UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2022-12-13 16:29

Megfiatalítva is BL-negyeddöntős a Dunaújváros

A Dunaújváros női vízilabdacsapata – soraiban több fiatallal – az évadban egyedüli magyar együttesként jutott a BL legjobb nyolc gárdája közé.

A nyáron olyan meghatározó játékosok igazoltak el a Dunaújváros női vízilabdacsapatából, mint Gurisatti Gréta vagy Szilágyi Dorottya, így kevesen gondolták volna, hogy Mihók Attila az elmúlt években nemzetközi porondon is rendre remklő együttese ebben az évadban is odaér Európa legjobbjai közé. 

A múlt hét végén azonban a megfiatalított csapat a női Bajnokok Ligája padovai selejtezőcsoportjában jelezte, hogy a korábban bejárt úton haladna tovább. A Dunaújváros az olasz Orizzonte (11–11) és a házigazda Padova (7–7) ellen bravúros döntetlent ért el, majd a harmadik találkozóján lelépte a holland ZVL 1886 alakulatát (20–3), és csoportmásodikként a legjobb nyolc közé jutott. 

A sikerből alaposan kivette a részét a 2002-es születésű Dobi Dorina és Szabó Nikolett, valamint a náluk egy évvel fiatalabb Sümegi Nóra,

míg Jonkl Csenge ifjúsági, az U16-os világbajnok Kardos ikrek, Dominika és Laura pedig serdülőkorú játékosként jutottak szerephez. 
Fotó: Slett Ferenc 

„Ezek a lányok beleálltak a munkába, aminek ilyen eredménye lett. Az az állóképességi meló, ami a mi kis uszodánkban zajlik hosszú ideje, valahogy mindig eredménnyel párosul. Lehet bármennyire technikás az ellenfelünk, erőnlétben, oxigénháztartásban, objektív szempontokat figyelembe véve rendre eljön az a pont, hogy mi vagyunk a frissebbek. Más magyarázatot nem tudok arra adni, hogy miképpen tudunk ilyen csapatokkal egyáltalán pariban lenni. Nagyon komoly fizikális program zajlik a műhelyünkben, nem pusztán alapozáskor, hanem a mindennapokban, a játékosok nevelése nem áll meg a tizenhat-tizennyolc évnél” – mondta Mihók Attila a hazai szövetségnek honlapjának, és azt is kiemelte, hogy: 

„Ez a negyedik generáció, amely innen nőtt ki – sőt, még nem is nőtt ki, hiszen a csapat nagyja még tényleg gyermek.

Nekünk valahol ez a küldetésünk, kiugrási lehetőséget adunk olyan játékosoknak, akik, ha dolgoznak rendesen, eljutnak a képességeik határig, vagy éppen túl azon.

Hogy aztán ez mire elég, mindig később derül ki.” 

A BL-negyeddöntőért a magyarok közül még az FTC, az Eger és az UVSE küzdött sikertelenül. Az UVSE-ben a három csoportmeccs során összesen hat ifjúsági és négy serdülőkorú játékos kapott lehetőséget. 

(Kiemelt kép forrása: LEN)