UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-01-08 14:51

Sós Csaba szövetségi kapitány örült a sűrű évnek az utánpótlásban

Az úszóutánpótlás szemszögéből nézve parádés eredményekről, reményteli jövőképről szólhatott a mögöttünk hagyott évet értékelve Sós Csaba szövetségi kapitány.

Úszásban 2022 különösen az utánpótlásnak volt nagyon sűrű esztendeje – szögezte le a honi sikersportág szakmai vezetője, Sós Csaba, aki honlapunknak nyilatkozva kiemelte, hogy ez a „sűrűség” kifejezetten hasznosnak tekintendő.

– Az úszósport sajátosságait tekintve nekünk kifejezetten előnyösnek bizonyult a tavalyi eseménybőség, hiszen minél több versenyre van szükségünk. Az utánpótlásnál még nincsenek világkupák, meg hasonlók, úgyhogy azt kell mondjam: annak, hogy az elmúlt évben volt EYOF, ifjúsági Eb és ifjúsági világbajnokság is, én kifejezetten örültem.

– Az örömfokozáshoz nyilvánvalóan az eredmények is hozzájárultak...

–  Az eredmények egyenesen parádésak: az ifi Eb-n megnyertük az éremtáblát, a korosztály világbajnokságán pedig többet nyertünk, mint valaha, ott Japán mögött a másodikak lettünk. Mivel egyéni sportágról beszélünk, nekem azért érdekesebb az, hogy kiben látjuk a jövőt.  Ki az, aki felnőtt korban is kimagasló lehet, mert hát fontos az utánpótlás, de nyilván én más szemmel nézem az egészet, túl azon, hogy minden sikernek, amely ebben a korosztályban születik, örülök.

–  És mit lát a kapitány, milyen jövőt ígér a hátország?

–  Jelen pillanatban, ezt ki kell mondani, a felnőtteknél a férfiak viszik a prímet, míg női csapatunk – tisztelettel mondva is – kiöregedőben van. és nincsenek meg még azok, akik a helyükre tudnak lépni és a korábbi sikereket szállítani. Ám ez a junior gárda, vagyis az ifjúsági korúaké, akik most eredményesek voltak, s itt elsősorban lányokról van szó, bizony sokat ígérő. Viszont az idei év lesz a döntő, mert azért itt még egy lépést tenni kell, hogy a felnőttben is világszínvonalúak legyenek. Bár hozzátenném, van olyan ifink, ő Molnár Dóri, aki egyéniben már bronzérmes volt tavaly a felnőtt Európa-bajnokságon. Aztán Pádár Nikolett is ott van, aki egyéniben szintén Eb-döntőt úszott, a kettejükkel felálló, zömmel ifiket tartalmazó női váltónk pedig ötödik volt a világbajnokságon, s a százas gyorsváltóban is döntőt úsztak. Megemlíthető Ábrahám Minna is, szóval ennek a három lánynak a fizikuma is olyan, hogy nem korlátozza semmilyen sikernek az elérését. Úgyhogy én nagy érdeklődéssel várom, 2023-ban ezek a lányok meg tudják-e tenni azt az egy lépést, amire én nagyon számítok, és megvalósulását reálisnak tartom. 

–  Az ifik, vagy ha úgy tetszik, a szinonimaként használt juniorok és a felnőttek közé ettől az évtől belép egy új korosztály: a 23 éven aluliaké.

–  Az EYOF-osok, vagyis a serdülők, illetve a juniorok mellé-fölé valóban bejön most egy plusz korosztály, az U23-asoké, a nyáron meglesz nekik is az első Európa-bajnokságuk, de hát itt akadnak még tisztáznivalók jócskán. Mert kérdem én, mit jelent az U23 úszásban, abban a sportágban, amelyben mondjuk Egerszegi Krisztina 14 évesen már olimpiai bajnok volt, 17 évesen Hargitay András világbajnok, Wladár Sándor olimpiai bajnok, Szabó Joe világbajnok...

–  Nincs viszont kérdőjel arra vonatkozóan, hogy a „normál” korosztályokban 2023-ban is sorra-rendre jönnek a világversenyek.

–  Idén lesz megint EYOF, ifi Eb és ifjúsági vb is, utóbbi hagyományosan szeptember elején, de tekintettel rá, hogy 2024-ben olimpia van, és szeptemberben már a felkészülés el szokott kezdődni, ezúttal még kérdéses, hogy milyen létszámban és milyen erőkkel veszünk részt a korosztályos vébén. Az is szempont, hogy jelen helyzetben mások az anyagi lehetőségek, mint mondjuk két évvel ezelőtt, emiatt kérdés az is, hogy hol lesz a junior vb. Tavaly ez a világverseny és a rövidpályás vb is Kazanyba volt kijelölve, aztán az oroszoktól elvették mindkettőt, s az egyik Limában, a másik Melbourne-ben került megrendezésre. Ez mutatja, anyagilag is megfontolandó, hogy mit vállalunk. Mindenesetre 2023-ban is megméretnek fiataljaink, ahogyan eddig is minden évben, tehát lesz feladat bőven.

–  A sikerek, a megszokott kiemelkedő eredmények megismétléséhez azonban megfelelő uszodahelyzet is szükségeltetik...

–  Ha röviden kell válaszolnom, azt kell mondanom, hogy az uszodahelyzet romlott, de nem reménytelen. Tehát érzékeljük azt az erőfeszítést a kormány oldaláról és a fenntartók részéről, hogy minél több uszoda maradjon nyitva. Ami a válogatottakat, benne a korosztályos válogatottakat illeti, mindenki nyugodtan tud készülni, és azt gondolom, hogy nem fogunk rosszul kijönni ebből a helyzetből, mint ahogyan a Covid-helyzetből is előnyösebben jöttünk ki, mint a világon bárki más – mondta az úszók szövetségi kapitánya.

(Kiemelt képen: a honi úszósport egyik legnagyobb ígérete, a szegedi Pádár Nikolett / Forrás: szegedma.hu)