UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-01-11 20:57

Ki(k)re érdemes idén leginkább odafigyelni az utánpótlásban?

Összegyűjtöttük az U20-as, az U17-es és az U15-ös korosztály legígéretesebb birkózóit, akiktől minden bizonnyal a különböző utánpótlás-világversenyeken is nagy dobásra számíthatunk. Bár a válogatás természetesen szubjektív, annyi bizonyos: 2023-ban is érdemes lesz követni a magyar fiatalok szereplését.

U20-AS KOROSZTÁLY

A korosztályos Európa-bajnok Tösmagi Attila (72 kg) kiöregedésével idén Bazsó Adolf (130 kg) léphet előtt a junior kötöttfogású-válogatott első számú éremvárományosává a világ- és Európa-bajnokságon. Az ESMTK 18 éves fiatalja U20-as Eb-ezüst- és bronz-, illetve U17-es vb-bronzéremmel büszkélkedhet az elmúlt években. Ugyanakkor Bazsóra itthon is hatalmas konkurenciaharc várhat nehézsúlyban, ugyanis a tavaly a 110 kilósok mezőnyében U17-es Európa-bajnoki címet és vb-ezüstöt szerző Darabos László (Budapesti Honvéd) egy korosztállyal feljebb. A szintén honvédos, U17-es Eb-ezüstérmes Lévai Levente (65 kg) is nagy reményekkel vághat neki junioréveinek.

A szabadfogásúak között elsősorban a korosztályos vb- és Eb-ötödik Angyal Krisztiánban (92 kg; Csepeli BC-KIMBA), valamint az egyaránt U20-as elsőéves Arsunkaev Muszában (92 kg; Vasas SC) és Zsivnovszky Péterben (80 kg; Sziget SC-KIMBA) bízhatunk. Arsunkaev U17-es vb- és Eb-ezüsttel, Zsivnovszky pedig Eb-második hellyel zárta az U17-es karrierjét. A 92 kilósok kategóriájában Angyal és Arsunkaev között – ha egyikük sem vált súlycsoportot – nagy küzdelem lehet a válogatottba kerülésért a világversenyek előtt.

Előzetesen a női szakág tudja felmutatni a legtöbb Eb- és vb-éremesélyes versenyzőt. Közülük is az élre kívánkozik Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE-KIMBA), aki tavaly mindössze 16 évesen (kadétkorúként) U20-as Eb-aranyat és vb-bronzérmet nyert a 76 kilósok között, és ezúttal, immáron elsőéves juniorként mindkét világversenyen jó eséllyel pályázhat az elsőségre. Hasonlóképpen kezdheti meg az évet a kadét világ- és Európa-bajnok Elekes Enikő (65 kg; Kőbányai SC-KIMBA) is, aki 2022-ben Eb-ezüstérmet zsebelt be, és a római kontinensbajnokság döntőjében elszenvedett vereségével négyéves veretlenségi szériája ért véget – reméljük, idén újabb hosszú győzelmi sorozata indulhat. A tavalyi vb-n mieink közül a második helyen végző Borsos Viktória (59 kg; Kispest NSI-KIMBA) szerepelt a legjobban, illetve az Eb-n is dobogós lett, harmadikként. Az ifjúsági olimpiai bajnok Szenttamási Róza (55 kg; Csepel TC-KIMBA) pár gyengébben sikerült világverseny után augusztusban, az U20-as világbajnokságon ismét érmet nyert, méghozzá bronzot, így Borsossal egyetemben ő is ambíciókkal teli várhatja a 2023-as évet. Továbbá az U17-es Eb-győztes László Nikolett (46 kg; ESMTK-KIMBA) és vb-ezüstérmes Terék Gerda (57 kg; BHSE-KIMBA) is az idősebbek válogatottját erősíti már.

U17-ES KOROSZTÁLY

A fiatalabbak között leginkább a kisebb súlycsoportokban várhatunk nemzetközi sikereket, ami a kötöttfogásúakat illeti: tavaly László Mózes (45 kg; ESMTK-KIMBA) ezüst-, Fige Levente (48 kg; Csepel TC-KIMBA) bronzérmesként, míg Tótok Péter (51 kg; Vasas SC-KIMBA) ötödikként végzett a kadét Európa-bajnokságon – mindannyian az U17-es korosztályban versenyeznek továbbra is. A szabadfogású szakágban Laposa Márk (68 kg; UTE) serdülő Eb-ezüstéremmel a háta mögött a kadétkorosztályban is ígéretes jövő elé nézhet. Leányvonalon Pupp Viktória (62 kg; DKSE-KIMBA) és Balázs Éda (58 kg; DVTK) pedig U15-ös Európa-bajnokként követheti a rendkívül eredményes elődöket az U17-es korosztályban.

U15-ÖS KOROSZTÁLY

Magyar szempontból a nyári, Kaposváron rendezendő U15-ös Európa-bajnokság jelenti majd az esztendő utánpótlás-csúcseseményét. A hazai közönség előtt címvédőként bizonyíthat a serdülőkorosztály legnagyobb reménysége, Ritter Sophie (54 kg; Csepel TC-KIMBA), Szentpál Vivien (33 kg; Dél-Zselic) pedig a tavalyi ezüstje után ezúttal célba veheti a kontinensbajnoki aranyat. Emellett a tavalyi Eb-bronzérmesek közül – várhatóan – Macsári Krisztina (36 kg; OSBK), Németh Szonja (42 kg; PBSE), Zsitovoz Mária (39 kg; ESMTK) és Czeglédi Emese (50 kg; FTC), valamint a kötöttfogásúak között Budai Ferenc (62 kg; Cegléd), Kolompár Imre (57 kg; Monor) és Kovács Keve (38 kg; Eger) is szőnyegre léphet.

(Kiemelt képen (balról): Nyikos Veronika, László Mózes és Ritter Sophie / Forrás:UWW/MBSZ)