UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-01-01 15:41

Így teljesítettek az utánpótláskorúak az NB II őszi szezonjában

Az InStat adatelemzőrendszer segítségével megvizsgáltuk, mennyit játszottak, valamint milyen teljesítményt nyújtottak a Merkantil Bank Liga őszi szezonjában az utánpótláskorú játékosok.

A 2022-es évet magunk mögött hagyva úgy éreztük, érdmes összegezni, mennyi lehetőséget kaptak és miként teljesítettek az utánpótláskorú, azaz a 2002. január 1-jén, vagy azután született játékosok a Merkantil Bank Liga őszi szezonjában – mindehhez az InStat adatelemzőrendszer statisztikáit hívtuk segítségül.

Ami a számukat illeti, száztizenöt, a kritériumnak megfelelő életkorú labdarúgó lépett pályára az NB II első húsz fordulójában. Négy fiatal játszott csapata összes mérkőzésén: Fazekas Lóránt (Békéscsaba), Gáncs Botond (Mosonmagyaróvár), Bényei Ágoston (DVTK), Debreczeni Ákos (Siófok), utóbbi kettő mindannyiszor kezdő volt. Tizenkilenc meccsen kapott lehetőséget Gazdag Vajk (Csákvár), Czékus Ádám (Békéscsaba), Simut Mario (Haladás), Hajdú Roland (Soroksár), Kosznovszky Márk (Kozármisleny), Kiss Norbert (Tiszakécske) és Vitális Milán (ETO), míg Jurek Gábor (DVTK), Sós Máté (Budafok), Csatári Gergő (Kazincbarcika) és Benczenleitner Barna (ETO) tizennyolcon.

Az NB II őszi szezonjában az utánpótláskorúak közül Debreczeni Ákos játszotta a legtöbbet (1834 perc), őt Kosznovszky Márk követi 1735-tel, majd Bényei Ágoston 1678-cal.

Ezerötszáznál több percet töltött a pályán Simut Mario (1642), Fazekas Lóránt (1634), Gazdag Vajk (1582), Benczenleitner Barna (1557), Gáncs Botond (1539) és Csatári Gergő (1518) is.

Az őszi szezon legfiatalabbja a 2006-os születésű Vidnyánszky Mátyás volt, aki január 25-én tölti be a tizenhetet: a Szentlőrinc középpályása 16 bajnokin 483 percet játszott, két gólt szerzett. A 2005-ösök közül heten kaptak esélyt a másodosztályban. Közülük kiemelkedik Lisztes Krisztián, aki a Soroksárban 15 bajnokin lépett pályára, 1180 perc jutott neki, s három gólt szerzett. A többiek csak epizódszerepet kaptak: az MTK-s Barkóczi Benedek négy, az ETO-s Huszár Marcell és a pécsi Vas Bence öt-öt, a mosonmagyaróvári Borsodi Bálint tizenkét, a nyíregyházi Oláh Benjámin 35, míg az ajkai Nagy Benjámin 48 percet játszott.

A húsz fordulóban 91 utánpótláskorú által szerzett gólt jegyezhettünk fel, amelyen 48 labdarúgó osztozkodik. Közülük a legeredményesebb a Haladást erősítő Molnár Rajmund és az MTK-s Kovács Mátyás hat-hat góllal.

Jurek Gábor ötöt, míg Bényei Ágoston és Czékus Ádám négyet-négyet szerzett. Harminchét fiatal adott gólpasszt, a csákvári Gazdag Vajk jegyezte a legtöbbet (5), Kovács Mátyás négyet adott, Lisztes Krisztián, Farkas Bendegúz, Csatári Gergő, Zuigeber Ákos (MTK) és Vitális Milán neve mellett pedig egyaránt három áll.

Az InStat adatelemző cég teljesítménymutatója, az InStat-index alapján (ezt az összes megmozdulás alapján számítja az analitikai cég, a posztspecifikus mutatók súlyozottan szerepelnek a rendszerben) a legjobb teljesítményt nyújtó utánpótláskorú labdarúgó Zuigeber Ákos volt 217-es értékkel, ám megjegyzendő, hogy ő csupán nyolc mérkőzésen lépett pályára. Azok közül, akik legalább tíz bajnokin szerepet kaptak, Kovács Mátyás nyújtotta a legjobb teljesítményt (208), a pécsi Katona Levente (207) és Bényei Ágoston holtversenyben a második lett (207), míg a harmadik Jurek Gábor (201).

A legtöbbször Kovács Mátyás próbálkozott kapura lövéssel (44), a legtöbb kaput találó lövés Molnár Rajmund nevéhez fűződik (18), de kilencven percre vetítve is Haladás csatára jegyezte a legtöbb kísérletet (2.2). A legtöbb meccsenkénti passz (69) Kosznovszky Márk nevéhez fűződik, ráadásul azok vonatkozásában, akik neve mellett legalább száz passzkísérletet áll, szintén ő volt a legpontosabb (89%). A legtöbb sikeres kulcspasszt az őszi szezonban Bényei Ágoston adta (10). és a legtöbb beadással is a diósgyőri középpályás próbálkozott (48), míg a legpontosabb Lisztes Krisztián volt (40%) azok közül, akik legalább tízszer adtak be. A legtöbb sikeres cselt Lisztes Krisztián húzta meg (77), míg a leghatékonyabb az MTK-s Horváth Artúr volt 70 százalékkal (azokat vettük figyelembe, akik legalább húsz alkalommal vállalkoztak cselezésre).

A Csákvárnál pallérozódó Alaxai Áron kiemelkedett azok közül, akik legalább ötven párharcot vívtak meg az őszi szezonban, hiszen 70 százalékban felülkerekedett ellenfelein. A fejpárbajok tekintetében a gyirmóti Nahirnij Artem a legjobb, ezen a fronton 82 százalékban járt sikerrel – azokat vizsgáltuk, akik legalább húszat vívtak. A legtöbb szerelést Simut Mariótól láthattuk (51-et), a legtöbb labdát pedig Fazekas Lóránt szerezte (160).

(Kiemelt kép: Kovács Mátyás (balra). Forrás: mtkbudapest.hu)