UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-01-05 20:41

Két magyar fiatal is készülhet a felnőtt-világbajnokságra

Két utánpótláskorú kézilabdázó is bekerült a magyar felnőttválogatott világbajnokságra készülő keretébe: a fiatalokat a veszprémi Ilics Zoran és a balatonboglári Palasics Kristóf képviseli.

Nem kell sokat várni az újévben, hogy elérkezzen az esztendő legkomolyabb megméretése a magyar felnőtt férfi kézilabda-válogatottnak, a csapat ugyanis január 12-én megkezdi a világbajnoki szereplését Dél-Korea ellen. A lengyel-svéd közös rendezésű eseményre való felkészülés már a célegyenesére fordult, a „nagyok” közé két, még utánpótláskorú játékos is bekerült:

a december első felében kijelölt vb-keretben ott van a Telekom Veszprém átlövője, Ilics Zoran, aki néhány nappal ezelőtt ünnepelte a 21. születésnapját, mellé pedig a HSA NEKA kapusát, Palasics Kristófot is beválasztotta Chema Rodriguez szövetségi kapitány.

A fiatalok nem véletlenül kapták meg a bizalmat, mindketten jó formában szerepelnek a klubjukban: Zoran az NB I-et vezető Veszprémben az őszi szezonban 12 meccsen szerepelt, és összesen 30 gólt dobott, emellett a Bajnokok Ligájában hét találattal segítette a csapatát. Nem először tagja a felnőttválogatottnak, amelynek hasznos kiegészítő embere lehet a vb-n. Palasicsnak kisebb a rutinja a „nagyok” között, ám nincs megilletődve az élvonalban, sőt: a balatonbogláriakkal a várakozásokon felül teljesít, a javarészt utánpótláskorú csapattársaival az NB I középmezőnyének a tagja, remek teljesítményével pedig nagyban hozzájárult a NEKA pontszerzéseihez. A szövetségi kapitány valószínűleg harmadik számú hálóőrként tekint rá, ettől függetlenül értékes tapasztalatokat szerezhet a világbajnokságon.

Az együttesre még egy felkészülési meccs vár a kezdés előtt, miután csütörtök este Szlovéniával csapott össze idegenbeli felkészülési találkozón: a magyarok 28–27-re nyertek, Ilics Zoran egy gólt szerzett. Két nappal később is Szlovénia legjobbjaival mérkőzik meg a válogatott: a visszavágót itthon, Nagykanizsán rendezik.

A magyar férfi felnőttválogatott világbajnoki kerete:
Kapusok: MIKLER Roland (OTP Bank-Pick Szeged), SZÉKELY Márton (MOL Tatabánya KC), PALASICS Kristóf (HSA NEKA)
Jobbszélsők: RODRIGUEZ ALVAREZ Pedro (MOL Tatabánya KC), BUJDOSÓ Bendegúz (Ferencvárosi TC)
Jobbátlövők: ILICS Zoran (Telekom Veszprém), LEIMETER Csaba (PPD Zagreb, horvát), ANCSIN Gábor (MOL Tatabánya KC)
Irányítók: LÉKAI Máté (Ferencvárosi TC), HANUSZ Egon (TvB Stuttgart, német)
Beállók: BÁNHIDI Bence (OTP Bank-Pick Szeged), ROSTA Miklós (OTP Bank-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Dabas KC)
Balátlövők: BODÓ Richárd (OTP Bank-Pick Szeged), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém), SZITA Zoltán (OTP Bank-Pick Szeged)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), KOVACSICS Péter (Ferencvárosi TC)

A magyar válogatott csoportmérkőzései a vb-n:

2023. január 12., csütörtök
18:00 Magyarország-Dél-Korea

2023. január 14., szombat
20:30 Izland-Magyarország 

2023. január 16., hétfő
20:30 Portugália-Magyarország 

(A kiemelt képen: Ilics Zoran a válogatott edzésén / Forrás: MKSZ)