UtánpótlásSport
2023. január 30.
  • instagram
TÉLI EURÓPAI IFJÚSÁGI OLIMPIAI FESZTIVÁL, Olaszország
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-12-12 14:49

Birkózócentrumot avattak Esztergomban

Az Esztergom-kertvárosi Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskola leromlott épületrészéből kialakított birkózócentrumot avattak, 480 millió forintos beruházással. A 650 négyzetméteres létesítményben helyet kapott a városi birkózóklub és a Honvéd utánpótlásközpontja, valamint egy városrészi civil iroda, illetve a csarnokot tornateremként használhatja a tanintézmény.

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára az átadáson elmondta, a helyi általános iskola romos, hosszú ideje használaton kívüli részét újjáélesztő kezdeményezés a kormány támogatásával, a Magyar Birkózók Szövetségének (MBSZ) szakmai ajánlásával, a helyi vezetők, valamint az egyesület tagjainak összefogásával valósulhatott meg – számolt be az átadóeseményről a Magyar Birkózó Szövetség.

Schmidt Ádám emlékeztetett arra, hogy az éremszámokat tekintve a birkózás a negyedik legsikeresebb magyar olimpiai sportág, és ezt a helyezést a tokiói olimpián is hozta. Az új versenysportfejlesztési programban a sportág az első körbe került, mert várhatóan, a következő ötkarikás versenyeken is lesz esély hasonló szereplésre – tette hozzá.

Az esztergomi projekt megvalósítását a korábbi Emberi Erőforrások Minisztériuma 332 millió forinttal támogatta, a Széchenyi 2020 pályázatból 50 millió forint érkezett a beruházáshoz, az egyesület önereje 100 millió forint volt. Idősebb Lévai Zoltán, az Esztergomi Birkózó Sportegyesület elnöke – egyben három kiváló versenyzőnk, Lévai Zoltán, Tamás és Levente édesapja – elmondta, a klubnak az óvódásoktól a felnőttekig 110 tagja van. Hat éve a Budapesti Honvéd utánpótlásbázisaként dolgoznak, a felnőtt versenyzőket a Honvédba igazolják, azonban Esztergomban folyik a felkészítésük. Az MBSZ-t Bacsa Péter ügyvezető alelnök képviselte az avatáson.

(Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)