UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2022-12-07 20:31

Öt magyar fiatal mutatta meg a tudását a finnországi junior-világkupákon

Az őszi szezon legfontosabb versenyeit rendezték meg az elmúlt két hétvégén Finnországban a nagypályás gyorskorcsolyázóknak: a junior-világkupa első két fordulójában öt magyar fiatal állt jégre.

Az őszi szezon legfontosabb versenyeit rendezték Finnországban november végén és december elején a juniorkorú nagypályás gyorskorcsolyázóknak: Seinajokiban egymás utáni hétvégéken álltak rajthoz a fiatalok a korosztályos világkupa első két állomásán.

A dupla megméretésen öt magyar fiatal (Bödei Bálint és Sipos János, illetve Füzesy IlkaVancsó Rebeka és Bíró Hanna) indult el; a lányok közül Bíró, a fiúknál Bödei szerezte a legelőkelőbb helyezéseket: előbbi 500 méteren 11., utóbbi a tömegrajtos verseny döntőjében a 10. lett, ám nem ők voltak az egyetlenek, akik elégedetten utazhattak haza a sorozat első állomásairól. A válogatott vezetőedzőjét, Kóti Gábort kértük meg, hogy értékelje a versenyzők teljesítményét.

„Ha az eredményeket böngésszük, érdemes a versenyzők életkorát is bevenni a képbe, hiszen míg sokan tizenkilenc évesen bizonyíthattak a világkupákon, addig voltak mellettük fiatalabbak is; a magyar csapatban a tizenöt éves Vancsó Rebeka és a tizenhat esztendős Sipos János életkorukat meghazudtolva teljesítettek, nagy jövő vár rájuk, hiszen felvették a tempót a korosztály legtapasztaltabb indulóival. Az említett két fiatal még évekig gyűjtögetheti a tapasztalatot az utánpótlásban – mondja Kóti. – Valóban Hanna és Bálint érték el a legjobb eredményeket. A legjobb húsz közé kerülni már siker az esetünkben, célként is ezt tűztük ki, meg persze, hogy a saját legjobb idejükkel versenyezzenek.

Komoly korcsolyázónemzetekkel szemben is helytállunk, ez nagy fegyvertény.

Teljesen elégedett nem vagyok, ennél is több van a fiatalokban, de bízom benne, hogy jövőre, a folytatásban még jobb formát mutatnak majd a válogatott tagjai. A harmadik vk-állomás és a junior-vb előtt még Universiade is vár Füzesy Ilkára és Bödei Bálintra, úgyhogy lesz alkalmuk bizonyítani.”

A junior-világkupa első fordulójának részletes eredményei ITT érhetők el.

(A kiemelt kép forrása: MOKSZ)