éve együttműködik a PTE-ETK Szombathelyi Képzési Központjával. A 3D-s mérés egy méréssorozat egyik, kiemelt állomása. Az innovatív berendezésen túl része még a komplex felmérésnek az antropometriai mérés, gerincdeformitások kiszűrése, testzsír-összetétel mérés, valamint terhelhetőség mérés Zebris ultrahang-alapú mozgásvizsgáló eszköz segítségével. Az egyedülálló, mesterséges intelligencia (MI) alapon működő háromdimenziós testszkenner kilenc kamerával felszerelt, és 5-8 másodperc alatt szkenneli be a vizsgált személyt, 100 centitől 220 centis magasságig. A berendezés mobil, viszonylag gyorsan összeszerelhető, és milliméter pontosságú eredményt ad. A vizsgálatok időközönként megismétlésével pontosan monitorozható az alanyok, sportolók fejlődése.
Fotó: Savari Fórum/Nagy Jácint
Fotó: Savari Fórum/Nagy Jácint
A humán testszkenner fejlesztésének célja a sportolók, gyerekek testtartási problémáinak azonosítása, majd azok folyamatos nyomon követése volt. A keletkező adatokból a gyerekek szülei segítséget, támpontokat kaphatnak a megfelelő sportágválasztásához is, de az adatok egyéb területeken is felhasználhatók. A bőrgyógyászat számára például azonnal azonosítható egy-egy káros elváltozás, ami lehetővé teszi a mielőbbi beavatkozást, mondta el a Bay Zoltán Kutatóközpont divízióigazgatója, Szűcs Ferenc. „Ami a várható eredményeket illeti, minden gyerekről egy vizsgálati jelentést kap majd az egyesület, az edzők. A pontokban, gólokban, percekben jelentkező különbséget a csapatok között pedig az is jelentheti majd a jövőben, hogy a mérési eredményeket ki tudja megfelelően értelmezni, és beépíteni, jól felhasználni a mindennapokban” – emelte ki a sporttudományos háttér jelentőségét Prof. Dr. Ács Pongrác, a PTE-ETK dékánja, a PTE-ETK Szombathelyi Képzési Központja, a Bay Zoltán Kutatóintézet és a Király SE szerdai közös sajtótájékoztatóján.
Fotó: Savari Fórum/Nagy Jácint
Fotó: Savari Fórum/Nagy Jácint
Hurtlik-Tóth Enikő, a Király SE mérési munkacsoportjának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a testtartásbeli hibákat a lúdtalp, térdprobléma és a hanyagtartásból kialakuló gerincdeformitások jelentik. Ha adott ízületi területen megjelenik egy elváltozás és nincs azonnal kezelve, az később továbbgyűrűző mozgásszervi bajokat eredményezhet, figyelmeztetett. A prevenció tehát egyre jobban felértékelődik, nem csak egyesületi, de össztársadalmi szinten is. A mostani mérések eredményei azt fogják szolgálni, hogy a királyos gyerekek időben megkaphassák azokat a korrekciós lehetőségeket, amelyek elvégzésével csökkenthető, mérsékelhető a sérülések kockázata, előfordulása. „A mérések és azok tudományos kiértékelése azért is fontos, mert az adatokból, a leszűrt következtetésekből, eredményekből tudnak tovább dolgozni az edzők, fejlődni a gyerekeink. Megtisztelő, hogy részesei lehetünk ennek a tudományos projektnek, és az adatokkal hozzájárulhatunk a további fejlesztésekhez, köszönjük” – fogalmazott Király Gábor, a Király Sportegyesület elnöke, 108-szoros válogatottsági rekorder, hozzátéve: eredményesnek, hatékonynak tartja a PTE-ETK Szombathelyi Képzési Központjával 2021 őszén megkezdett közös munkát, melynek keretében gyógytornász hallgatók kapcsolódtak be az egyesület prevenciós és rehabilitációs munkájába. A PTE-ETK Szombathelyi Képzési Központjának igazgatója, Karamánné dr. Pakai Annamária úgy vélte, a sportsérülések, sportrehabilitáció területén is vannak és lesznek is még közös pontok a két intézmény között, és reményét fejezte ki, hogy a PTE-n belül működő egészségtudományi szakkollégium – ahol a diákok egyetemi életét, tudományos munkáját szeretnék tovább fejleszteni, támogatni – a jövőben tudományos rendezvényekben is együttműködhet majd Király SE tehetségközpontjával. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.