UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-12-19 09:10

Nyikos Veronika túlszárnyalta az idei elvárásait, ám jövőre még nagyobb ambíciókkal készül a világversenyekre

A Dunaújvárosi KSE-KIMBA 17 éves versenyzőjét, Nyikos Veronikát választották meg az elmúlt év legjobb női utánpótláskorú birkózójának, méghozzá nem is alaptalanul, hiszen 2022-ben U20-as Európa-bajnoki arany- és világbajnoki bronzérmet szerzett. Őt kérdeztük az idei évéről, valamint a jövő évi terveiről.

Két év után ismét megrendezték a birkózókarácsonyt. A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt a sportág egyik legnagyobb hazai ünnepsége, a birkózókarácsony. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) az idén azonban bepótolta a tavalyi „elmaradásokat”, és az idei legjobbak mellett a tavalyiakat is kitüntette Csepelen, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián. Többek között az esztendő legjobb utánpótláskorú birkózói is elismerésben részesültek, és a női szakágban Nyikos Veronika kapta a díjat. A Dunaújvárosi KSE-KIMBA 17 esztendős reménysége idén még az U17-es világversenyeken is rajthoz állhatott volna, azonban ő már egy korosztállyal feljebb, az U20-asok között próbálta ki magát, ráadásul rendkívül sikeresen tette mindezt: korosztályos Európa-bajnoki címet, illetve világbajnoki bronzérmet szerzett.

Összességében ez az év sokkal jobban alakult, mint ahogyan terveztem. Amikor neki vágtam, nem igazán tudtam, hogy egy korosztállyal feljebb mire lehetek képes, szóval ez az Eb-arany és vb-bronz tényleg fantasztikus

– nyilatkozta Nyikos az Utánpótlássportnak. – Az Európa-bajnoki cím olyan eredmény, amelyet soha nem fogok felejteni. Első alkalommal futhattam tiszteletkört a magyar zászlóval, csodás élmény volt. Ráadásul az olasz edzőmmel, Ritter Dilettával éppen Olaszországban sikerült győznöm. Összesen két hetet töltöttünk kint, és nagyon élveztem minden percét, végig felszabadultan birkóztam, és szerencsére örömtelien tudtam zárni az Eb-t. Ugyanakkor a világbajnokság kapcsán – a harmadik hely ellenére – maradt bennem némi hiányérzet, elsősorban az indiai ellen elvesztett elődöntő miatt, a legvégén elkövetett hibám miatt csúsztam le a fináléról. Nyilvánvalóan, akkor nagyon bosszantott, de úgy érzem, sokat tanultam abból a meccsből is. Utólag azt mondom, talán jobb is, hogy nem nyertem meg azt a meccset, mert így jelenleg abszolút érzem magamban a motivációt, hogy a harmadik helynél is többre vagyok képes a vb-n. Immár hivatalosan is átlépve az U20-as korosztályba,

az Eb-cím megvédése mellett a világbajnoki aranyérem a fő célom.

Emellett Veronika azt is elmondta, a nyári sikerek után ősszel kisebbfajta hullámvölgybe került, amely után most kezdi megtalálni régi önmagát.

„Szeptember óta nem igazán mentek úgy az edzések, ahogyan szerettem volna. Már nincsen mellettem az eddigi edzőm, Ritter Diletta, aki az elmúlt években felkészített, sajnos távozott a KIMBA-tól, ami nekem hatalmas szívfájdalmat jelentett, nehezen szoktam meg az új helyzetet. Továbbá betegség és kisebb sérülések is gyötörtek, szóval nehéz hónapok vannak mögöttem, de úgy érzem, mostanra sikerült túllendülni a mélyponton, sokkal jobban megy a munka, és már csak a jövő évi célok lebegnek a szemem előtt."

(Kiemelt kép forrása: UWW/MBSZ)