UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Cselgáncs

2022-11-18 17:31

Gyimes Nikoletta cselgáncstréneré az októberi díj

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője októberi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Gyimes Nikoletta cselgáncsedzőé lett.

Az idén alapított díj tízedik kiírásának három jelöltje Gyimes Nikoletta cselgáncs-, Kliment László birkózó- és Törteli Ferenc ökölvívóedző volt. A kuratórium döntése alapján az októberi elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – a győri Széchenyi Egyetem SE cselgáncsszakosztályát vezető szakember vehette át.

A díjazott negyedszázada irányítja az egyetem cselgáncsszakosztályát.

A kezdetektől tart edzéseket a legkisebb korosztályoktól (óvodások, általános iskolások) egészen a felnőttekig bezárólag. Az évek múltával egyre több tanítványa gyűjtögette az érmeket a hazai versenyeken, a legjobbak beverekedték magukat a korosztályos válogatottakba. A nemzetközi áttörést Sipőcz Richárd hozta el a műhely életében, ő 2016-ban ifjúsági Európa-bajnok lett a nehézsúlyúak között. Az azóta eltelt hat évben a mostanra 21 esztendős fiatal újabb hat Eb-aranyérmet nyert a különböző korosztályokban (ifjúsági, junior, U23). Két évvel ezelőtt öt napon belül szenzációs teljesítménnyel a junior és az U23-as Európa-bajnokságon is aranyérmet nyert. Ezután Gyimes Nikoletta tanítványát a kontinens legjobb utánpótláskorú dzsúdósának is megválasztották. Sipőcz junior vb-ezüstéremmel is büszkélkedhet, felnőtt Eb-n ötödik lett, míg fiatal kora ellenére tavaly már versenyben volt a tokiói olimpiai kvótáért, de arról végül lemaradt. A 49 éves edzőnő jelenleg 40 igazolt versenyzővel foglalkozik Győrben, közülük 30-an utánpótláskorúak.

Sipőcz Richárd októberben U23-as Európa-bajnoki címet szerzett

a +100 kilósok mezőnyében Szarajevóban (ezzel a magyar kontingens két elsőségéből az egyik az ő nevéhez fűződött), míg a vegyes csapatversenyben bronzérmet nyert a válogatott tagjaként. Az egyéni küzdelmeknek első kiemeltként vágott neki, és legnagyobb esélyesként magabiztosan dzsúdózott, a négy győztes meccsével 2019 és 2020 után már a harmadik alkalommal állhatott a dobogó tetején ebben az évjáratban.

Gyimes Nikoletta a díj történetének első női kitüntetettje Fotó: Mura László

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Csabai Edvin sportigazgató, a Porsche Hungariát Bujáki Zsolt kommunikációs igazgató, az Utanpotlassport.hu-t Bruckner Gábor főszerkesztő képviselte; mellettük Kovács Antal, a hazai cselgáncssport egyetlen olimpiai bajnoka, a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke méltatta a kitüntetett munkáját.

Bár nem életműdíjat adtunk át, ebben az esetben akár ez is megtörténhetett volna

– mondta Csabai Edvin. – „Külön érdekesség, hogy Gyimes Nikoletta huszonöt évvel az edzői diploma megszerzése után kapta meg az elismerést, miután egy olyan sportágban ért el a versenyzője kiemelkedő eredményt, amely példás hozzáállást igényel, tiszteletre, fegyelemre és alázatra nevel a mindennapokban is.”

„Az egész magyar sport nevében köszönöm a kezdeményezést” – fordult először a kuratórium tagjaihoz Kovács Antal, majd így folytatta: „Nikolettával még együtt versenyeztünk, és bár remek sportoló volt, benne maradt néhány nagy eredmény. Ugyanakkor ez kifejezetten előnyös, ha az ember később az edzősködésre adja a fejét, hiszen tisztában van vele, ő maga mit rontott el annak idején, és mire lehet szüksége a tanítványának az igazán nagy sikerek eléréséhez. Úgy gondolom, az ő legnagyobb értéke, hogy egészen kiskortól foglalkozik a tanítványaival, akiket aztán a végigkísér az úton. Sipőcz Richárd példája pedig azt bizonyítja, hogy a tartós kapcsolatnak megvan a maga hozadéka.”

A sportági egyetlen magyar olimpiai bajnoka, Kovács Antal is részt vett a díjátadón Fotó: Mura László

A kitüntetett így összegzett:

Hatalmas megtiszteltetés, hogy a díj történetének első női győztese lettem, ráadásul az első a dzsúdótrénerek közül is.

Azon dolgozom, hogy a versenyzőim át tudják ültetni a sportban megszerezhető képességeket a sporton kívüli életükbe is. Azt hiszem, ha ez sikerül, már elégedett lehetek.”

(A kiemelt képen balról: Csabai Edvin, Kovács Antal, Gyimes Nikoletta, Bruckner Gábor, Bujáki Zsolt Fotó: Mura László)