UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2022-12-28 20:49

Pázsy Ferenc szerint a serdülő-világbajnok Lei Balázs az ifjúságiak között is nagy eredményekre lehet képes

Szenzációszámba menő sikert elérve néhány hete Lei Balázs (15) párosban serdülő-világbajnoki címet ünnepelhetett Tunéziában. A soltvadkerti fiatalt vb-győzelemhez segítő Pázsy Ferencet, a serdülő fiúválogatott szövetségi edzőjét kérdeztük.

A 15 éves Lei Balázs nemrégiben sporttörténelmi sikert aratott a serdülő párosok versenyében az utánpótlás-világbajnokságon. Az Ambrus Asztalitenisz Akadémia reménysége – a szlovákiai Árpás Sámuel oldalán – meg sem állt a végső győzelemig Tunéziában, így első magyarként vb-aranyérmet nyert korosztályos szinten. A Leit szövetségi edzőként felkészítő és a vb-re elkísérő Pázsy Ferenc felidézte érdeklődésünkre, hogyan is indult a sikerpáros közös története.

„Tavaly el kezdtünk gondolkozni, vajon kivel alkothatna Balázs igazán ütőképes párost majd az Eb-n? Így jutottunk el a szlovákiai Árpás Sámuelhez, aki európai szinten ugyancsak a legjobbak közé tartozik a korosztályban. Ezután elmentünk Szlovákiába edzőtáborozni, ahol sikerült átbeszélni a dolgokat, és biztossá vált a közös Eb-indulásuk

Majd a belgrádi Európa-bajnokságon nagyon biztató játékot mutattak, bronzérmet szereztek, így kézenfekvőnek bizonyult, hogy a vébén is megpróbálják együtt

 – magyarázta Pázsy az Utánpótlássportnak.

A nyári Eb-n Lei egyesben, párosban és csapatversenyben is bronzérmet szerzett, így a világbajnokságnak is nagy reményekkel vághatott neki.

„Tisztában voltunk vele, hogy a vébén már csak nehéz meccsek várnak a fiúkra, szóval könnyen előfordulhatott volna, hogy azonnal kiesnek. Kiemeltként a negyeddöntőben kezdtek, vagyis győzelem esetén már garantált volt az éremszerzés. Az elején kifejezetten döcögősen indultak a fiúk, a negyeddöntőben nem a jó játéknak, hanem elsősorban az akarásuknak köszönhetően húzták be a meccset az amerikai, dominikai kettőssel szemben. Aztán jöhetett az ázsiai származású ausztrálok elleni elődöntő, amelyben kétszettes hátrányból álltak fel, és eközben egyre jobban elkapták a ritmust.

Már a döntőbe jutás is hatalmas bravúrt jelentett, így a fináléban már nem igazán volt vesztenivalójuk, különösen a jóval esélyesebb japánok ellen. Előzetesen nem számítottam rá, hogy reális esélyük lesz, hiszen egyesben például mindkét japán érmet nyert, és párosban is nagyon erős egységet alkottak

– mondta a tréner. – Balázsék viszont taktikailag rendkívül fegyelmezetten, magas színvonalon játszottak, szóval a meccs előrehaladtával ott motoszkált bennem, ezt akár meg is nyerhetik. Bár én egészen a végéig nem hittem el, hogy ez tényleg megvalósulhat, de megcsinálták, sporttörténelmi tettet végre hajtva.”

Pázsy Ferenc (balra) és Lei Balázs

A párossal ellentétben egyesben nem jött össze a nagy siker: Lei Balázs a nyolcaddöntőben búcsúzott.

„Egyesben azzal a bolgár Joan Velicskovval került szembe a legjobb tizenhat között, akivel idén már többször találkoztak. Az Európa-bajnokságon Balázs 0:3-ról fordítva nyert ellene, viszont az Európa top 10-bajnokságon már a bolgár győzött, és most is így történt sajnos. Kellemetlen a játékstílusa, Balázsnak igazán nem fekszik, pedig a puszta játéktudást nézve a magyar fiú a jobb játékos.”

A soltvadkerti fiatalnak jövőre már nem a serdülők, hanem egy korosztállyal feljebb, az ifjúságiak mezőnyében kell helytállnia.

„Az ifjúsági korosztályba való átlépés nagy ugrást jelent, minőségben jóval magasabb szint. Technikailag és kondícionálisan is sokkal közelebb állnak az ifik már a felnőttszinthez. Elsőévesként is lehetnek szép győzelmei, ám igazán nagy eredményt még nem várhatunk tőle, bele kell érnie az új korosztályba. Ugyanakkor,

ha ilyen ütemben fejlődik, már másodévesként sokra lehet hivatott, akár nemzetközi szinten is.

(Kiemelt kép forrása: ITTF/WTT)