UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2022-12-21 12:37

Örömteli negyedik hely az U20-as divízió I/A-s világbajnokságon

Izgalmas és fordulatos meccseket játszva, öt meccsen hat pontot szerezve végzett az U20-as divízió I/A csoportos világbajnokság negyedik helyén a magyar férfi jégkorong-válogatott, amivel a bennmaradást is kiharcolta a második vonalban. Vas Márton szövetségi edzőt kértük meg, hogy értékelje csapata teljesítményét.

A norvégiai Askerben gyűlt össze december 11. és 17. között az U20-as divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokság hat résztvevője, köztük a magyar férfiválogatott, amely – bár az egy évvel ezelőtti eseményen nulla ponttal végzett az utolsó, kiesést jelentő helyen – a győztes fehérorosz csapat felfüggesztése miatt ismét nekifuthatott a viadalnak a minél jobb szereplés reményében.

„Erőltetett menet lesz a vb-n, sűrű a program, de igyekeztünk a lehető legjobban felkészülni; bízom benne, hogy bírják majd a tempót a fiatalok. Konkrét célt nem állítottunk magunk elé, mindig csak a következő nap feladatára koncentrálunk. Ami tegnap történt, az a múlt, az energiával pedig nem spórolunk a holnap miatt; a tudásunkhoz képest igyekszünk a lehető legjobban teljesíteni” – nyilatkozta a start előtt Vas Márton szövetségi edző az Utánpótlássportnak. Kezdésképp rögtön megszerezte az első pontját az együttes a dánok elleni, hosszabbításban elszenvedett vereség során: a harmadik harmadban még vezettek is a magyar fiatalok, ám a vége előtt egyenlített az ellenfél, amely a ráadásban kialakította a 3–2-es végeredményt.

Hasonlóan bosszantóan alakultak magyar szemszögből a következő összecsapások is, hiszen a kazahok ellen az utolsó 20 percre – Mihalik András duplájával – 2–0-s előnnyel fordulhattak a fiatalok, ám végül a pontszerzés sem jött össze, ismét 3–2 lett a vége, csak ekkor már a rendes játékidőben; biztató játék, fájó vereség. Hogy a számunkra nem túl szemet gyönyörködtető sorminta ne szakadjon meg, arról a házigazda norvégok gondoskodtak: a változatosság kedvéért magyar előny után (igaz, „csak” 1–0-ra mentek a játékosok az első harmadban) fordítottak, ismét 3–2-re kaptak ki Fekete Alexék.

Míg az első három mérkőzés forgatókönyve számunkra általában kedvezően indult, de rosszul ért véget, addig a teljes vb-ről pont az ellenkezőjét lehet elmondani, ugyanis a vereségek után a francia együttes ellen sportágtörténeti diadalt aratott a magyar csapat, amely először győzött divízió I/A csoportos vb-meccsen (szétlövést követően 5–4, Horváth Bence-mesterhármassal).

Magyar ünnep a franciák elleni siker után Forrás: MJSZ

Jöhetett a sorsdöntő, szlovénok elleni összecsapás, ami őrült fordulatokat tartogatott, az izgalmak végén azonban újabb sikert (7–5), negyedik helyet és bennmaradást ünnepelhettek a fiatalok, így a magyar U20-as férfi jégkorong-válogatott továbbra is a világ legjobb tizenhat csapata közé sorolandó.

„A vb első meccsein mind volt öt-tíz olyan percünk, amikor a tudásunk alatt, gyengébben teljesítettünk, ezeket az ellenfeleink könyörtelenül kihasználták. Ezeket fejben nehezen viseltük – kezdi az esemény után az értékelőjét Vas. – Ezen dolgoztunk a világbajnokság közben, hogy minimalizáljuk, jobb esetben eltüntessük ezeket a rossz periódusokat. Szerencsére meccsről meccsre javult a teljesítményünk, összeállt a csapat, ami az eredményen is megmutatkozott. Fiatalokról van szó, sokat kell még fejlődniük, de jó úton haladnak. A norvégok elleni találkozót már majdnem végig úgy játszottuk le, ahogy előzetesen elterveztük, az utolsó két meccs pedig remekül sikerült, komoly izgalmakat éltünk át, de annál nagyobb az örömünk.”

A torna végén a házigazda norvég csapat örülhetett, amely százszázalékos mérleggel nyerte meg a vb-t, és feljutott a világ legjobb tíz U20-as együttese közé.

A tavaszi szezonban két másik hazai csapat is nagyszínpadra lép: januárban az U18-as leány-, áprilisban pedig a velük egyidős fiúválogatott tesztelheti a tudását a divízió I/A csoportos világeseményen.

(Kiemelt kép: