UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2022-12-09 19:27

A junior-világbajnok Koleszár Mihály Párizsra programozza magát

Az idén junior-világbajnoki címet szerző Koleszár Mihály programtervező informatikusnak tanul és a párizsi olimpiára készül.

A legnagyobb trófeát, amelyet a korosztályos évek alatt meg lehet szerezni öttusázóként, azt már a magáének tudhatja Koleszár Mihály, aki október elején a lengyelországi Zielona Górában 

fantasztikus versenyzéssel érdemelt ki egyéni junior-világbajnoki címet. 

A KSI 20 éves kiválósága 2018-ban már megharcolt egy hasonlóan fényes éremért, akkor szintén lengyel földön lett U17-es Európa-bajnok. A két, kalapemelést érdemlő siker között eltelt négy év azonban nem volt zökkenőmentes. A fiatal a következő esztendőt sérülés, a 2020-as versenyszezont pedig kényszerűen a járványhelyzet miatt hagyta ki. Nem tagadja, ez idő alatt elgondolkodott azon is, hogy érdemes-e folytatnia az edzéseket, de végül a kitartása és a sportág szeretete megőrizte lelkesedését.  

Koleszár Mihály minden versenyszámban remekelt az idei junior-vb-n Fotó: UIPM World Pentathlon/Filip Komorous

Végig tudta, hogy benne van a jó eredmény, és a juniorvébén már neki kedvezett a csillagok állása: mások mellett a felnőtt-világbajnoki ezüstérmes, egyiptomi Mohamed Elgendyt tartotta maga mögött.  

„Nemcsak azért mondom, mert hangzatos, hanem azért is, mert

megbizonyosodtam róla: kitartással el lehet érni a célodat és van értelme dolgozni.

A junior-világbajnokságon reménykedtem a jó eredményben, de elég kiegyenlített az élmezőny, és mindenki, aki döntőbe jut, egyformán esélyes az éremre. Remek visszajelzés az arany, köszönöm Kasza Robinak a felkészülésben nyújtott segítséget. A junior-vb cím önmagában nem jelenti azt, hogy ezután jogosult vagyok az olimpiai szereplésre, de azt igen, hogy labdába rúghatok a nagyszerű felnőttversenyzők mellett.” 

Koleszár Mihály szívesebben veszi az akadályokat lóháton Fotó: UIPM World Pentathlon/Filip Komorous

Mint arról portálunk is beszámolt, novemberben döntött a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM), és hivatalosan is bejelentette, hogy bár a 2024-es párizsi olimpiáig a lovaglás még része marad a sportágnak, a korosztályos megméretéseken már a jövő évtől bevezetik a lovaglást váltó, leginkább a Ninja Warriorra hajazó akadályversenyt. Az ötkarikás játékokat megcélzó Koleszár Mihály esetében ez azt jelentené, hogy utolsó juniorévesként hat versenyszámra kellene készülnie, miközben az ELTE programtervező informatikus szakát is végzi. 

„Számomra is megkerülhetetlen volt a kérdés, hogy a tanulás mellett a kockázatot vállalva a versenysportban maradjak-e, mert csak keét versenyző fog az olimpiára menni. Ráadásul a lovaglás kivétele miatt ez az olimpiai ciklus kicsit végehangulatban telik. Bízom benne, hogy kellő odafigyeléssel el tudom kerülni a sérüléseket. A kijutás nem ígérkezik egyszerű feladatnak, mert nagyon ügyes versenyzők vannak a hazai mezőnyben. Jövőre még valóban junior maradok, de ha fejjel lefelé lógva kell versenyeznem a lovaglás helyett, az érdekes lesz. Jobban szeretek lóval végigmenni az akadálypályán.

Elsősorban az olimpiai pontszerzésre fogok koncentrálni, és ha jut idő a juniorversenyekre, akkor megpróbálom megvédeni a címemet.

Hat számra azonban nem fogok készülni, mert maximalistaként nem szeretném félig-meddig elvégezni a dolgomat. Az öttusára, azon belül az akadályverseny helyett a lovaglásra, valamint az egyetemre fókuszálok. Ha tényleg az akadálypályákon kell induljunk, akkor várhatóan tesztjelleggel, felkészülés nélkül érkezem a versenyekre, vagy nem megyek.” 

(Kiemelt fotó: UIPM World Pentathlon/Filip Komorous)