UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2022-12-12 12:56

A Kecskemét a csapatbajnok, az ifjak segítségével

Az elmúlt tíz évet tekintve hetedszer nyerte meg a honi súlyemelők – először 1935-ben kiírt – felnőtt-csapatbajnokságát a Kecskeméti TE, s ahogyan korábban, ezúttal is jelentős szerepet vállaltak az első hely megszerzésében a klub utánpótláskorú versenyzői.

Ha tavaly, a covid-járvány egyik „utóhatásaként” nem maradt volna el, klasszikus címvédést valósított volna meg a Kecskeméti TE súlyemelő alakulata, így viszont a 2020-as siker 2022-es megismétléséről beszélhetünk, miután Bács-Kiskun székhelyének legerősebb képviselői bizonyultak a legjobbnak az abszolút csb hét végi oroszlányi döntőjében.

A selejtezők nyomán idén hat csapat vágott neki az esztendő utolsó „súlyos” megméretésének, és a Kecskeméti TE ötfős gárdája roppant magabiztosan nyert a Testvériség SE és a Tatabányai SC együttese előtt. A teljesség kedvéért rögzítsük: a házigazdák csapata, az Oroszlányiak VSK lett a negyedik, majd a BKV Előre következett és a Győri AC zárta a sort.

Valamennyi csapatban akadt legalább egy utánpótláskorú súlyemelő, de

a KTE kvintettjéből nem csupán a junior Árva Cintiát kell kiemelni, hanem a 2000-es születésű, tehát még az U23-as korkategóriába tartozó Nagy Dánielt is,

már pusztán azért is, mert ők ketten már részt vállaltak a 2020-as csapatbajnoki címből is. Idén az ő részteljesítményük egyfelől megint nagyon kellett a kecskemétiek végső diadalához, másfelől az összetett eredményeket az egyes kategóriák világcsúcsához viszonyító számítási rendszer, az úgynevezett Robi-pontok alapján Nagy a férfiaknál másodikként végzett, Árva pedig – aki december 31-én ünnepli 20. születésnapját – első lett a nők abszolút rangsorában. Előbbi e pozícióhoz 262 kilogrammot produkált 81 kilósként, utóbbi pedig az 59 kg-os súlycsoportot reprezentálva 168 kilóig jutott összetettben.

A második helyezett Testvériség SE-ből az ötös fogat egyetlen juniorkorú tagja, a 18 éves Újvári Lajos érdemel külön is említést, aki 73 kilósként teljesített 282 kg-ot, s amivel az abszolút listán negyedikként zárt. A 17 esztendős, a Robi-pontok alapján harmadik 73 kg-os Stavarsz Ádám pedig, akinek összproduktuma 242 kiló volt, a Tatabányai SC harmadik helyéhez járult hozzá fajsúlyos segédpontokkal.

Még egy fiatalról kell feltétlenül szót ejtenünk: az alig 15 éves, tehát még serdülőkorú Zolnai Lénárd a teljes férfi rangsorban hetedik lett úgy, hogy 61 kilósként az országos korosztályos alapcsúccsal azonos 198 kilogrammot ért el összetettben, s teljesítménye a legjobb lett a hazaiak csapatában.

(Kiemelt képünkön: Árva Cintia / Forrás: Facebook)