UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-01-18 18:59

Uszodabezárások, kérdőjeles remények az utánpótlásban

A magyar úszósportban pár éve még csak elvétve merült fel uszodahelyzettel kapcsolatos kérdés, mert magától értetődő volt, hogy gyakorlatilag mindenkinek, aki a sportághoz kötődik, van hol úsznia. Napjainkra nagyot fordult a világ, olyannyira, hogy a durván megugró rezsidíjak, a fenntartás megdrágulása megnehezítette, itt-ott el is lehetetlenítette a „vizes” sportlétesítmények működtetését. Márpedig ez nem csupán, s nem is elsősorban az élsportban okoz főfájást, hanem az utánpótlás felkészülési-versenyzési lehetőségeit szűkítette be. Az uszodabezárástól az edzésidők megrövidítésén át a víz hőfokának csökkentéséig terjed a különböző takarékossági (kényszer)intézkedések sora, s belátható időn belül nem valószínű, hogy a helyzet ugrásszerűen javulni fog. Mire kell-lehet számítani az úszóutánpótlásnál, hogy érintik a sportági hátországot az uszodagondok? – fordultunk Krajnyák György utánpótlás-kapitányhoz.

– Kezdjük az eredményességgel, s a 2023-as kilátásokkal – mondta a szakember. – 2022-ben mind a serdülők, mind az ifik részére bőven volt világverseny, előbbieknek az EYOF, az olimpiai reménységek európai fesztiválja jól sikerült, aranyérmes versenyzőnk volt, s több érmesünk is, az elvárásnak megfelelően szerepelt a csapat. Vagyis a kiindulási helyzet 2023-ra jó. Már most, év elején ugyanannyi EYOF-szintes versenyzőnk van, mint amennyi tavaly ilyen tájt volt, az idei EYOF-on is erős csapattal vehetünk rész.

– Az ifik, vagy a nemzetközi elnevezésük szerint a juniorok szintén nagyon sikeres évet zártak.

– Ebben a korosztályban is remek volt az előző esztendő, az ifi Eb-n és az ifi vébén is rengeteg érmet szereztünk, köztük bőségesen aranyakat is, és a prímet vivő krém továbbra is az ifjúsági korosztályban versenyez. Tehát a jó szereplés lehetősége 2023-ban is adott.

– Ami azért is nagy szó, mert elég kemény éveket hagytunk magunk mögött...

– Bizony, 2020-ban berobbant a koronavírus-járvány, 2022-ben pedig az energiaválsággal összefüggő uszodabezárások jöttek, illetve a létesítmények működtetésében különböző korlátozások léptek életbe. Mindez bizony nem tette fényessé a helyzetet, de annyira rossz volt éppenséggel a covid alatti helyzet, hogy már annak is nagyon-nagyon örültünk, hogy volt olyan uszoda, amelyik nem zárt be. Illetve volt egy olyan szűk réteg, amelynek tagjai a komoly covid-ellenőrzés mellett tudtak edzeni.

– A 2022-es válság viszont az üzemeltetőket nagyon rosszul érintette...

– Azért rengeteg uszoda nyitva tudott maradni, ugyanakkor nagy kérdés, hogy a gazdasági helyzet miként fog alakulni. Ha jól alakul, alapvetően megmarad a széles utánpótlásbázis, amely egy nagyon komoly programmal, az úszónemzet-programmal is meg van támogatva. Az ingyenes úszásoktatás már-már eléri az országos lefedettséget, rengeteg új létesítmény épült, új programok indultak be, főleg vidéken, de Budapesten is. Jó helyzetben van tehát az utánpótlásunk, viszont vannak félelmek, hogy mi lesz, ha az energiahelyzet így marad, és a téli időszakban a medencék vizei hidegebbek, vagyis nem olyan hőfokúak lesznek, mint amilyenek az úszóedzésekhez kellenek. Ha sokadszor is megfázik a gyerek, beteg lesz, a szülő nem fogja leengedni edzésre. Emiatt félő, hogy valamilyen szintű gyereklétszám-veszteségünk lesz. Hozzáteszem, országos szinten komoly létesítménytámogatást kaptak az uszodák ahhoz, hogy nyitva tarthassanak, viszont nagy kérdés, hogy vajon a költségvetés meddig tud egy ilyen óriási terhet tovább vinni...

Kiemelt képen (balról jobbra): Molnár Dóra, Ábrahám Lilla Minna, Gyurinovics Lili és Pádár Nikolett, a vb-aranyérmes gyorsváltó tagjai / Forrás: Twitter