UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2023-01-15 19:32

Győzelemmel fejezte be az U18-as leányválogatott a vb-t

Meccsről meccsre javuló teljesítménnyel fejezte be az U18-as divízió I/A csoportos leány-világbajnokságot a magyar jégkorong-válogatott, amely az utolsó három összecsapását egyaránt megnyerte, és a negyedik helyen zárta az eseményt.

Nem kellett sokat várni a magyar U18-as leány jégkorong-válogatott tagjainak, hogy elérkezzen számukra az év legfontosabb korosztályos eseménye: január 9. és 15. között az olaszországi Rittenben gyűlt össze hat nemzeti csapat, hogy összecsapjon a divízió I/A csoportos világbajnokságon. A „második vonal” küzdelmeit tavaly is megrendezték, ám akkor egy győzelemmel az utolsó előtt, éppen bennmaradó helyen fejezték be a lányok a tornát; az akkori csapattagok közül többen most is lehetőséget kaptak a bizonyításra.

A 2022-es eseményre is utalt a start előtt az Utánpótlássportnak adott nyilatkozatában a szövetségi edző, Bedő Botond, aki bízott benne, hogy sikerül majd túlszárnyalni a tavaly áprilisi vb eredményét.

„Fizikálisan és mentálisan is jó állapotban vannak, jó úton járunk velük. Az évad csúcspontja a vb, a legfontosabb eseményünk, így természetesen mindenki extra motivációval várja a kezdést. Az elmúlt hónapokban folyamatosan javult az összkép, majd sűrű és nehéz decembert sikerült jól zárnunk. A tavalyi vb-t el kell felejteni, az olaszországi viadalon pedig a lehető legjobb eredményt akarjuk elérni”  

– mondta a szakember a kezdés előtt.

Az említett jó forma ellenére a kezdés nem a magyarok elképzelései szerint alakult. Egy hónappal ezelőtt az U20-as férfiválogatott szerepelt I/A csoportos vb-n, a játékosok pedig az első három meccsükön egyaránt előnyből kaptak ki. Sajnos a lányoknak is hasonlóan szerencsétlenül indult a ritteni viadal: az első mérkőzésen a gól nélküli első harmad után Mozolai Berta szerzett vezetést, majd mikor már kezdtük elhinni, hogy meg lehet a három pont, az utolsó két és fél percben az ellenfél megnyerte a meccset (1–2). A második napon is hasonló volt a forgatókönyv: a németek elleni összecsapáson Simon Viktória talált be elsőként, amire három válasz érkezett.

A két vereség után azonban valami átszakadt a magyar játékosokban, akik nem kezdték jól a norvégok elleni találkozót, ám annak végén ők örülhettek. Az ellenfél kétszer is vezetést szerzett, másodjára a harmadik harmad hetedik percében, ám ezután Metzler Regina duplázott, és megnyerte a meccset a magyaroknak. Ausztria legjobbjai ellen ismét ő szerzett vezetést, mellette Koncz Boglárka is betalált, ám mindkétszer egyenlítettek az osztrákok, így jöhetett a hosszabbítás. Metzler ekkor ismét előlépett, egy kipattanót tessékelt a kapuba, amire már nem érkezett válasz.

Az utolsó, vasárnap délutáni mérkőzés sem ígérkezett könnyű feladatnak a magyar lányok számára: az olaszok a győzelmükkel megtartották volna az esélyüket az aranyéremre, vele együtt pedig az elitcsoportba való feljutásra. Ennek ellenére a magyarok akarata érvényesült, Pásztor Flóra és Báhiczki-Tóth Boglárka mellett Mozolai is gólt szerzett, már a második harmadba kialakult a 3–1-es végeredmény.

A fokozatos „bemelegedés” végül a negyedik helyre lett elég a csapatnak, amely összesen nyolc pontot gyűjtött.

Bánhatjuk a kezdést, ünnepelhetjük a feljavulást; ami biztos, hogy az U18-as lányok jövőre is I/A csoportos vb-n szerepelhetnek majd.

(A kiemelt képen: Metzler Regina fontos gólokkal jelentkezett a vb-n / Forrás: MJSZ)