UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Birkózás Cselgáncs Ökölvívás

2022-11-10 11:09

A hónap utánpótlásedzője: birkózó-, cselgáncs- és ökölvívótréner az októberi díj három jelöltje

A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj októberi kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Gyimes Nikolett cselgáncs-, Kliment László birkózó-, Törteli Ferenc ökölvívóedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 200 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

Íme, október hónap jelöltjei!

GYIMES NIKOLETT

25 éve irányítja a Széchenyi Egyetem SE cselgáncsszakosztályát. A kezdetektől tart edzéseket a legkisebb korosztályoktól (óvodások, általános iskolások) egészen a felnőttekig bezárólag. Az évek alatt egyre több tanítványa gyűjtögette az érmeket a hazai versenyeken, a legjobbak beverekedték magukat a korosztályos válogatottakba. A nemzetközi áttörést Sipőcz Richárd hozta el a műhely életében, ő 2016-ban ifjúsági Európa-bajnok lett a nehézsúlyúak között. Az azóta eltelt hat évben a mostanra 21 esztendős fiatal újabb hat Eb-aranyérmet nyert a különböző korosztályokban (ifjúsági, junior, U23). Két évvel ezelőtt öt napon belül szenzációs teljesítménnyel a junior és az U23-as Európa-bajnokságon is aranyérmet nyert. Ezután Gyimes tanítványát a kontinens legjobb utánpótláskorú dzsúdósának is megválasztották. Sipőcz junior vb-ezüstéremmel is büszkélkedhet, felnőtt Eb-n ötödik lett, míg fiatal kora ellenére tavaly már versenyben volt a tokiói olimpiai kvótáért, de arról végül lemaradt. A 49 éves Gyimes Nikolett jelenleg 40 igazolt versenyzővel foglalkozik Győrben, közülük 30-an utánpótláskorúak.

Gyimes Nikolett hét korosztályos Eb-aranyhoz segítette Sipőcz Richárdot Forrás: Széchenyi Egyetem SE

Ami az októberi eredményeket illeti: Sipőcz Richárd U23-as Európa-bajnoki címet szerzett a +100 kilósok mezőnyében Szarajevóban (ezzel a magyar kontingens két aranyából az egyik az ő nevéhez fűződött), míg a vegyes csapatversenyben bronzérmet nyert a válogatott tagjaként. Az egyéni küzdelmeknek első kiemeltként vágott neki, és legnagyobb esélyesként magabiztosan dzsúdózott, a négy győztes meccsével 2019 és 2020 után már a harmadik alkalommal állhatott a dobogó tetején ebben az évjáratban.

„Azt hiszem,

női edzőként valamivel empatikusabb vagyok,

mint a férfi kollégáim, ami nem jelenti azt, hogy ne lennék szigorú – mondja a szakember. –  Ugyanakkor megpróbálom mindig értékelni a tanítványaim munkáját, és visszajelzést adni nekik. Hiszen ne felejtsük el, a versenyző teszi bele a munkát, én csupán irányítom őt. Napról napra vérrel, verejtékkel dolgoznak a tatamin, miközben az edzőkollégáimon gyakran azt látom, hogy ezt nem mindig értékelik megfelelően. Én erre mindenképpen nagyobb hangsúlyt fektetek a fiatalok esetében.”

Sipőcz Richárd így nyilatkozott edzőjéről:

„Amit kér a tanítványaitól, azt utána szigorúan meg is követeli. Rendkívül keménykezű, következetes, ugyanakkor a mi sportágunkban elengedhetetlen ez a hozzáállás, másképpen nem lehetne fejlődni és nagy eredményeket elérni.”

KLIMENT LÁSZLÓ,

az ESMTK birkózóedzője és az U20-as kötöttfogású válogatott szövetségi edzője a versenyzői pályafutása végeztével 2008-ban, az pesterzsébetieknél kezdte el az edzői pályát. Elsőként a legkisebbekkel, nyolc-kilencévesekkel foglalkozott, majd a különböző korosztályokban végig kísérte tanítványait, akik számos országos bajnoki címet nyertek az évek alatt, és az utánpótlás-világversenyeken is egyre nagyobb sikereket értek el. Ez utóbbi eredmények első állomásaként Szőke Alex – akinek Kliment a kezdetektől fogva egyengeti a pályáját – 2016-ban U17-es világbajnoki címet szerzett, a későbbiekben pedig az U17-es és az U20-as korosztályban is Eb-aranyat nyert. A 22 esztendős Szőke tavaly már a felnőttek világelitjébe is berobbant: a vb-n ezüstérmesként zárt, míg a tokiói olimpián ötödik lett. Rajta kívül – többek között – az idén nyáron U20-as Európa-bajnoki címet ünneplő Tösmagi Attilának (20) és a felnőtt-vb-harmadik, U20-as Eb-ezüstérmes Losonczi Dávidnak (22) is a 39 esztendős Kliment László a nevelőedzője; jelenleg is felügyeli a felkészülésüket klubszinten. Az elmúlt években – az egyesületi feladatai mellett – az U20-as kötöttfogású válogatott szakmai munkájáért is felelt. A korosztályos és felnőttvilágversenyeken remeklő élversenyzők mellett az ESMTK-ban 20-25 fős, 10-11 éves korú gyerekekből álló csoportot vezet immár negyedik éve. 

