UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2022-12-02 17:32

Kozák Ádám ezüstérmes a Kállai Gábor-emlékversenyen

A 20 éves Kozák Ádám a második helyen végzett a Kállai Gábor emlékére rendezett budapesti sakktornán.

A Magyar Sakkozásért Alapítvány és a Kasparov Chess Foundation rangos tornát szervezett a 2021. december 31-én elhunyt Kállai Gábor sakknagymester emlékére. A tízfős körversenyen hat magyar és négy külföldi játékos mérte össze a tudását rapid, valamint blitz formátumban. A Novotel Budapest Centrumban rendezett viadal mezőnyében ott volt a klasszikus sakkban nemrégiben junior-világbajnoki ezüstérmet szerző 20 éves Kozák Ádám, míg az U18-as korosztályt Borhy Marcell, az U16-ost pedig Gáal Zsóka képviselte.

Mellettük az Európa-bajnoki harmadik Berkes Ferenc, a sakkolimpiai ezüstérmes Ruck Róbert és a kétszeres magyar bajnok Horváth Csaba ült asztalhoz hazánkból. Ami a vendégeket illetti, eljött a korosztályos Eb-győztes dán Jonas Bjerre, a korosztályos világbajnok amerikai Kayden Troff, az orosz válogatottat edző Európa-bajnok Alexander Motilev és a 68 éves Alexander Beljavszkij, aki sok más sikere mellett éltáblása volt az 1984-es sakkolimpiai bajnok szovjet csapatnak. 

Ilyen kihívók között sikerült Kozák Ádámnak rapidban veretlennek maradnia, és 14 pontot gyűjtenie (rapidban duplán számítottak a pontok), blitzben pedig további 5 pontot szereznie.

A fiatal nemzetközi nagymester így összesítésben 19 ponttal a második helyen végzett a 20 pontos, 18 esztendős Bjerre mögött, és a harmadik helyet kiérdemlő, 17 pontos Motilev előtt.

Borhy Marcell 11 ponttal a 7., Gaál Zsóka 4,5 ponttal a 10. lett. Azért az utóbbi ígéret is megcsillogtatta tudását a nagyok között: blitzben emlékezetes játszmában győzte le a bronzérmes Motilevet.

A részletes eredmények ITT érhetők el.

Kiemelt képen: Kozák Ádám (balra) és Ruck Róbert rapidjátszmája Forrás: Magyar Sakkozásért Alapítvány