UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2022-10-14 14:37

Kajak-kenu: „A testvéremmel és a barátokkal elért siker a legédesebb” – az ifi vb-n két aranyat nyerő Hidvégi Hunor

Mindkét számában aranyérmet szerzett a szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon a kajakos Hidvégi Hunor; a tatai versenyző a kezdetekről, a sikerekhez vezető hosszú útról, az öccsével és a legjobb barátaival közös versenyzésről, illetve a jövőbeni célokról is nyilatkozott az Utánpótlássportnak.

A korosztályos kajak-kenu világbajnokságok történetének legjobb magyar eredményét szállították a hazai fiatalok a szeptember elején véget érő, szegedi viadalon. Az ifjúsági és U23-as eseményt szászázalékos teljesítménnyel zárta a Tatai Hódy SE versenyzője, Hidvégi Hunor, aki a fiatalabbak között K-1 és K-4 500 méteren is aranyérmet szerzett, ezzel pedig az eddigi legnagyobb sikereit ünnepelhette.

Hidvégi Hunor a K-1 500 méter befutója után, a szegedi korosztályos vb-n Forrás: MKKSZ
Hidvégi Hunor a K-1 500 méter befutója után, a szegedi korosztályos vb-n Forrás: MKKSZ
„Sportos családból származom, futással, úszással és aikidóval kezdtem kiskoromban – emlékszik vissza Hidvégi. – Utána keveredtem le a kajakházba, a sportágba pedig rögtön beleszerettem. Megfogott a víz közelsége, a mozgásforma és persze a közegben is jól éreztem magam. Tíz éve kezdtem, azonban az elején nem gondoltam, hogy akár komolyabb sikerek is várhatnak rám; az áttörést a 2019-es Olimpiai Reménységek Versenye hozta el. A szlovákiai versenyre már a kijutást is hatalmas diadalként éltem meg, és – bár érmet nem szereztem – még motiváltabban vetettem magam a munkába. Rá egy évre viszont fordulat következett: a gerincsérvem miatt úgy tűnt, abba kell hagynom a sportolást. A pillanat, amikor kiderült, hogy folytathatom, csodálatos volt, talán a legtöbb erőt eddig akkor kaptam a pályafutásom során.” Nem sokkal később, 2021-ben már ifjúsági Eb várt Hidvégire: K-4 500 méteren bronzérmet szerzett, az idei korosztályos kontinensviadalon pedig K-1 1000 méteren a dobogó felső, míg K-4 500 méteren az öccsével, Zalánnal együtt a második fokára állhatott fel. „Az egyesben aratott diadal egészen hihetetlen volt, valóra vált álomként írnám le, a négyesen elért második hely pedig szintén óriási örömöt okozott, hiszen a verseny előtt nem tudtuk megítélni, mire lehetünk képesek. Az ezüst talán még nagyobb erőt adott a nyár végi vb előtt, hogy ha ennél is jobban odatesszük magunkat, akár világbajnoki aranyat is nyerhetünk.”
Az ifi vb-győztes négyes, elölről: Ozsgyáni Bence, Hidvégi Zalán, Hidvégi Hunor, Keller Gergő Forrás: MKKSZ
Az ifi vb-győztes négyes, elölről: Ozsgyáni Bence, Hidvégi Zalán, Hidvégi Hunor, Keller Gergő Forrás: MKKSZ
A fiatalok pedig még jobban odatették magukat. A már említett augusztus végi, szeptember eleji világbajnokságon hazai közönség előtt ülhettek hajóba a magyar fiatalok, akik halmozták az érmeket; a terméshez Hidvégi két arannyal járult hozzá. „A felkészülés alatt még nagyobb figyelmet szenteltünk az együttműködésre és az összhangra, igyekeztünk tökéletesíteni a ritmust és a technikát. Nem volt nehéz dolgunk, hiszen a négyesben velem ült a testvérem, Zalán, de a másik két tagra, Ozsgyáni Bencére és Keller Gergőre is a legjobb barátaimként tekintek, régóta ismerjük egymást. Felemelő volt magyar szurkolók előtt kajakozni, őrületes hangulat uralkodott a Maty-éren, a csapattársakkal együtt elért siker pedig a legédesebb, felejthetetlen emlék marad. A négyes után következett az egyes fináléja, ami előtt volt bennem kis félelem. Egyrészt a korábbiakhoz képest rövidebb távon, 500 méteren kellett teljesítenem, másrészt az indulókat sem ismertem, hiszen a vb-n mégiscsak szélesebb a mezőny. Az sem segített túl sokat, hogy előttem sorozatban születtek a magyar aranyérmek, amit nem akartam megszakítani. A dupla sikert Laci bácsi (Czina László, A hónap utánpótlásedzője díjra jelölt szakember, Hidvégiék edzője a Tatai Hódy SE-ben – A szerk.) is nehezen hitte el, percenként gratulált.” Arra kérdésre, hogy milyen célokkal vág neki a jövőnek, nem adott meglepő választ az ifjú kajakos. „Jövőre már az U23-asok és a felnőttek között készülhetek, ugrok egy korosztályt. A munka hasonlóképpen folytatódik: a lehető legjobb téli periódust szeretném zárni, hogy a nagyobbak között is megálljam a helyem a versenyeken. Mindig az aktuális, soron következő megméretésre gondolok, előrébb fölösleges tekinteni. Ám távoli célként természetesen az olimpia is ott lebeg a szemeim előtt.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.