UtánpótlásSport
2023. január 30.
  • instagram
TÉLI EURÓPAI IFJÚSÁGI OLIMPIAI FESZTIVÁL, Olaszország
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-12-23 17:24

Több szakágban versenyeznek a legjobbakkal a magyar fiatalok

A magyar utánpótláskorú atléták az idén három nagy nemzetközi viadalon szerepeltek remekül.

Az idén több több utánpótláskorú atléta is kimagaslóan szerepelt a korosztályos világversenyeken. 

Az U18-as Európa-bajnokságnak július elején az izraeli főváros, Jeruzsálem szolgált házigazdájaként.  

A kalapácsvető Viszkeleti Villő, a hétpróbázó Kriszt Sarolta, a 400 méteres síkfutó Kovács Árpád és a gerelyhajító Horváth Máté is ezüstérmes lett, míg a 400 gátas Takács Gergő bronzéremnek örülhetett. 

Ezt követően a besztercebányai EYOF-on tizenegy érmet érdemeltek ki a magyar atléták. Remek teljesítménnyel nyert 100 méteren Deák Zalán, távolugrásban Rózsahegyi Bori és kalapácsvetésben Szabados Ármin. Ezüstérmet érdemelt ki a magasugró Mészáros Emma, a gerelyes Herczeg Attila, a diszkoszvető Dobó Zsombor, a 1500-as síkfutó Szirbek Albert, valamint a fiú svédváltó (Trenka Ádám, Alexovics Dániel, Deák Zalán, Fodor Péter, elődöntőben: Bodrogi Levente).  

A bronzérmesek táborában megérdemelten foglal helyet a gerelyhajító Illyés Gréta, az 5 km-es gyaloglásban harmadik Kovács Alexandra és leány svédváltó (Lalik Petra, Rózsahegyi Bori, Ecseri Angéla, Kriszt Sarolta, az elődöntőben: Balogh Laura). 

Majd a kolumbiai Caliban rendezett U20-as világbajnokságon a Tóth Anna szerzett bravúros bronzot 100 gáton. Nem mellesleg egyaránt ötödik helyen zárt a kalapácsvető Viszkeleti Villő, a magasugró Guth Mátyás és a gerelyhajító Kövér Fanni, valamint döntős volt Csatári Jázmin, Csekő Miklós (mindkettő kalapácsvetés), Bánovics József (rúdugrás), Herczeg György (gerelyhajítás), és Varga Gréta (3000 méteres akadályfutás). 

„Megközelítőleg egy évtizedes munka áll az eredmények mögött, melyekben érződik az állami támogatás növekedése, valamint a sportág elköteleződése a szakmai megújulás mellett.

Külön öröm, hogy immáron több szakágban is képesek fiataljaink a korosztályuk legjobbjaival versenyezni, és sikereket elérni.

A közeljövő világversenyeit tekintve mindez optimizmusra, bizakodásra ad okot” – mondta az évről a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója, Scheidler Géza

(Kiemelt képen: Tóth Anna az U20-as vb döntőjében Forrás: World Athletics)