UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-12-21 18:22

Az egységben az erő a Vasas Akadémia sikert sikerre halmozó kadét fiúcsapatánál

A korosztályos kosárlabda-bajnokság egyedüli veretlen csapataként a Vasas Akadémia meggyőző teljesítménnyel vezeti csoportját a kadét fiúk között. Az együttes két évvel ezelőtt a serdülőkorosztályban ünnepelhetett bajnoki címet, így most az U16-osok mezőnyében is a végső siker a célja.

A Vasas Akadémia kadét fiú kosárlabdacsapata a Szombathely elleni, kiütéses győzelemmel (98–24) zárta az idei évet a korosztályos bajnokság alapszakaszában. Az újabb sikerrel a piros-kékek veretlenül, 11/0-ás mérleggel vezetik a B jelű kiemelt csoportot, ezzel már csak Kárpáti Dániel tanítványai állnak százszázalékos győzelmi mutatóval az U16-os fiúk között.

Amikor 2017-ben felállt a Vasas megújult szakmai stábja, éppen ezzel a korosztállyal indult el a munka az új koncepció mentén, ők voltak az elsők, akik már a kezdetektől fogva megkapták azt a képzést, amit szeretnénk átadni a gyerekeknek”

– nyilatkozta az Utánpótlássportnak Nagy Zoltán szakmai igazgató, aki az U10-estől az U16-os korosztályig bezárólag irányítja a Vasas Akadémia utánpótlás-nevelését.

A Németországban is megfordult, elismert szakember korábban négy évig volt a vezetőedzője a mostanra sikert sikerre halmozó korosztálynak, mielőtt Kárpáti Dániel átvette a fiúkat.

„Nagyon fontos a megfelelő kiválasztás, az alapok megtanítása, majd a tehetséggondozás is. Ennél a korosztálynál már végig követhettük az egész folyamatot, és ennek az eredménye szerencsére látszik is a fiúkon. Szerencsére akad jó néhány olyan játékosunk, akivel hosszú távon a felnőttkosárlabdában is érdemes foglalkozni. Fantasztikus társaságról is beszélünk, klassz srácok egytől egyig, nagyon szeretnek sportolni és versenyezni. Kárpáti Dániel személyében pedig két évvel ezelőtt olyan nemzetközi tapasztalattal hazatérő edzőt kaptak, aki megint új lendületet hozott, és a meglévő csapategységet csak tovább erősítette.”

A 2020–2021-es idényben az együttes serdülőbajnoki címet szerzett, méghozzá veretlenül abszolválva az évadot.

Van egyfajta mentális erő a fiúkban, képesek egymásért küzdeni a végletekig. Kiskoruk óta a minden áron való győzni akarás jellemezte őket, legyen szó bármilyen mérkőzésről.

Ha külföldi tornán vettünk részt, vagy ha hazai szinten játszottunk, mindig büszkék voltunk rájuk, szóval tényleg különleges ez a korosztály.”

Jól jelzi a csapat erősségét, hogy hatan is tíz pont felett átlagolnak meccsenként, közülük Bartos Gergely a legeredményesebb a 22,4 pontjával. A VAL-mutatóban pedig az eddigiekben Rosta Péter bizonyult a legjobbnak (31,8).

Nagyon sok jó játékosunk van, így mindig akad legalább egy-kettő, aki aktuálisan előlép a vezérszerepbe, és sokat tud segíteni a csapatnak. Ez az egyik legnagyobb fegyverünk – mondta Rosta, majd Hanzély Viktor, a pasarétiek másik meghatározó játékosa így folytatta: – Az U14-es bajnoki cím után most nem lehet más a célunk, mint az U16-os aranyérem. Persze, az országos döntőig még sokat fejlődnünk kell mind támadásban, mind védekezésben, de ha a továbbiakban is ugyanígy csapatként küzdünk, egységesen folytatjuk, elérhetjük a célunkat.”

(Kiemelt kép forrása: Vasas Akadémia)