UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2023-01-21 13:34

Bányai Attila harmadik lett az U18-asok között az alpesi sí-vb-n

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

Az ausztriai junior alpesi sí-világbajnokságon résztvevő nemzetek sportolói egy új formátumot próbálhattak ki, melyet a Nemzetközi Síszövetség ezen a világeseményen tesztelt. Az alpesi csapatkombinációs számban az egyik síző gyorsszámban, szuper-G-ben versenyez, majd a megszerzett időeredményét átadja csapattársának, aki technikai számban, műlesiklásban indul. A kettejük teljesítménye adja a csapat végeredményt, de szuper-óriásműlesiklásban egyéni eredményt is hirdetnek.

A magyar csapatból elsőként Bányai Attila szuper-óriásműlesiklásban állt rajthoz. A pálya alaposan próbára tette a mezőnyt, a 71 indulóból csupán 34-en tudtak lejönni a pálya nehéz tűzése miatt. A versenyző sikeresen teljesítette a távot, és a 20. helyen zárt, ami az U18-as kategóriában a 3. helyezést jelentette számára – számol be a hazai szövetség.

„Attila okosan és taktikai szempontból is nagyon jól hozta a versenyt, azt hajtotta végre, amit a csapattal megbeszélt. Épp az a középső szektor ment neki a legjobban, ahol a kiesők zöme elvérzett. Ketten is álltunk a pálya középső, kritikus részén, és az általunk felküldött információkat, instrukciókat szépen felhasználta. A pálya minősége kiválónak bizonyult, kompakt volt a hó, a látási viszonyok kedvezőbben alakultak, mint a pénteki versenyen. Az Attilát segítő csapat ismét profin összedolgozott. Elégedettek vagyunk a teljesítményével, ami még jobb volt, mint a csütörtöki, amikor lesiklásban a második helyen végzett U18-as korcsoportban, és a harmincharmadik helyen abszolútban” – nyilatkozta Szepesi Bertold, szövetségi kapitány.

A csapatkombináció második számában, szlalomban Úry Bálint vitte magával Attila időeredményét. Tízedikként vágott neki a távnak, lendületesen síelt végig a pályán, és az első helyen állt, amikor nem sokkal a cél előtt rontott, és kaputévesztés miatt kizárták.

„A szlalom pálya is kifogott a versenyzőkön, a huszonhárom fős mezőnyből csak tizennégyen értek célba. Úry Bálint jó formában van, további számokban bizonyíthat még a junior-vb-n” – tette hozzá Szepesi Bertold.

„Gratulálunk Bányai Attilának és az őt segítő négyfős csapatnak, akik hozzájárultak a kiemelkedő eredményhez. A profi stábból hárman az APEX 2100 francia síakadémia neves szakemberei, így nem csak a junior-világbajnokságon, de a felkészülésben és a további síversenyeken is segítik növendéküket, Attilát. Örülünk, hogy ehhez a sikerhez a Magyar Síszövetség is hozzájárulhatott a versenyzőnek nyújtott támogatással. A szervezet folyamatosan nyomon követi Bányai Attila eredményeit, és lehetőség nyílt arra, hogy a vasárnapi férfi óriás-műlesiklásban is elindulhasson. Ezért edzői a szövetség szakmai stábjával együtt azt a döntést hozták, hogy a versenyző ebben a számban is rajthoz áll” – mondta Petrahn Barbara, a síszövetség főtitkára.

(A kiemelt képen: Bányai Attila / Forrás: Magyar Síszövetség)