UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2023-01-23 18:52

Fazekas Lizett kilencedik lett a franciaországi ITTF World Hopes U13-as versenyében

Egyedüli magyar résztvevőként a mindössze kilencéves asztaliteniszező, Fazekas Lizett remekül helytállt az U13-asok között a franciaországi Hennebont-ban rendezett ITTF World Hopes-versenyen: a kilencedik helyen végzett az öt kontinens, 18 kiemelt tehetségét felvonultató mezőnyben.

A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) 2009-ben indította útjára a Hopes-programot, amellyel a legfiatalabb, újonckorú reménységek fejlődését kívánják előremozdítani a világ minden táján, azáltal, hogy a tehetségek és edzőik több nemzetközi eseményen is részt vehetnek, s a szakemberek megoszthatják egymással tapasztalataikat. Az ITTF World Hopes 2022-es kiírásának döntőjét január 21-22-én (szombat és vasárnap) rendezték meg a franciaországi Hennebont-ban.

A csupán kilencesztendős Fazekas Lizett személyében magyar játékos is szerepelt a 13 év alatti meghívottak 20 fős elitmezőnyében.

„A hét végi versenyt ötnapos edzőtábort előzte meg a helyszínen, ami szintén nagyon hasznosnak bizonyult – kezdte Lizett edző-édesapja, Fazekas Péter az Utánpótlássportnak. – Edzőként Bátorfi Zoltán irányította a lányok programját, napi két edzésekkel, majd szombat délutántól ezt követte a verseny. A meghívottak között szereplő két ukrán lány végül nem indult a versenyen, így a tizennyolc játékost két-két kilencfős csoportra osztották, és körmérkőzéseket játszottak.

Lizi a nyolc meccséből négyet megnyert, négyet pedig elveszített, így a csoportja ötödik helyezettjeként jutott tovább a legjobb tizenkettőbe – ezután az egyenes kieséses szakasszal folytatták. Lizinek osztrák ellenfél jutott, akitől kikapott, aztán a helyosztón viszont legyőzte a kazah lányt, így megosztva a svéd lánnyal, az előkelő kilencedik helyet szerezte meg.

Fazekas legfiatalabbként sem illetődött a rendkívül nívós mezőnyben.

A második legfiatalabb játékos is két évvel idősebb volt nála, míg a többség két és fél, három évvel. Bravúrosan játszott, remek tapasztalatszerzés volt.

Többek között amerikai, ausztrál és ázsiai lányokkal is játszhatott, olyan ellenfelekkel, akikkel máskor nem lenne lehetősége. Az európai nemzetközi versenyeken is nagyon ritkán találkozhatna ezekkel a lányokkal, szóval minden szempontból értékes egy héten vagyunk túl.”

(Kiemelt kép forrása: WTT)