UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2022-11-20 18:01

„A versenyzőim kemény munkája nélkül én sem lehetnék ilyen sikeres” – Gyimes Nikoletta

A Sipőcz Richárd (21) személyében korosztályos Európa- és világklasszis cselgáncsozót kinevelő Gyimes Nikolettával azután beszélgettünk, hogy elnyerte A hónap utánpótlásedzője októberi díját.

Mint arról beszámoltunk, pénteken a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője októberi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. Az elismerés ezúttal Gyimes Nikoletta cselgáncsedzőé lett. A győri Széchenyi Egyetem SE szakosztályvezetője azután érdemelte ki a címet, hogy az októberi, szarajevói U23-as Eb-n tanítványa, Sipőcz Richárd aranyérmet szerzett a nehézsúlyúak között, illetve a vegyes csapatversenyben bronzérmes lett a magyar válogatott tagjaként.

„Elsőre igencsak meglepődtem, amikor kiderült, én kaphatom meg ezt a díjat, egyáltalán nem számítottam rá, de persze nagyon boldog voltam, megtisztelő volt átvenni az elismerést – mondta a már 25 éve az edzői pályán lévő Gyimes Nikoletta az Utánpótlássportnak. – Fontos kiemelni, hogy

a versenyzőim kemény munkája nélkül én sem lehetnék ilyen sikeres,

miközben ők pedig az én támogatásommal érik el a jó eredményeket, szóval kölcsönösen mindenki beleteszi a magáét.”

A hónap utánpótlásedzője októberi díjazottja, Gyimes Nikoletta (jobbra) és Kovács Antal, a hazai szövetség szakmai alelnöke Fotó: Mura László

Legsikeresebb neveltje, a 21 esztendős Sipőcz Richárd – akinek a kezdetektől, ötéves korától egyengeti a pályáját – a boszniai sikerével már a hetedik korosztályos Európa-bajnoki címét nyerte, és a harmadikat az U23-as korosztályban. Azonban az élversenyzői mellett a legkisebbekkel is ugyanolyan odaadással foglalkozik a hétköznapokban.

„A közös évek rengeteget számítanak, tizenhat éve dolgozunk együtt Ricsivel, így a sok-sok közös tapasztalat fényében mostanra mindig tudom, mire van szüksége. Emellett fontosnak tartom, hogy folyamatosan értékeljem a teljesítményét, nemcsak az övét, hanem valamennyi tanítványomét. Szükségük van a visszajelzésre, hiszen a szőnyegen nem mindig úgy alakulnak az események, ahogyan a versenyzőmmel közösen előre megtervezzük.

Sokszor például a hetedik és az első helyet csupán egy hajszál választja el, és a befektetett edzésmunkában pedig nincs is különbség. De a hetedik helyet is ugyanúgy tudni kell értékelni, a kellő empátiával a szakmaiság mellett.”

Gyimes Nikoletta a díj történetének első női győztese lettem, ráadásul is az első a cselgáncsedzők közül.

„Bizonyára, női edzőként kicsit más megközelítést alkalmazok, mint a férfi kollégáim. Próbálok higgadt maradni, igyekszem a tanítványaimat meggyőzni, hatni rájuk. A versenyek után hátra lépek egyet, hagyom leülepedni a tanulságokat, és utána együtt közös megoldásra jutni.”