UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2023-01-15 18:15

Závory Szilárd az ifjúsági Eb után a vb-n is a szerenkénti döntőket célozza meg

Molnár Botond kiöregedésével a KSI 17 éves tornásza, Závory Szilárd léphet elő az ifjúsági fiúmezőny első számú versenyzőjévé. Laufer Béla tanítványa már kőkeményen készül az idei szezonra, és annak fő versenyére, a március végén Törökországban rendezendő korosztályos világbajnokságra.

Történelmi sikert hozó, eseménydús évet zárt 2022-ben a hazai fiú tornászutánpótlás: Molnár Botond tavaly első magyar fiú tornászként ifjúsági Európa-bajnoki címet ünnepelhetett egyéni összetettben. Ugyanakkor a győri fiatal szenzációs müncheni aranyérme mellett is szép sikereket értek el a mieink: az Eb csapatversenyében hatodikok lett a fiúk, míg az összetett után a szerenkénti finálékban Molnár bronzérmet szerzett ugrásban, talajon és gyűrűn a hatodik helyen végzett, Závory Szilárd pedig nyolcadikként zárt a gyűrű és a nyújtó döntőjében is. Továbbá tavasszal a franciaországi Gymnasiadén legjobb magyarként Závory bronzot nyert nyújtón.

Az előző évi nagyszerű sikerek után Molnár Botond elköszönt az utánpótlásévektől, és 2023-tól már a felnőttként kell helytállnia, ugyanakkor a 17 esztendős Závory Szilárd utolsóévesként továbbra is az ifjúsági korosztály erősíti.

„Összességében nem panaszkodhatom a 2022-es évemre, hiszen a fő versenyem, az ifjúsági Európa-bajnokság jól sikerült:

a két szerenkénti finálés hely mellett az egyéni összetettben a tizenkettedik helyet értem el, és a csapat szereplése is mindenképpen örömteli volt

– kezdte az elmúlt esztendő rövid értékelésével Závory az Utánpótlássportnak, majd így folytatta már az idei tervekről. – Már javában zajlik a felkészülés az ifjúsági világbajnokságra, amely idén az egyetlen igazán fontos versenyem. Persze, indulok majd kisebb hazai és nemzetközi viadalokon, de a nyári EYOF-on 2005-ös születésűként sajnos már nem vehetek részt, így nem kérdés, hogy a tavaszi vébé a fő célom, ott szeretnék csúcsformában teljesíteni.”

A KSI fiataljának nincs sok ideje az antalyai korosztályos vb-ig, ugyanis azt hozzávetőleg két hónap múlva, március 29. és április 2. között rendezik.

„Az alapozással vágtunk bele a munkába, kéthetes tatai edzőtáborral nyitottuk az évet. Február elején már elkezdjük tökéletesíteni a gyakorlatokat, március végén pedig jön a vébé. Igaz, hogy rövid az idő addig, de én örülök neki, hogy most viszonylag közeli az időpont, mert általában a nyár elején vagy a közepén voltak a legfontosabb megméretések, így viszont most már az év elején abszolút megvan a motiváció.

Alig várom már, hiszen a világbajnokság lehet a karrierem eddigi legrangosabb versenye.

Az utánpótláskorú tornászok csúcseseményét második alkalommal tartják meg, az elsőnek 2019-ben Győr adott otthont, és a mieink Balázs Krisztián révén egy-egy bronzéremmel, illetve ötödik hellyel zártak.

Összetettben az első tizenöt-húszba kerülés a célom. Emellett gyűrűn, ugrásban, talajon és nyújtón lehetek esélyes a szerenkénti finálékra. Bízom benne, ezekből minél többet sikerül beváltani.

(Kiemelt képet készítette: Freschli József/MATSZ)