UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2022-12-24 09:21

„Szívgyógyszer is kellett volna” – Horváth Bence az U20-as vb után

A decemberi U20-as divízió I/A csoportos világbajnokságon sporttörténeti negyedik helyet elérő magyar férfi jégkorong-válogatott legeredményesebb játékosa, Horváth Bence nyilatkozott az Utánpótlássportnak a siker után.

Ahogyan korábban a portálunk is beszámolt róla, öt meccsen hat pontot szerezve a negyedik helyen végzett a magyar férfi jégkorong-válogatott a decemberben megrendezett U20-as divízió I/A csoportos világbajnokságon. A norvégiai világversenyen három szoros vereséggel kezdett az együttes, ám az utolsó előtti találkozóján a franciák ellen szétlövés után, a zárónapon a szlovénok ellen pedig a rendes játékidőben diadalmaskodott, amivel kiharcolta a bennmaradást.

A magyar együttes legeredményesebb pontszerzője a mindössze 18 éves Horváth Bence volt, aki – érthető módon – örömmel idézi fel az Askerben történteket.

„Szerintem a riválisaink nem gondolták, hogy ilyen erőt képviselünk majd. Több vb-ellenfelünkkel is találkoztunk az elmúlt hónapokban a felkészülés során, például a novemberi duplázáskor, amikor a bő keret egyik fele Ausztriában, a másik Szlovéniában játszott nemzetközi tornán. Az ottani felforgatott csapatok összességében gyengébbek voltak a vb-résztvevőhöz képest, ez pedig becsapós lehetett a riválisok nézőpontjából – magyarázza Horváth. –

A kerethirdetésnél nagy kő esett le a szívemről, ugyanis egy éve kimaradtam az utolsó szűkítésnél. Akkor nagyon csalódott voltam, nem akartam újra átélni, hogy csak itthonról követhetem a történéseket.

Az első meccsen a dánok elleni hosszabbításos pontszerzés komoly lendületet adott nekünk, elhittük, hogy van keresnivalónk a világbajnokságon. Ennek ellenére újabb két vereség következett, amikor egyaránt előnyről kaptunk ki, így összeültünk a srácokkal, hogy átbeszéljük, mi lehet a baj. Szerintem ez sokat segített, hiszen a folytatásban fordult a kocka.”

Méghozzá száznyolcvan fokot, ugyanis előbb a franciák ellen óriási izgalmak közepette szétlövéssel sportágtörténeti diadalt (első magyar győzelem a csoportban) aratott az együttes, majd a szlovénok elleni 7–5-tel három pontot zsebelt be. Az előbbi találkozón a fiatal mesterhármast szerzett, majd a szétlövés során is betalált egyszer.

Horváth Bence (jobbra) azt mondja, egyik legszebb hokis élményét élte át a norvégiai vb-n (forrás: MJSZ)

„A franciák ellen szívgyógyszer is kellett volna, annyira körömrágós volt az egész összecsapás; mínusz kettőről jöttünk vissza azon a meccsen, ami komoly lelkierőről tanúskodik.

Nagyon örültem a három találatomnak, de ki kell emelnem a csapattársaimat is, akik remek lehetőségeket teremtettek nekem; igazából a nehezét ők csinálták.

A szlovénok ellen pedig – bár az is őrült meccs volt – már minden úgy sikerült, ahogyan szerettük volna. Sokat jelentett ez a siker nekem, hiszen nehezen kezdődött az őszi szezonom, Finnországból Svédországba igazoltam. Összességében remekül összeállt a csapat, mindenki ugyanannyira akarta a sikert, ami végül kifizetődött.

Kisebb szerencsével akár a dobogó is meglehetett volna, de nem vagyok elégedetlen, sőt az áprilisi U18-as divízió I/B csoportos vb megnyerése mellett ez az eddigi karrierem legszebb élménye.”

(A kiemelt képen: Horváth Bencét (elöl) köszöntik a társak a franciák elleni mestrehármasa után / Forrás: MJSZ)