UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-01-14 13:39

A cél tartani a 2022-es nívót az utánpótlásban

Jól eső érzés visszaidézni a már nem egyszer, ámde mindig örömmel elhangzott ténymegállapítást: 2022 minden idők legfényesebb esztendeje volt juniorkorú nyílt vízi úszóink számára. A kijelentést persze okkal követi a kérdés is: megismételhető-e a diadalsorozat 2023-ban?

Amekkora örömöt jelentett a magyar nyílt vízi úszás hátországának elmúlt évi szuperteljesítménye, annyira érthető a homlokráncolás is most, hogy 2022 legeredményesebb juniorja, Betlehem Dávid kiöregedett az utánpótlásból, így idén már az ő kiemelkedő szereplésére nem számíthatunk a korosztályos világversenyeken.

Pedig hát a tavalyi Seychelles-szigeteki vb-n a fiúknál Betlehem diadalmaskodott 10 km-en, s a 4x1500 méteres vegyes váltó tagjaként is oroszlánésze volt abban, hogy Magyarországé lett a világbajnoki aranyérem, vagyis a szokványos közhellyel élve: vitathatatlanul űrt hagy maga után...

A szakvezetés azonban változatlanul optimista, s különösen jó volt hallani Gellért Gábornak, a honi nyílt vízi utánpótlás szövetségi kapitányának szavait arról, hogy bőven akad tartalék, s van okunk a bizakodásra. Már csak azért is, mert Betlehem Dávid mellett a mesés szigetek nyílt vizein

Fábián Bettina is világbajnok lett ugyancsak 10 kilométeren, tehát az olimpiai távon, méghozzá 17 évesen a 18-19 évesek korosztályában, Szimcsák Mira pedig ebben a számban bronzérmesként zárt,

márpedig a két ifjú hölgy idén is ugyanúgy a juniorok mezőnyében versenyez, mint a staféta negyedik tagja, Hambardzumyan Arshak. Vagyis az újabb dobogós remények nagyon is megalapozottak a 14-19 esztendősöket jelentő utánpótlás magyar reprezentánsainak idei szereplését illetően.

További neveket is említett a kapitány, akikre érdemes lesz odafigyelni 2023-ban, így Csulák Liára, aki tavaly vb-bronzérmet szerzett, a szintén harmadikként végzett Hartmann Mátéra, a világbajnoki dobogó közelébe jutottak közül pedig a hatodik helyezett Flück Nóra, s a korábbi Európa-bajnoki ötödik Pintér Ádám került szóba. És persze ott van az egyik legifjabb, egyszersmind legfőbb reménységünk, Kovács-Seres Hunor, aki ifi Európa-bajnoki címe után 2022-ben az U17-eseknél világbajnokságot nyert 7,5 kilométeren.

A kevésbé sikeres június eleji Európa-bajnokság után a szeptemberi világbajnokság már remek magyar eredményeket hozott, hét éremmel, benne négy arannyal, és számos jó helyezéssel

– idézte vissza a történteket Gellért Gábor, aki kiemelte, hogy a nyáron már közösen tudott készülni a teljes csapat. – Együtt edzettünk a Balatonon három hetet, a veszprémi uszodán kívül hetente négyszer nyílt vízen is gyakoroltunk, s ennek a junior vb-n meglett a gyümölcse. Megnyertük a pontversenyt az amerikaiak előtt, és az éremtáblán is előttük végeztünk, minden idők legnagyobb korosztályos világversenyes sikerét aratva...”

A szövetségi kapitány kitért rá, hogy 2023 legnagyobb megméretése a junior Eb lesz, szeptember közepén az olaszországi Piombinóban, ahová a lehető legerősebb összeállításában utazik majd a válogatott.

Reméljük, hozza remek formáját az idén is, és ismét érmekért fog harcolni Fábián Bettina és Kovács-Seres Hunor, a váltóban is bízhatunk, szóval erős csapatunk lesz megint.

Ami a felkészülési versenyeket illeti, a legjobbjainkat elindítjuk a LEN Európa-kupa-sorozatában, ennek első állomása március közepén lesz az izraeli Eilatban. Aztán lesz még Balaton-átúszás, majd három héttel az itáliai Eb előtt balatoni edzőtábor. Mindezek előtt pedig jön az országos bajnokság, a Maty-éren, június 10-11-én, az lesz az Eb-re válogató versenyünk.”

(Kiemelt képen: a 17 éves Kovács-Seres Hunornak korosztályos vb- és Eb-aranya is van már / Forrás: duol.hu)