UtánpótlásSport
2023. január 30.
  • instagram
TÉLI EURÓPAI IFJÚSÁGI OLIMPIAI FESZTIVÁL, Olaszország
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2022-12-10 20:43

Lei Balázs serdülő-világbajnok párosban Tunéziában

A 15 éves Lei Balázs a szlovák Árpás Sámuellel közösen öt szettben győzött a japánok duójával szemben a serdülő párosok tunéziai vb-döntőjében, ezzel Lei első magyarként aranyérmet szerzett a korosztályos asztalitenisz-világbajnokságok történetében.

Mint arról beszámoltunk, a soltvadkerti Lei Balázs (15) és a szlovák Árpás Sámuel párosa a döntőig menetelt a serdülő párosok versenyében a tunéziai korosztályos asztalitenisz-vb-n. A magyar-szlovák kettős a pénteki elődöntőben az ausztrál Chulong Nie, Won Bae ellen diadalmaskodott (3:2). Ezután a fináléban a japán Kazuki Yoshiyama és Takumi Tanimoto várt rájuk.

Lei Balázsék kezdték jobban a döntőt: az első szettben már 8:4-re is vezettek, azonban a játszma végjátékára a japánok átvették az irányítást és fordítottak (9:11). A második felvonás sokáig nagyon kiegyenlítetten alakult, majd a magyar-szlovák párosnak végül sikerült kiharcolnia az egyenlítést (11:8). A harmadik nagy részében Leiék oldalán volt a vezetés, amelyet szettelőnyre is váltottak (11:8). Ezután a negyedik etapban viszont az ázsiaiak domináltak, így jöhetett a döntő játszma (4:11). Az ötödikben – az óriási tét ellenére – rendkívül magabiztosan játszott a Lei-Árpás duó, a harmadik meccslabdájukat pedig végül győzelemre is váltották (11:9). Ezzel Lei Balázs serdülő-világbajnoki címet ünnepelhetett a párosok mezőnyében, ráadásul sikerével sporttörténelmi tettet hajtott végre, ugyanis első magyarként lett aranyérmes az utánpótlás-vb-k történetében.

(Kiemelt kép forrása: ITTF/WTT)