UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2023-01-17 09:10

Túl a sérülésen Sáfrány Péter, akinek már a párizsi olimpia lebeg a szeme előtt

A Miskolci VSC junior-világbajnok cselgáncsozója, Sáfrány Péter (20) decemberben kisebb térdműtéten esett át, amelyből mostanra épült fel teljesen, így a nehézségekkel teli tavalyi éve után egészségesen vághat neki az olimpiai kvalifikációs időszaknak, ugyanis határozott célja a 2024-es, párizsi kvóta kivívása.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Judo Szövetség kihirdette az elmúlt esztendő legjobbjait a felnőttek és az utánpótláskorúak között egyaránt. A juniorkorosztályban Sáfrány Pétert (90 kg) választották meg az év férfi versenyzőjének, illetve a miskolci fiatal edzőjének, Bartha Ákosnak ítélték oda a legjobb utánpótlásedzőnek járó díjat. Bartha 20 éves tanítványa a 2021-es junior-világbajnoki címe után a tavalyi vb-n – fejsérülés miatt mintegy féléves kihagyás után – közel járt a címvédéshez: ezüstérmet szerzett. Azonban Sáfránynak nem zárult jól a 2022-es év, mert Japánból hazatérve bő egy hónappal ezelőtt meg kellett műteni: az ázsiai edzőtáborban kisebb porcdarab szakadt le a térdéből, ami viszont beakadt a térdkalácsába, így elkerülhetetlen volt a beavatkozás. Ugyanakkor a fiatal dzsúdós szerint mindez csak rutinműtét volt.

„Szerencsére most már teljesen jól vagyok, megcsináltam a szükséges gyógytornát, a combizmom is kezd visszaépülni, illetve a héten már visszatérek a tatamira is, teljes intenzitással. Múlt héten elkezdtem a könnyített edzéseket, de most már ismét szászázalékos munkát végezhetek – nyilatkozta Sáfrány az Utánpótlássportnak, majd így folytatta a terveiről, immáron kiöregedve a juniorkorosztályból. –

Nyilvánvalóan, nagy terveim vannak a felnőttek között is: szeretnék a Grand Slam-versenyeken, illetve a világversenyeken, az Eb-n és a vb-n pontszerző helyet elérni.

Korántsem lesz könnyű, sőt, nagyon nehéz lesz ezeket abszolválni, de a fő célom, hogy

ott legyek a jövő évi, párizsi olimpián!

Ehhez viszont elengedhetetlenek ezek az eredmények. Persze, türelmesnek is kell lennem, mert előfordulhat, hogy még nem sikerült odaérnem rögtön az első néhány versenyen, de igyekszem bizonyítani. A legtöbb kvalifikációs pontot úgy is csak az augusztus után kezdődő, egyéves periódusban osztják ki. Az idei szezon számomra feburár elején a párizsi Grand Slammel kezdődik."

(Kiemelt kép forrása: IJF)