UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-11-16 20:40

Miklós Melinda túl a sérülésen, immár nagyobb felelősséggel a vállán, bajnoki címre hajtana a Szekszárddal

Az U20-as lányok legnagyobb kosaras tehetségeként számon tartott Miklós Melinda (19) a júniusi műtéte után október elején tért vissza, majd az elmúlt hetekben egyre jobb formát mutatott az Atomerőmű KSC Szekszárd színeiben mind a hazai felnőttélvonalban, mind az Euroligában, így nem meglepő, hogy meghívást kapott a felnőttválogatott soron következő összetartására.

A 19 éves Miklós Melinda már az elmúlt évadban is mind gyakrabban megvillantotta tehetségét a női NB I/A-csoportos kosárlabda-bajnokságban. Az Atomerőmű KSC Szekszárd fiatal irányító-bedobója a tavaszi bajnoki döntő első meccsén például

17 pontot, közte öt triplát

dobott az Euroliga-győztes Sopron ellen. Azonban a bajnokság végeztével az orvosi vizsgálatok kimutatták, műtét vár rá, ugyanis régóta Achilles-ín-sérülés hátráltatta, és a nagyobb problémák elkerülése miatt a nyár elején kés alá kellett feküdnie. Majd hosszú kihagyás és rehabilitáció következett, amelyből október elején tért vissza a pályára.

„A nyári műtét után a felépülésem sajnos kicsit jobban elhúzódott a vártnál, előzetesen azt reméltem, gyorsabban és zökkenőmentesen halad majd a gyógyulás – kezdte Miklós Melinda az Utánpótlássportnak. – Tényleg mindent megkaptam a rehabilitációhoz, nem panaszkodhatom, ugyanakkor türelmesnek is kellett maradnom. Közvetlenül a műtét után azt terveztem, hogy a bajnoki rajtra már ismét százszázalékos leszek, de ez végül sajnos nem jött össze.

Emiatt különösen nehezen éltem meg az első néhány fordulót, amikor kívülről kellett néznem a lányokat, úgyhogy közben ráadásul a csapatnak sem indult jól a szezon. Szerencsére mindez már a múlté, mostanra újra teljesen egészséges vagyok, és a csapatnak is egyre jobban megy.
Miklós Melinda (19) remek formában tért vissza sérülése után Fotó: Rébay Viktor / FIBA 

Miután az első három fordulóban még nem szerepelhetett, október 5-én a PINKK Pécsi 424 ellen játszotta első meccsét a bajnokságban, és mindjárt 10 pontos, 21 VAL-mutatós teljesítménnyel vétette észre magát, majd a BKG-Prima Natura Szigetszentmiklós elleni második találkozón hasonlóan jól folytatta (9 pont és 15-ös VAL).

„Majdnem hat hónapig nem léphettem pályára, többek között az U20-as Eb-t is ki kellett hagynom a nyáron, így már nagyon vártam a visszatérést. Éppen ezért nagyon örültem, amikor az első meccsek kifejezetten jól sikerültek, hatalmas pozitív löketet adtak. Nyilvánvalóan, az némiképp megkönnyítette a dolgom, hogy nem az élcsapatok ellen játszottam először, hiszen a PINKK vagy éppen a BKG ellen nem voltam rajtam nagy nyomás, hogy rögtön a legjobbamat kell nyújtanom, szerencsére volt alkalmam belerázódni. Az elmúlt hetekben már egyre komfortosabban érzem magam a pályán, nem kell aggódnom a lábam miatt, viszont a teljesítményemmel még nem vagyok igazán elégedett, hullámzó a formám, ezen mindenképpen javítani szeretnék.”

Miklós Melinda nemcsak a hazai, hanem az európai elit ellen is rendre bizonyít Forrás: Rébay Viktor/FIBA

A hazai felnőtt első osztály mellett Melinda – fiatal kora ellenére – már a második szezonját tölti az Euroligában, és a kontinens legjobb csapatai ellen ugyancsak jól megállja a helyét: a szekszárdiak kedd esti, Olympiakosz elleni sikeréből például 8 ponttal, 2 gólpasszal és 4 szerzett labdával vette ki a részét. A teljesítménye láttán pedig nem meglepő, hogy mind a csapat-, mind az egyéni ambíciók szempontjából magasra teszi a lécet.

„Szeretnénk ezúttal is bajnoki döntőt játszani, ez a minimális célunk.

Ugyanakkor jó lenne végre megnyerni a döntőt, nagy vágyunk a bajnoki cím!

Persze, nagyon sűrű a hazai mezőny, óriási kihívás eljutni odáig, de a Sopron legyőzése, vagy éppen a Fenerbahce és az Olympiakosz elleni Euroligás siker megerősített minket abban, hogy tényleg nem elérhetetlen ez a célunk. Egyénileg is szeretnék újabb szintet lépni, idén még nagyobb szerephez juthatok, mint korábban, és igyekszem ezzel a lehetőséggel élni is.”

Az eddigiekben mutatott jó teljesítménye alapján pedig korántsem meglepetés, hogy 19 esztendősen már a Székely Norbert vezette felnőttválogatottba is meghívták.

„Izgatottan várom az összetartást, óriási megtiszteltetés, hogy meghívót kaptam. A sérülés és a hosszú kihagyás után sokat jelentett, amikor megtudtam, ismét helyet kaptam a keretben. Az előző szezon végén, a nyári edzőtáborban sajnálatos módon nem tudtam részt venni, éppen a sérülés miatt, most viszont nagyon várom, hogy ott lehessek, szeretnék bizonyítani, és stabil helyet kiharcolni magamnak a csapatban.”

A szekszárdiak reménysége már a felnőttválogatottban is helyet kapott Forrás: Rébay Viktor/FIBA

A nagyválogatott miatt ezúttal viszont ki kell hagynia az U20-as nemzeti együttes összetartását. A korosztályos válogatott élére Tursics Krisztián személyében november elején neveztek ki új vezetőedzőt. Miklós Melinda elmondta, izgatottan várja a közös munkát a 2023-as Európa-bajnokságra készülve a válogatott régi-új edzőjével.

„Kíváncsi vagyok milyen csapat formálódik majd, mivel ilyen formában, a 2003-2004-es születésűek kerete nagyon régen szerepelt már együtt. Abból a szempontból mindenképpen pozitívum, hogy Tursics Krisztián veszi át a csapatot, mivel már a kezdetekben is ő foglalkozott velünk, amikor U14-től U16-ig először szerepeltünk a válogatottban. Akkor könnyen megtaláltuk a közös hangot, és azóta is jó kapcsolatot ápolunk, amikor ellenfélként találkozunk a pályán. Ígéretes csapatunk lehet a jövő évi Eb-n, szóval abszolút bizakodó vagyok.”

(Kiemelt képet készítette: Rébay Viktor/FIBA)