UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2022-12-10 15:50

Szombaton kezd az U20-as férfiválogatott a divízió I/A-vb-n

Szombaton kezdődik a norvégiai U20-as divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokság, amelyen a Vas Márton vezette korosztályos magyar férfiválogatott is szerepel; a megméretés előtt a szakember nyilatkozott az Utánpótlássportnak.

Tavaly év végén nyert meccs nélkül fejezte be a divízió I/A csoportos világbajnokságot az U20-as magyar férfi jégkorong-válogatott, amely így visszacsúszott az I/B-be, ám időközben a fehérorosz válogatottat kizárták, így ismét nekifuthatnak a fiatalok a második vonal küzdelmeinek.

A Vas Márton által irányított gárda november első felében kettévált, és egyidőben két Négy Nemzet-tornán alapozott a korosztályos vb-re, Ausztriában és Szlovéniában. A játékosok újra december 5-én, egy héttel a világverseny kezdete előtt találkoztak, a hét közepén pedig Budapesten kétszer is összecsaptak Japán U20-as csapatával: az első meccsen még a vendégek örülhettek (3–4), másnap viszont már a magyar együttes győzött (5–3). A magyar válogatott pénteken utazott el a norvégiai Askerbe, a korosztályos világbajnokság pedig 11-17. között kerül megrendezésre.

„Nincs könnyű dolga a srácoknak, hiszen szezon közben van ez a kitérő. Folyamatos terhelés alatt vannak, nem várhatjuk el, hogy teljesen kipihenten jelenjenek meg a válogatottban – mondja Vas Márton szövetségi edző. – Ez is volt az egyik oka, hogy az első, Japán elleni összecsapás nem sikerült olyan jól, az eltervezettek ellenkezőjét játszottuk. Az ázsiai hoki tempós, agresszív játékot takar, ami a felkészülésünkbe remekül illeszkedett. A visszavágó már sokkal jobban nézett ki, megvalósították az elvárásainkat, ami az eredményt is magával hozta. Egyszerű, de gyors játékra törekszünk. Erőltetett menet lesz a vb-n, sűrű a program, de igyekeztünk a lehető legjobban felkészülni; bízom benne, hogy bírják majd a tempót a fiatalok.

Konkrét célt nem állítottunk magunk elé, mindig csak a következő nap feladatára koncentrálunk.

Ami tegnap történt, az a múlt, az energiával pedig nem spórolunk a holnap miatt; a tudásunkhoz képest igyekszünk a lehető legjobban teljesíteni.”

A divízió 1/A világbajnokság magyar programja (Asker, Norvégia)
2022. december 11., vasárnap, 13:00 Magyarország–Dánia
2022. december 12., hétfő, 16:30 Kazahsztán–Magyarország
2022. december 14., szerda, 16:30 Norvégia–Magyarország
2022. december 15., csütörtök, 13:00 Franciaország–Magyarország
2022. december 17., szombat, 13:00 Magyarország–Szlovénia

A keret:
Kapusok: Antek Tamás (DEAC), Hegedüs Levente (DVTK)
Hátvédek: Balázsi Márton (UTE), Deák Márton (SaiPa, FIN), Farkas Olivér (SaiPa, FIN), Hadobás Zétény (Vasterås, SWE), Horváth Donát (South Shore Kings, USA), Illés Márton (DVTK), Szalay Boldizsár (DVTK)
Csatárok: Ádám Zsolt (BJAHC), Ambrus Csongor (Hydro Fehérvár AV19), Dobos Bendegúz (Kiekko-Vantaa, FIN), Fekete Alex (FEHA19), Horváth Bence (Växjö, SWE), Ivády Milán (FEHA19), Keceli-Mészáros Mátyás (FEHA19), Mihalik András (DEAC), Mihalik Gergő (DEAC), Nádor Kristóf (BJAHC), Nemes Márton (Mora IK, SWE), Tóth Tamás (Connecticut Jr. Rangers, USA), Varga Balázs (JYP, FIN)

(A kiemelt kép forrása: Magyar Jégkorong Szövetség)