UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2022-12-06 20:40

„Győztes vagy vesztes meccs, mindig széthúzom a ringkötelet az ellenfelemnek” – Gémes Levente

A novemberi ifjúsági ökölvívó-világbajnokságon ezüstérmet szerző Gémes Levente a kezdetekről, az elmúlt évekről, a spanyolországi vb-ről és a céljairól is mesélt az Utánpótlássportnak.

A magyar ökölvívás egyik legnagyobb idei utánpótlássikerét érte el novemberben az ifjúsági világbajnokságon második helyen végző Gémes Levente. A 17 éves fiatal karrierje eddigi legjobb eredményét ünnepelhette Spanyolországban, a nívós versenyeken elért dobogós helyezések azonban korábban sem kerülték el. A tehetsége más küzdősportban is megmutatkozott, ám a fiatal igazán a bokszringben teljesedett ki.

„Négyéves koromban kezdtem a barátaimmal a brazil jiu-jitsut, ami igazán összetett sportág. A hozzátartozóim közül többen űzik, köztük apukám is; nem lehet könnyű a családi összejöveteleken velünk, főleg, hogy nagyrészt férfiakból áll a família – kezdi Gémes. – Kétszer is kijutottam korosztályos jiu-jitsu Európa-bajnokságra, nagyon szeretem a mai napig, ám időközben elkezdtem bokszolni is. Végül az utóbbit választottam, bár emlékszem, az elején kaptam rendesen: új volt a sportág, az edzőpartnereim pedig mind nagyobbak voltak nálam, így

sok pofont kellett kibírnom.

Ezt követően viszont beindultam a növésben, majd elkezdtem versenyezni; a serdülő diákolimpián vívtam az első meccsemet, amit nagyjából húsz másodperc alatt nyertem meg, miután az ellenfelemet úgy orron találtam, hogy véget vetett a bíró az összecsapásnak. Végül aranyéremmel fejeztem be az eseményt, aminek köszönhetően a válogatottba is bekerültem.”

Nem kellett sok idő, hogy a Szeged Boksz Club bunyósa Európa-bajnokságon találja magát.

„A serdülő Eb-n 2019-ben hamar kiestem, két évvel később viszont a juniorok kontinensviadalán szerzett bronzérmem nagy lökést adott. Az idei sűrű év volt, a gymnasiadén harmadik lettem, de számos másik nemzetközi viadalon is bizonyíthattam. Az ifi ob megnyerésére is szívesen emlékszem, bár azt el is vártam magamtól; az volt az utolsó válogató, onnantól gőzerővel készültünk a vb-re. Elsőéves ifi vagyok, ennek ellenére az aranyért utaztam Spanyolországba, ám a második hely is remek eredmény, büszke vagyok rá.”

Gémes Levente az ifi vb eredményhirdetésén Forrás: IBA

Gémes (akit kezdettől fogva a novemberi A hónap utánpótlásedzője díjra jelölt Gál László készít fel) hozzáállásáról sokat elárul, hogy – bár minden meccsen a győzelemért száll harcba – maximális tiszteletet ad minden ellenfelének.

„A meccsek végén – legyen az győztes vagy vesztes – mindig széthúzom a kötelet az ellenfelemnek, »kiengedem a ringből«. A 2019-es serdülő Eb-n, amikor az első vereségemet szenvedtem el, a török srác hasonló módon cselekedett a meccs végén. Ez a gesztus mély nyomot hagyott bennem, és nekem is szokásommá vált.”

A fiatal – aki a helyszínen, Londonban tekintette meg a néhány napja rendezett Tyson Fury-Derek Chisora összecsapást – a céljaira is kitér.

„Óriási élmény volt őket élőben, szinte testközelből csodálni. A szervezés, a hangulat, a bunyó, mind lenyűgöző volt – egyszer remélem én is küzdhetek hasonló körülmények között.

Vonz a felnőttmezőny és a profi közeg is, ám egyelőre még a korosztályra kell koncentrálnom, és a jövő évi ifi Eb-re, amire szintén komoly célokkal szeretnék majd utazni.”

(A kiemelt képen: Gémes Levente (jobbra) akció közben / Forrás: IBA)