UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2022-11-20 20:09

Nemzetközi tornákkal hangolt az U20-as férfiválogatott a divízió I/A-vb-re

Fontos felkészülési mérkőzéseket játszott a decemberi divízió I/A csoportos világbajnokság előtt a magyar U20-as férfi jégkorong-válogatott, amely bő keretének egyik fele Ausztriában, a másik Szlovéniában szerepelt tornán; a tapasztalatokról a szövetségi edzőt, Vas Mártont kérdeztük.

Az év legrangosabb eseménye közeleg a magyar U20-as férfi jégkorong-válogatott számára, december 11-17. között ugyanis a norvégiai Askerben méretik meg magukat a fiatalok a divízió I/A csoportos világbajnokságon. A korosztályos tornát tavaly év végén is megrendezték, amelyen az – akkor még Horváth András által irányított – magyar csapat végül nem tudott pontot szerezni, így kiesett az I/B csoportba.

Az év közben viszont jött a hír: az orosz és a fehérorosz válogatott felfüggesztése miatt a magyar korosztályos válogatott maradhat az I/A-sok között, az eseményre pedig már javában zajlik a felkészülés. Annak fontos állomása volt a november első felében megrendezett két Négy Nemzet-torna; a Vas Márton szövetségi edző vezette fiatalok egyik fele (a szakemberrel és Bartalis Balázs másodedzővel) St. Pöltenben, a másik fele Arany Máté és Székely Csaba irányításával Jesenicében állt jégre. Az osztrák viadalon két győzelem (Lettország és Ausztria) és egy vereség (Dánia) volt a mérleg, míg a szlovéniai megméretésen egy siker (Olaszország) mellett kétszer alulmaradtak (Szlovénia és Franciaország ellen).

„Érkezett egy lehetőség az osztrák szövetségtől, miszerint meghívtak minket a felkészülési tornájuk negyedik résztvevőjének, így az eredeti terv helyett inkább azt választottuk, hogy két helyen is megméressék magukat a srácok, persze emiatt két csapatra kellett válnunk. Ezúton az összes olyan játékost, aki szóba kerülhet a vb-keret esetében, meg tudtunk nézni egy hónappal a start előtt – mondja Vas Márton szövetségi edző. – Utólag ez jó döntésnek bizonyult;

mindkét helyszínen voltak jó teljesítmények, ráadásul nemzetközi, kompetitív meccsekről beszélünk, ami sokat jelent a világbajnokság előtt.

Akár decemberre, akár a későbbi pályafutásukra gondolok, biztos vagyok benne, hogy segített nekik ez a két torna. Talán a szlovénok elleni mérkőzés miatt keserű a szájízünk, de az eredménynél (8–2 a hazaiaknak – A szerk.) viszont szorosabb volt a játék képe, amiből szintén sokat tanulhattunk.”

A fiatalok vb-ig hátralevő programjában még várható felkészülési mérkőzés, ami viszont biztos, hogy a tornát megelőző egy hétben ismét együtt edzenek a játékosok.

„A válogatotton kívüli, hétköznapi programjuk során még nem a vb áll a középpontban, de ezt nem is várhatjuk el tőlük, viszont az érezhető, hogy fejben már készülnek, fókuszáltak. Látszódott, hogy

a jégen a legapróbb részleteket, elemeket is meg akarták mutatni.

A következőkben a klubjukban kell a maximumra törekedni, december 5-től viszont már együtt készülünk a válogatottban. Ami nagy segítség, hogy a mostani keretből is szerepeltek játékosok a tavalyi I/A-s világbajnokságon, megtapasztalták a színvonalat; remélhetőleg ebből tudunk majd profitálni.”

(Kiemelt kép forrása: MJSZ)