UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2023-01-22 09:05

„Fogni kell a fiatalok kezét” – Kurtucz Csaba, a hazai bokszszövetség új elnöke

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség néhány nappal ezelőtt megválasztott elnökével, Kurtucz Csabával beszélgettünk a mögöttünk hagyott évről, az utánpótlásban rejlő potenciálról, a fiatalok menedzseléséről és a célokról.

Ahogyan az oldalunk is beszámolt róla, január közepén rendkívüli közgyűlésen választották meg Bajkai István utódjaként a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökévé a korábbi hatszoros szupernehézsúlyú bajnok, vb- és Eb-résztvevő, 40 éves közgazdászt, Kurtucz Csabát. Az immár sportvezetőként is dolgozó szakember az Utánpótlássportnak nyilatkozott, amelyben a fiatal sportolók kerültek a fókuszba.

A korosztályos versenyzők tavaly remek évet zártak, a világversenyek mindegyikén született legalább egy magyar érem. Ilyen volt például Nileborg Krisztián junior Eb-aranya, illetve Gémes Levente ifi vb-ezüstje is. Ön hogy tekint vissza 2022-re?

Az említett két diadal valóban kiemelésre méltó, gyönyörű eredmény, amikre joggal lehetünk büszkék. Ifjúsági világbajnokságon ráadásul legutóbb 2018-ban szurkolhattunk magyar döntősnek, így mondhatom: várva várt siker volt ez. Buza Rafael tizennyolc évesen a felnőtt ob-n diadalmaskodott, ami szintén komoly fegyvertény, de a serdülők és az U22-esek is érmekkel tértek haza az Európa-bajnokságukról, míg az ifiknél Kovács Nikolett állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Ezen sportolók azok közé tartoznak, akiket szeretnénk kiemelni és menedzselni;

ők az olimpiai csapat alapját adhatják majd, még ha nem is rögtön Párizsban. Optimisták vagyunk ezzel kapcsolatban.

Említette a fiatalok menedzselését. Ez mit takar pontosan?

Fogni kell a kezüket, és még véletlenül sem hagyni, hogy elsodródjanak a sport mellől. Alapvetés, hogy kapják meg a megfelelő felszerelést, amibe a megfelelő táplálékkiegészítők is beletartoznak. Ezen a téren jelenleg igyekszünk szponzori kapcsolatot kialakítani, ami rengeteget segítene a jövőben. Sportszakmai oldalról több központi edzőtábort tervezünk a fiataloknak, akiket a feljődésüknek megfelelően akarunk versenyeztetni; fontos a fokozatosság és a tapasztalatszerzés. Szintén kiemelten kell figyelni az utánpótlásból a felnőttbe való átmenetre: a korosztályos versenyeken még sok mindent meg lehet oldani erőből, ez viszont úgy kopik el, ahogy a bokszoló idősödik. Emiatt az adott versenyző könnyen negatív spirálba kerülhet, hiszen míg korábban bajnok volt, a nagyok között nem tudja ugyanazokat az eredményeket hozni – ezt nem könnyű feldolgozni, sokan emiatt hagyják abba a sportolást.

A szövetség a tanulás terén is támogatni akarja a fiatalokat, arra törekszünk, hogy duális pályát építsünk ki nekik: igyekszünk együttműködni az iskolákkal, illetve ösztöndíjprogramokat létrehozni, ami a tanulmányi átlaghoz kötődik. Ez érdeke a sportolóknak, a szövetségnek és az egész hazai bokszközegnek.

Tavaly eljött a várva várt fiatalítás, bekerültek az U12-esek a hazai versenyrendszerbe. Mik a tapasztalatok ezzel kapcsolatban, illetve várható-e, hogy további korosztályok jelenjenek meg a viadalokon?

Nem szabad lemaradnunk a többi küzdősporttól, hiszen valamilyen szempontból velük is versenyzünk. Minél több fiatalra van szükségünk, ám nem könnyű őket bevonzani, hiszen például kick-boxban már a nyolcéves gyerek is megméretheti magát, míg nálunk az U12 a legalsó korcsoport. Vannak ötleteink, hogyan fogjuk meg a fiatalabbakat, ehhez viszont újításokat kell majd bevezetnünk. Az említett sportágban például szemi-kontakt küzdelem is folyik, ezt meg kell vizsgálnunk, hogy a mi szabályaink között tudjuk-e alkalmazni; biztos vagyok benne, hogy ezzel nagy tábort tudnánk generálni. Kubában – ami ökölvívó-nagyhatalom – a nyolc-tízéves fiatalok területi versenyeken vesznek részt, hogy aztán bekerüljenek valamelyik központi műhelybe; ezen szintén érdemes elgondolkodni.

Nem lesz könnyű dolguk a fiataloknak, ha túl szeretnék szárnyalni a 2022-es eredményeket. Mely utánpótlásversenyekre kell majd a leginkább figyelni, illetve mik a célok a következő időszakra?

A huszonegy éves Hámori Lucában nagyon bízunk az olimpiai kvalifikáció kapcsán, ezzel kapcsolatban az idei fő versenye a júniusi Európa Játékok lesz Lengyelországban.

A kora ellenére rendkívül érett versenyző, aki fizikális és mentális szempontból is alkalmas a kiugró eredményre. Az ötkarikás játékokra egyébként a korábbiaknál is nehezebb lesz kijutni, hiszen kevesebb a súlycsoport – minden erőnkkel azon leszünk, hogy a felkészülés a lehető legjobb legyen nekik, és készen álljanak majd, amikor eljön a megméretés ideje. A serdülőknek és az ifjúságiaknak is rendeznek idén Európa-bajnokságot, míg a juniorok az Eb-jük mellett világbajnokságon is megmérethetik majd magukat az év végén; bízunk a tavalyihoz hasonló szereplésben!

(A kiemelt képen: Bajkai István (balra) a bokszövetség előző, Kurtucz Csaba az új elnöke / Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség)