UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-01-03 18:28

Kiemelkedő évet zárt a DEAC szakosztálya

Eddig nem látott sikereket ért el 2022-ben a Battai Sugár Katinka nevével fémjelzett DEAC vívószakosztálya.

Remek évet zártak a DEAC vívói. A debreceni egyesület legnagyobb 2022-es sikerét a mindössze 19 éves kardvívó, Battai Sugár Katinka érte el azzal, hogy

a női kardcsapattal világbajnoki címet szerzett Kairóban.

A fiatal olimpikon nem mellesleg egyéniben bronzérmes lett a junior-vb-n és a junior Eb-n, csapatban megnyerte a junior és az U23-as Eb-t, míg a junior-vb-n másodikként végzett Az év végén aztán első ízben győzött a fegyvernem felnőtt országos bajnokságán. 

Dávid László puszival gratulál tanítványának, Battai Sugár Katinkának Forrás: Magyar Vívószövetség

A klub másik kiemelt sportolója, Osváth Richárd pedig egyéni tőrben arany-, kardcsapatban ezüstérmes lett a varsói a kerekesszékes  Eb-n. Mellettük a fiatalabbak is szép eredményeket értek el. A kadét kardozókat képviselve Kónya Csenge például Battai, Simon Petronella és a Honvédtól kölcsönvett Keszei Kíra társaságában tagja volt a felnőtt ob-ezüstérmes csapatnak, de évadbeli eredményei közül a gödöllői kadét európai körversenyen kiérdemelt egyéni ötödik helye is kiemelkedik. Ugyanitt a szintén debreceni Kis Abigél is erősítette az aranyérmes leánycsapatot.

A DEAC vezetőedzője, Dávid László az esztendővel kapcsolatban úgy fogalmazott a haon.hu-nak, hogy:

„Nagyon fontos változás volt az életünkben, hogy az év elején az Interfencing a DEAC-család részéve vált, és februártól kezdve a Debreceni Egyetem vívó szakosztályaként folytatta működését. Utólag azt mondhatom, hogy szerencsére ez az átállás zökkenőmentesen zajlott le. Ebben nagy szerepet játszott Bács Zoltán, az egyetem kancellárja és Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője, úgyhogy nekik sokat köszönhetünk.

Az országos és a nemzetközi versenyeken is eddig nem látott sikerekben volt része a debreceni vívásnak 2022-ben. Az év eleji célkitűzéseinket alaposan felülmúltuk.

Szerettük volna, hogy fiatal kardozónk, Battai Sugár a junior-világversenyeiről legalább egy érmet szerezzen, ehhez képest összesen négyet gyűjtött össze. Természetesen a csúcs a felnőtt-világbajnoki cím volt.”

Kiemelt képen: A DEAC magyar bajnoki ezüstérmes női kardcsapata (balról: a 19 éves Battai Sugár Katinka, a Honvédtól kölcsönvett Keszei Kíra, az első éves felnőtt Simon Petronella és a 16 esztendős Kónya Csenge) Forrás: Magyar Vívószövetség