UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel Kézilabda

2022-12-13 08:57

Lemorzsolódás a fiatalok sportjában

Tizenkettedszer rendezte meg az Utanpotlassport.hu szerkesztősége az Egy nap az utánpótlásért elnevezésű konferenciát, amelyen a BL-győztes kézilabdaedző, Zsiga Gyula is pódiumra lépett, és a fiatalok sportbéli lemorzsolódásáról tartott előadást.

Tizenkettedik alkalommal rendezte meg az Utanpotlassport.hu szerkesztősége az Egy nap az utánpótlásért elnevezésű konferenciát, amely – a korábbiakhoz hasonlóan – a fiatalok sportjának legfontosabb, legaktuálisabb kérdéseit tárgyalta a Lurdy Ház Rendezvényközpontjában, illusztris felszólalókkal. A Magyar Edzők Társasága szakmai együttműködésével létrejövő rendezvény előadói telt ház előtt léphettek a pódiumra, az esemény rangját pedig jelzi, hogy fővédnöke Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár volt.

A konferencián Magyar Kézilabda Szövetség utánpótlás-fejlesztési igazgatója, Zsiga Gyula is pódiumra lépett, aki fajsúlyos témáról beszélt. Az edzőként Bajnokok Ligája-győztes, korábban a női felnőttválogatottat is felkészítő szakember a fiatalokat érintő egyik legégetőbb problémáról tartott előadást Megállítható-e a lemorzsolódás? címmel.

Nem kell megijedni, nem tragikus a helyzet, ám érdemes megkongatni a vészharangot, hiszen létező problémáról van szó

– mondta Zsiga, aki a lehetséges megoldásokra kereste a választ az előadásában, amivel a folyamatban csökkenő tendenciát lehet előidézni. A szakember három területet jelölt meg, ahol a legnagyobb hibák előfordulnak: a nevelés, a képességfejlesztés és a szemléletmód; ezeken kell javítani.

Megváltozott a világ, felnőttes értékrendek kerülnek be az utánpótlás-nevelésbe, amik feszültséggócokat alakítanak ki. Legtöbbször képzés van tanítás és nevelés helyett, nem sportolót, hanem versenyzőt kreálnak a szakemberek, akik bizonyos eseményekre készítik fel a fiatalokat a sportolói életpálya helyett.

Zsiga az életkorok sajátosságait is bemutatta a lemorzsolódás vonatkozásában, hogy az adott periódusban milyen okok miatt szoktak elfordulni az ifjak a sportáguktól.

Egyre kevesebb a sportolni vágyó gyerek, ezért még időben kell cselekedni; fel kell ismerni a hibákat, akár edzői, akár szülői oldalról, hiszen később már nehezebb lesz visszafordítani a folyamatot.

(Kiemelt kép: Zsiga Gyula az Egy nap az utánpótlásért című konferencián / Fotó: Mura László)