UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2022-11-25 14:10

Húsz utánpótláskorú játékost láthattunk a vb csoportkörének első fordulójában

Tizenkét válogatott vetett be utánpótláskorú játékost a katari világbajnokság csoportkörének első fordulójában, a húsz fiatal közül Jude Bellingham és Gavi gólt szerzett.

A katari világbajnokság harminckét részt vevő válogatottja közül tizenkettőben kapott lehetőséget utánpótláskorú, azaz 2002-ben, vagy azután született labdarúgó a csoportkörös küzdelmek első fordulójában – portálunk összeírta a húsz fiatal labdarúgót.

A legtöbb ifjonc a Sapanyolország–Costa Rica találkozón (7–0) lépett pályára, szám szerint hét. Luis Enrique szövetségi kapitány kezdőként vetette be Gavit, illetve Pedrit (19), majd a debütáló Alejandro Baldét (19), valamint Nico Williamst (20) is becserélte a második félidőben.

Közülük kiemelkedett Gavi, aki a világbajnokságok történetének harmadik legfiatalabb gólszerzője lett 18 évesen, hat hónpaosan és 18 naposan – a háromszoros világbajnok Pelé óta nem volt ennyire fiatal gólszerzője a tornának –, továbbá kiosztott két gólpasszt.

Az InStat adatelemző szerint ő nyújtotta a mezőny legjobb teljesítményét, indexe 307-re rúgott, letette tehát a névjegyét.

Costa Rica fiataljai, a kezdőként pályára lépő Jewison Bennette (18), valamint a csereként számításba vett Brandon Aguilera (19) és Álvaro Zamora (20) legfeljebb a játékperceknek örülhettek, hiszen válogatottjuk méretes zakóba futott bele.

Hans-Dieter Flick szövetségi kapitány két utánpótláskorú labdarúgónak szavazott bizalmat a Japán ellen 2–1-re elvesztett összecsapáson (12): Jamal Musiala (19) kezdett, míg Youssoufa Moukoko csereként állt be. Utóbbi labdarúgó

18 évesen és három naposan lépett pályára, ezzel a vb-k történetének nyolcadik legfiatalabb labdarúgója lett.

Az ecuadori és a lengyel nemzeti csapatban is két-két fiatal játszott: a Katart legyőző válogatottban Piero Hencapié (20) és Jeremy Sarmiento (20), míg a Mexikóval pontosztozkodó együttesben Jakub Kaminski (20) és Nicola Zalewski (20).

Gareth Southgate szövetségi kapitány sokat köszönhet Jude Bellinghamnek (19), a Dortmund tehetsége szerezte ugyanis Anglia vezető találatát az Irán elleni győztes meccsen (6–2).

Az InStat adatelemzőrendszer teljesítményértékelője szerint Jude Bellingham nyújtotta a csoportkörös küzdelmek első fordulójának legjobb produkcióját az utánpótláskorú futballisták közül, 310 lett az InStat-indexe.

Győztes csapat tagja volt a svájci Fabian Rieder (20), a Young Boys középpályása a Kamerun ellen 1–0-ra megnyert összecsapásán mutatkozott be a felnőttválogatottban. Fiatal kora ellenére huszadik válogatott-mérkőzésén lépett pályára az amerikai Yunus Musha (19) és a tunéziai Hannibal Mejbri (19) is, csapataik döntetlent játszottak a nyitányon, csakúgy, mint a Josko Gvardiollal (20) felálló Horvátország, valamint az Ismaël Konét (20) csereként bevető Kanada.

Ami pedig az ausztrál Garang Kuolt illeti, a franciák elleni vesztes meccsen (1–4) becserélt támadó lett a világbajnokságok történetének tizedik legfiatalabb pályára lépő labdarúgója, 18 évesen, két hónaposan és hét naposan játszott.

 

(Kiemelt kép: Jude Bellingham gólt fejel Irán ellen. Forrás: Profimedia)