UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-11-18 19:28

Az UNI Győr akadémiáján a családias hangulatban és a gyors, agresszív játékban hisznek

Az UNI Győr Nemzeti Kosárlabda Akadémia leánycsapatai évről évre harcban vannak az országos döntőbe jutásért a korosztályos bajnokságokban, miközben egymásutánban nevelik a korosztályos válogatott játékosokat. Ám a Rába-parti utánpótlásképzés jelenlegi formájában csupán bő másfél évtizedes múltra tekint vissza. Így hát adódik a kérdés: mi a titok Győrben?

A SERCO UNI Győr felnőtt női kosárlabdacsapata a klub 2005-től tartó fennállásának legszebb napjait idézi ebben az évadban, ugyanis egyedüli veretlen együttesként, 9/0-s mérleggel vezeti az NB I/A-csoportot, és az Európa-kupában is továbbjutó helyen áll a csoportjában. Azonban a zöld-fehérek nemcsak a „nagyok” között érnek el szép sikereket, hanem az utánpótlás-nevelés terén is. Csapataik rendre a korosztályos bajnokságok kiemelt csoportjaiban szerepelnek, és küzdenek a nyolcas döntőbe kerülésért, ráadásul fiataljaik a korosztályos válogatottakban is gyakran feltűnnek.

„Tizenhat évvel ezelőtt indult el az a tudatos építkezés, amelynek köszönhetően csapataink mostanra évről évre jó eredményeket érnek el a korosztályos bajnokságokban, valamint rendre jó pár játékost tudunk adni az utánpótlás-válogatottakba is, ami legalább olyan,

ha nem még fontosabb fokmérője a képzésünk minőségének.

Persze, örülünk, ha csapatként is jól szerepelünk, de a legfontosabb, hányan jutnak el a válogatott-, illetve a felnőttszintig. A többi nagy egyesülethez képest a mi tizenhatéves történetünk nagyon rövidnek számít, így nincs okunk a panaszra – mondta Gálos László szakmai igazgató az Utánpótlássportnak. – Minden évben igyekszünk valami pluszt hozzátenni a nevelőmunkához: bővíteni az edzői gárdát, fejleszteni az infrastruktúrát, továbbá próbálunk folyamatosan megújulni szakmailag is, és a legmodernebb edzés módszereket, technikákat beilleszteni a programba. Úgy hiszem, az egyesületünk egyik legfőbb vonzóerejét a családias hangulat jelenti, és ez eddig abszolút bevált minden szempontból, az a célunk, hogy ez a jövőben is megmaradjon.”

És vajon milyen a győri kosaras identitás? Milyen játékstílus jellemzi a korábbi nevén Széchenyi Kosárlabda Akadémiaként ismert nevelőműhelyt?

Mivel Győr városa a kézilabdasport »felségterülete«, így a mi sportágunkban sem törekedhetünk másra mint az agresszív, gyors játékra, ha szeretnénk becsalogatni a nézőket.

Emellett persze a nemzetközi trendek is abba az irányba mutatnak, hogy egyre fizikálisabbá válik a kosárlabda, így nekünk is ennek megfelelően kell képezni a fiatalokat.”

Idén év elején jött a hír, hogy a klub utánpótlása új, méltó otthonra lel az Adyvárosban található sportcsarnokban, melyet a köznyelv csak Grabo-sátornak hív. A felújítás után a győri lányok nemsokára valóban birtokba is vehetik a létesítményt.

„Nagyon régóta várom, hogy elérkezzen ez a pillanat, és úgy néz ki, tizenhat év után saját csarnokba költözhetünk. A tervek szerint márciusban átadják az új Adyvárosi Sportcentrumot, amely önmagában óriási előrelépést jelent majd. Centerpálya, két pálya keresztben és a konditerem is adott lesz egy helyen, szóval minden olyan lehetőség, amit a modern kosárlabda megkíván.”

(Kiemelt képünkön: az UNI Győr NKA U16-os leánycsapata / Forrás: UNI Győr NKA)