UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2022-11-07 20:48

Labdarúgás: mely utánpótláskorú játékosokat hívhatja meg Marco Rossi a keretbe?

A magyar válogatott szövetségi kapitánya kedden 14 órakor hirdet keretet a Luxemburg, illetve a Görögország elleni előkészületi mérkőzésekre – összegyűjtöttük, kik kaphatnak meghívót az utánpótláskorú játékosok közül.

Itt az idő a kísérletezésre! A magyar válogatott Luxemburg, illetve Görögország ellen csap össze tét nélküli mérkőzésen, hogy felkészüljön az előtte álló Európa-bajnoki selejtezőre, amelyben Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia válogatottjával kell megharcolnia a 2024-es németországi földrésztornán való részvételért. Marco Rossi szövetségi kapitány kedden 14 órakor hirdet keretet, ennek kapcsán pedig összegyűjtöttük, mely utánpótláskorú játékosoknak postázhat meghívót a következő összetartásra. Aligha lövünk mellé azzal, ha azt állítjuk, Kerkez Milos biztosan a keret tagja lesz. A 19. életévét hétfőn betöltő balhátvéd a Németország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen remek teljesítményt nyújtva mutatkozott be a felnőttválogatottban, és Olaszország ellen is helytállt. Az AZ Alkmaar tehetsége 25 mérkőzésen lépett pályára klubjában, védő létére három gólt és hat gólpasszt jegyez, így nem csoda, hogy sajtóértesülések szerint több nemzetközileg jegyzett együttes érdeklődését felkeltette.

Németh András a korosztályos válogatottak után a felnőtteknél is bizonyíthat? Fotó: Mura László
Németh András a korosztályos válogatottak után a felnőtteknél is bizonyíthat? Fotó: Mura László
Kedden eljöhet Németh András nagy napja, a KRC Genk támadója ugyanis először kaphat meghívást a felnőttválogatottba. A 20. születésnapját szerdán ünneplő tehetséges csatár bizonyította, kiemelkedik a korosztályos nemzeti csapatból (az U21-ben 11 meccsen nyolc gólt szerzett), és a belga első osztályban élen álló klubjában is gyakorta kap lehetőséget: 14 tétmérkőzésen 415 perc jutott neki, két gól mellett egy gólpassz a mérlege. Az ő beépítése Szalai Ádám visszavonulása miatt is időszerű lehet, elkél ugyanis a válogatottban egy jó felépítésű, mégis mozgékony középcsatár, mint amilyen ő. A húszéves Balogh Botond 2021-ben a San Marino elleni vb-selejtezőn mutatkozott be a válogatottban, ám azóta nem volt kerettag. A Parmában szereplő belső védő az utóbbi időben többször bajlódott sérüléssel, ám egy ideje egészséges. A Bulgária, illetve a Litvánia elleni U21-es felkészülési meccseken remekül játszott, a Bari ellen megnyert Olasz Kupa-találkozó után pedig vezetőedzője megemlítette, magas szinten futballozott. Csakhogy kevés játéklehetőséget kap, a Serie B-ben kettő, a Coppa Italiában egy mérkőzésen jutott szóhoz az idényben, így nem valószínű, hogy Marco Rossitól meghívást kap. A Nemzetek Ligájában rendre számításba vett, az olaszok elleni idegenbeli mérkőzésen a nemzeti csapatban bemutatkozó Vancsa Zalán ezúttal meglepő lenne, ha szerepelne Marco Rossi szövetségi kapitány terveiben, a belga másodosztályú Lommelben szereplő 18 esztendős támadó ugyanis október 1-je óta nem lépett pályára, s amúgy sem fut jó idényt, hét bajnokin játszva nem szerzett gólt. A keresztszalag-szakadást szenvedő Gulácsi Péter kiválása miatt harmadik számú kapus után kell néznie a szakmai stábnak. Bár felvetődhet annak a lehetősége, hogy az U21-es válogatott egyik kapusát, a West Ham Unitedben edződő Hegyi Krisztiánt (20) vagy a Juventusban pallérozódó Senkó Zsombort (19) elkérve Gera Zoltán szövetségi edzőtől felhívják a felnőttek közé, nagyobb esélyt látunk rá, hogy a ZTE FC-ben kiválóan teljesítő Demjén Patriknak vagy a Puskás Akadémiában hétről hétre bizonyító Tóth Balázsnak szavaznak bizalmaz. Meglátásunk szerint a fiatalszabálynak megfelelő játékosok közül az idényben Katona Bálint nyújtotta a legjobb teljesítményt, ám kérdés, ér-e meghívót a szemre is tetszetős, bevállalós, egyúttal eredményes játéka. A támadó-, illetve középpályássorban egyaránt bevethető húszéves játékos öt gólt, valamint egy gólpasszt jegyez élete első NB I-es idényében. Sok időt tölt a pályán a középpályásként bevethető Baráth Péter (20, DVSC), aki többször is kapott már meghívást, ám az utóbbi fordulókat combsérülés miatt kihagyta. Sok lehetőséget kap Iyinbor Patrick (20, Vasas), Bocskay Bertalan (20, Bp. Honvéd) és Szabó Alex (20, Bp. Honvéd) is, ám esetükben nem érezzük azt, hogy készen állnának arra, hogy segítségére lehetnének a válogatottnak. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.