UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2022-11-29 09:07

Az év juniorja, Dénes András az edzésektől is feldobódik

„Ha edzésen lövök egy jót, az ugyanúgy fel tud dobni, mintha versenyen tenném” – mondja az év férfi junior sportlövőjének választott Dénes András.

A Magyar Sportlövők Szövetsége a napokban első ízben ítélte oda az év legjobb juniorjának járó díjat. A férfiak között az elismerést a 19 éves Dénes András kapta. 

A Cél-Tudat SE puskás sportlövője az idén

a wroclawi junior Eb-n puska 50 méter fekvő versenyszámban egyéni bronzérmet szerzett, majd tagja volt az összetettben bronzérmes juniorcsapatnak. Jákó Csaba tanítványa aztán a kairói junior-világbajnokságon az egyéni összetett viadalban hatodik, fekvőben ötödik helyezést ért el, a három testhelyzetű vegyes csapatban pedig Bajos Gittával negyedik lett.

Ezek persze csak a világeseményen elért kiemelkedő eredmények. A fiatal számos megméretésen teljesített remekül az elmúlt hónapokban. 

„Meglepett az elismerés, mert nem sokkal előtte szavazták meg, hogy legyen ez a díj. Szóval duplán megtisztelő, hiszen én lehetek az első kitüntetett. Éppen matek zh-t írtam az egyetemen, amikor hívtak. Kikéredzkedtem a mosdóba, hogy felvegyem a telefont, és ott tudtam meg, hogy rám esett a választás. Utána már nem nagyon sikerült figyelnem az órán. Nagyon örültem! Büszke vagyok az eredményeimre.

Jó visszajelzés, hogy a junior-világbajnokságon ötven méteren mindegyik versenyszámban ott voltam a döntőben.

Utólag az jelent pici hiányérzetet, hogy többször közel voltam a dobogóhóz, de nem lett belőle érem.”

Dénes Andrást az év juniorja elismeréssel illette a hazai szövetség Forrás: ESC

András Dunaújvárosban él, most már Gödöllőre jár egyetemre, a klubja központja pedig a Szeged melletti Zsombón található. A kötelességek összehangolása tehát nem volt egyszerű feladat a számára, viszont elhivatottáságának köszönhetően sikerült áthidalnia a távolságokat, és ha olykor nem tudott jelen lenni a tréningen, edzőjével online tartva a kapcsolatot, otthon készült sokat. Szorgalma eredménye is, hogy az idén versenyről versenyre remekelt. 

„Évek óta keményen dolgozom az edzéseken, és talán erre az évre ért össze a munka. Természetesen sokat kell még fejlődnöm, de örülök, hogy már év elején, a tíz méteres junior ob-n sikerült megszereznem az első országos bajnoki címemet. Ez kellő löketet adott a folytatáshoz, így például nem sokkal később a suhli junior-világkupán ötven méteren is tudtam döntőzni. Majd szinte minden nagyobb versenyen ott voltam a döntőben összetettben. Szeretek lépcsőzetesen haladni. Így egyelőre a tízméteres Eb-re való kijutást, és az ott való jó szereplést tartom szem előtt.” 

A motiváltság nem kérdés András számára, hiszen ahogy mondja, sokszor a gyakorlás közbeni sikerélmény is felér az éles helyzetben kapottal. 

„Azért is szeretem ezt a sportágat, mert a beletett munkának egyből megvan a visszacsatolása, legyen az pozitív vagy negatív. Hiszen, ha edzésen lövök egy jót, az ugyanúgy fel tud dobni, mintha versenyen tenném. És ha látom mások eredményeit, még inkább ki akarok menni a lőtérre, és jobbat lőni.” 

(Kiemelt kép forrása: ESC)