UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2022-10-25 18:30

Karate: kitűnő keret a konyai világbajnokságon

Jóllehet a törökországi Konya városa fogadja a mieinket, néhányan közülük egészen biztosan Budapestre (is) gondolnak az idei korosztályos karate világbajnokság szerdai startját várva. Merthogy a mostani szereplők közül minden bizonnyal lesz olyan, és nem is egy, aki az idehaza, a jövő évben rendezendő felnőtt vébén is indulhat majd a piros-fehér-zöld színek képviseletében.

Huszonhat magyar karatéka indul a törökországi  korosztályos világbajnokságon Forrás: karate.hu
Huszonhat magyar karatéka indul a törökországi korosztályos világbajnokságon Forrás: karate.hu
Tehetséges fiatalokkal teli csapatunk vesz részt a kadét, junior és U21-es korosztály legjobbjait felvonultató e heti világbajnokságon, és bizony utóbbiaknak, a 18-20 év közöttieknek a legkiválóbbjait jó eséllyel viszontláthatjuk majd a budapesti nagy vb-n is – bocsátotta előre honlapunknak adott előrejelzésében Mészáros János, a hazai karatésok szakszövetségének elnöke. Aki nem akarta elkiabálni, de nem is hallgatta el, hogy a vasárnap záruló törökországi csúcseseményen akár több magyar medál is születhet. „Két érem biztosnak látszik, erre valós az esély, de lehet akár több is” – hangzott a prognózis. A remény megalapozottságát a karatés vb-keretben helyet kapott olyan talentumok igazolhatják vissza, akik már bizonyítottak a nemzetközi elitmezőnyben is. Így – bár 105 országból 1800-nál is több ifjú harcos alkotja a vébémezőnyt – Konyában is messzire juthat 26 fős csapatunkból például a már korosztályos Európa-bajnoki arany- és ezüstéremmel is rendelkező Ilankovic Aleksandra, akárcsak a 2020-as budapesti Eb-n, szintén küzdelemben bajnoki címet nyert Jakubovics Dalma. Újabb kumitésokkal folytatván a sort, a 2021-ben Eb-második Hecker Bojána és a 2020-ban Európa-bajnoki bronzérmes Dvorák Ádám, valamint a korábbi kontinensviadalokon formagyakorlatban ezüst- és bronzérmes Bárdos Ádám is ott lehet a vb-dobogóra „fellépti jogot” szerzők között. A jövő magyar karatés generációjából – a 14-15 esztendősöket jelentő kadét-korosztályból és a 16-17 éves juniorok közül is – befuthat több, ma még talán kevésbé ismert név viselője, így Gáspár Laura és Tóth Máté, akik aranyérmet szereztek a kadétek mezőnyében a szeptember végi, rijekai Horvát Openen. Az MTK-ban pallérozódó, 2006-os születésű Gáspár Laura a 47 kilogrammosok, a 2007-es születésű Tóth Máté pedig az 57 kilogrammosok küzdelmi kategóriájában utasított maga mögé mindenkit. Ami a „huszonhatok” összetételét illeti, hatan próbálkoznak a mieink közül formagyakorlatban (kata) és húszan küzdelemben (kumite). A minél jobb forma elérése végett a vb előtt a teljes magyar válogatott hosszabb időn keresztül, napi két-három edzéssel Mátraházán készült. Bizonyosak lehetünk benne, hogy nem volt hiábavaló a szakmai összetartás.

A magyar indulók: Formagyakorlat: Férfiak: U21: Bárdos Ádám Junior: Gulyás Gergely Kadét: Simák Dániel Nők: U21: Tóth Vanda Junior: Kiss Maja Kadét: Fodor Amira Küzdelem: U21: Férfiak: 67 kg: Béres Botond 75 kg: Botos Botond 84 kg: Dvorák Ádám Nők: 50 kg: Jakubovics Dalma 61 kg: Ilankovic Aleksandra 68 kg: Ádám Alexandra Juniorok: Fiúk: 55 kg: Szőcs Ambrus 61 kg: Dudás Zsombor 76 kg: Olajos Marcell Lányok: 48 kg: Hecker Bojána 53 kg: Molnár Virág 59 kg: Loyal Lili +59 kg: Nagy Bernadett Kadétek: Fiúk: 52 kg: Kovács Gergely 57 kg: Tóth Máté 70 kg: Nádudvari-Kiss Ambrus +70 kg: Szinák Csaba Zalán Lányok: 47 kg: Gáspár Laura 54 kg: Török Panka +54 kg: Kopfer Anna

További korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.