Kliment László (jobbról) és tanítványa, Szőke Alex Forrás: ESMTK

Októberben a 22 éves Szőke Alex U23-as világbajnoki címet szerzett Pontevedrában, a kötöttfogásúak 97 kilósok mezőnyében. Ezzel a hazai birkózósport negyedik vb-elsőségét nyerte a korosztályban. Alex jóformán átgázolt a mezőnyön: az öt győztes meccsén hármat is technikai tussal diadalmaskodott, míg ellenfelei közül kizárólag a döntős riválisa tudott vele szemben pontot elérni.

A legfontosabb, hogy a gyerekek jókedvűen jöjjenek az edzésekre, miközben legyen meg bennük a munka iránti alázat

foglalja össze hitvallását a tréner. – Ez azt jelenti, hogy amit az edző kér tőlük, azt a tudásuk legjavát nyújtva próbálják meg végrehajtani a szőnyegen. Nyilvánvalóan, nem lesz mindenkiből világklasszis, de szeretnék olyan mentalitást átadni a fiataloknak, hogy utána az élet bármely területén megállják a helyüket. És ha valamibe belefognak, abban igyekezzenek a lehető legjobbak lenni.”

Az újdonsült U23-as vb-aranyérmes Szőke Alex ezt mondta mesteréről:

„Már több mint tíz éve együtt dolgozunk, mindig ott áll mellettem, amikor szükségem van rá. Legyen szó versenyekről, vagy bármilyen élethelyzetről, mindig számíthatok rá; nemcsak edzőként, hanem barátként is tekintek rá. Szakmailag rendre jó tanácsokkal, taktikai utasításokkal lát el, szóval nagyszerű szeme van a birkózáshoz.”

TÖRTELI FERENCET,

a junior ökölvívó-válogatott vezetőedzőjét, a KSI szakosztályvezetőjét első diplomája megszerzésekor az akkoriban a Testnevelési Főiskolán tanító id. Balzsay Károly vette a szárnyai alá, és ennek a kapcsolatnak köszönhetően került 2010-ben a KSI-hez. A mestere nyugdíjba vonulása után, 2013-ban lett az egyesület ökölvívó-szakosztályának a vezetője. A klubban leginkább fiatalok nevelésével foglalkoznak, miközben a felnőttversenyzőik is eredményesen szerepelnek. A hazai utánpótlásban megkerülhetetlen egyesületről van szó, a műhely évente átlagban hat-hét korosztályos magyar bajnokkal büszkélkedhet, és a válogatottban is számos KSI-versenyző érdekelt. Törteli 2018-ban kezdett az ifjúsági fiúválogatottnál dolgozni. Még abban az évben Bernáth Attila ifjúsági Európa-bajnok lett, és ugyanebben az esztendőben Orbán Adrián ezüstérmet szerzett a korosztály világbajnokságán. 2019-ben fél évig a felnőttválogatott szövetségi kapitányi feladatait is ellátta, majd 2021-ben már újra a fiatalokat vezette sikerre: a junior Eb-n Oláh Levente első, Gémes Levente harmadik lett.

KépfeliratTörteli Ferenc és a junior Európa-bajnok Nileborg Krisztián Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség

A 36 esztendős szakember októberben részese volt az év legnagyobb hazai utánpótlás-ökölvívósikerének: az olaszországi junior Európa-bajnokságon a 70 kilogrammosok kategóriájában Nileborg Krisztián aranyérmes lett. A fiatal csúcsformában érkezett az eseményre, amely előtt tétmérkőzésen több mint egy éve nem szenvedett vereséget – legutóbb a 2021-es junior Eb-n állították őt meg. Az említett periódusban számos egyéb nemzetközi versenyen is megmérette magát a válogatottban, amelyek előtt Törtelivel közösen készült az edzőtáborokban. Nileborg nemcsak az aranyérmet, hanem a torna legjobb ökölvívójának járó címet is elnyerte. A tízfős versenyzői küldöttségből rajta kívül három másik fiatal került közel az éremszerzéshez, ők végül a negyeddöntőben búcsúztak.

„Az egyik nagy elődömet, azt a Svasznek Jenő bácsit szeretném idézni, aki szintén évekig vezette a KSI ökölvívó-szakosztályát: »Ökölvívót képzünk, embert nevelünk« – így Törteli. – Szerintem is az a legfontosabb, hogy rendes gyerekek kerüljenek ki a kezünk közül, olyanok, akik normális módon, tisztességtudóan beszélnek és viselkednek. Feladatunk az is, hogy mindemellett felkészítsük őket a későbbi megpróbáltatásokra.

Ha valakiből nem lesz világbajnok, sebaj, akkor is értékes csomagot kap a boksz által,

hiszen olyan közegben készült, amelyben semmi más nem számít, csak az elvégzett munka. És ha az élet más területein is hasznosítani tudja a tanultakat, máris jól járt.”

Az októberi junior Európa-bajnokságon aranyérmes Nileborg Krisztián elismeréssel beszélt válogatottbeli edzőjéről:

„Laza felfogású edző, aki ennek ellenére elvárja a maximális munkát, és képes kihozni belőlünk a legjobbat. Sokat segít az is, hogy közvetlen, és bármilyen problémát meg lehet vele beszélni. Elég hosszú ideje együtt veszünk részt a nemzetközi versenyeken, így volt időm megismerni, és kijelenthetem: remek edző! Mentálisan is rengeteget tanultam tőle, könnyedén szót ért a fiatalokkal”