UtánpótlásSport
2023. szeptember 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2022-12-13 12:28

Salim Omar Gergely készen fog állni a párizsi olimpián

Az idén világbajnok és Európa-bajnok 19 éves tekvondós, Salim Omar Gergely szeretne ott lenni a 2024-es párizsi olimpia 58 kilós versenyén.

A koreai eredetű küzdősport, a tekvondó első magyar világbajnoka, Salim Omar Gergely – aki edző-édesapjával együtt ingázik Los Angeles és Budapest között – hétfőn beszélt terveiről a magyar fővárosban, a hazai sportági szövetség által rendezett médianapon az MTI-nek.

Salim Gergely – aki saját amerikai klubjában edzi mind a négy tekvondózó gyermekét – elöljáróban kitért arra a gondra, amit az okoz, hogy a két fiú, a 20 éves Sharif és a 19 éves Omar majdnem egyforma magas és ugyanolyan a súlyuk, így nehéz megoldani, hogy ne ugyanabban a kategóriában induljanak.

„Remélem, hogy a jövőben elkerülik egymást, mert Omar még nő, s akkor lehet, hogy felmegy hatvanhárom kilóba, jelenleg mindkettőjük hatvan kiló” – mesélte az édesapa, aki 1995-ben piros-fehér-zöld színekben nyert világbajnoki bronzérmet, és régi vágya teljesült azzal, hogy gyerekei 2019 óta Magyarország képviseletében indulnak a világversenyeken.

A kérdésre, hogy ki tekinthető a Salim család legtehetségesebb sarjának, Omar igen határozottan szögezte le, hogy Kamilah húguk, aki december végén lesz 14 éves, de már három korosztályos Európa-bajnoki címnek is a gazdája.

Hozzátette, szintén nagy tehetség, a legkisebb lánytestvér, Nala, aki nyolcéves, és jövő márciusban indul élete első tekvondóversenyén, a US Openen.

Mindkét húgunk csinál már olyan dolgokat a küzdőtéren, amilyeneket mi, a fivéreik sem csináltunk ennyi idős korunkban…

– jelentette ki Omar Gergely, aki arról is beszélt, hogy idén már nincs több verseny, de pihenésre így sem nagyon jut idő.

A Salim családban Kamiláht tartják a legtehetségesebbnek Forrás: wtftaekwondo.hu


„Lassan nyakunkon az újabb megméretések, amelyeken olimpiai világranglista-pontokat lehet gyűjteni. Szóval nincs nagyon pihenés, folyamatosan edzésben kell maradni, hiszen már februárban jön egy törökországi viadal, márciusban újabb verseny lesz, májusban következik a világbajnokság, utána két héttel Grand Prix, újabb két hét múlva pedig jön az Európa-bajnokság” – sorolta a közelgő 2023-as állomásokat Salim Omar Gergely, aki 2021-ben a tokiói olimpián ötödik lett 58 kg-ban.

Az MTK Budapest színeiben versenyző fiatal a nagyszerű eredményt 21 évvel nagybátyja, Salim József után érte el, aki a 2000-es sydney-i ötkarikás játékokon végzett ugyanígy, ugyanebben a súlykategóriában. Szintén 2021-ben jött az első Eb-címe, amelyet 2022-ben megvédett, s idén a mexikói vb-n gyűjtötte be a magyar tekvondó históriai aranyérmét az 54 kilósok mezőnyében. A sorozat 2024-ben folytatódhat, ahogyan azt rengetegen várják az ifjú bajnoktól.

Olimpiai álmok? Természetesen már eszembe jutott, hogy 2024 augusztus hetedikén, reggel indul a selejtező a férfi ötvennyolc kilogrammban, a tekvondósok első versenynapján… De nem szeretek sokat gondolni előre, napról napra készülök, lépésről lépésre haladok, s amikor eljön majd augusztus hetedike a párizsi olimpián, én készen fogok állni.

(Kiemelt képen: Salim Omar Gergely Forrás: MTK Budapest)