UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2023-01-23 14:32

Újabb magyar short trackes érmek az EYOF-on

Folytatják a remeklést a rövid pályás gyorskorcsolyázók az olaszországi téli EYOF-on: a második napon Haltrich Luca első, Szigeti Dóra második lett az 500 méteres táv döntőjében.

A téli EYOF (európai ifjúsági olimpiai fesztivál) első napján a rövid pályás gyorskorcsolyázó Major Dominik arany-, Szigeti Dóra bronzérmet szerzett 1500 méteren, a magyar short trackesek pedig a második napon sem adtak alább: Szigeti ismét dobogóra állhatott, ezúttal 500 méteren ért célba másodikként. Őt egyedül Haltrich Luca tudta megelőzni, így kettős győzelemnek örülhettünk.

A délelőtti programban az előfutamok, a negyeddöntők és az elődöntők kaptak helyet, míg a döntőkre – amelyekben a négy versenyzőnkből három érdekelt volt – a déli órákban került sor. A magyar short trackesek elképesztő magabiztosságot mutattak délelőtt, egyetlen pillanatig sem volt kérdés, hogy ha bármelyikük jégre lép, esélye van megnyerni a futamát. Ez eltartott egészen az elődöntőig, ahonnan a két lány, Haltrich Luca és Szigeti Dóra futamgyőzelemmel jutott a fináléba, ám a fiúknál másként alakult. Kezdődött azzal, hogy ugyanabban a futamban álltak rajthoz (az első-második helyben még bízhattunk), és folytatódott azzal, hogy a vasárnap 1500 méteren aranyérmes Major Dominik elesett. 

„Az volt a taktika, hogy ha berajtolnak elém, várok egy kicsit, és később próbálok előzni – idézi Majort a Magyarock. – Gyors voltam, éreztem magamban az erőt, de kitört alólam a jég, és elestem. Bánt, mert az időeredményem alapján a fináléban, sőt, a dobogón lett volna a helyem.”

Jancsó Zalán viszont a második helyen kvalifikálta magát a döntőbe.

A mindent eldöntő ütközet a lányok küzdelmével kezdődött, ahol tehát két magyarnak is szurkolhattunk. Tudtuk előre, a lengyelek nagyon erős ellenfelek, meg is nehezítették a mieink dolgát.

Mentek az előzgetések, a lélegzetüket is visszatartották a lelátón ülők, a végére azonban minden kisimult: Haltrich Luca megszerezte az arany-, Szigeti Dóra pedig az ezüstérmet.

„Nagyon örülök ennek az aranynak, már tegnap elhatároztam, hogy megszerzem – mosolygott Haltrich Luca. – Minden lépés, minden kanyar jól ment, a délelőtti futamok alapján számítottam rá, hogy meg tudjuk előzni a lengyeleket. Boldog vagyok!”

„Egyetlen pillanatra sem emlékszem, csak úgy jöttek a mozdulatok, hogy mit kell csinálni – mosolygott Szigeti immár egy vasárnapi bronz és egy hétfői ezüst birtokában. – Tudtam, hogy nem szabad beengedni a lengyeleket, aztán Luca elkezdett előzni, Hanna Mazur megbotlott egy bójában és én is megelőztem. A végén utolértem Lucát, de nem kockáztattam, nekem így is jó.”

A fiúknál egy elképesztően izgalmas döntő végén a hatalmasat küzdő Jancsó Zalán ötödikként ért célba.

„A nap összességében jól alakult, jobban, mint a vasárnapi, de jobban örültem volna, ha felállhatok a dobogóra – mondta Jancsó. – A rajton múlt, meg azon, hogy a korcsolya-élemet nem éreztem jónak. Ezer méteren még javíthatunk!”

A fiatalok az egyéni sikerek után csapatban is bizonyítottak: a négytagú mixváltó fölényesen nyerte az elődöntőjét, így készülhet a keddi fináléra. A részletes eredmények ITT érhetők el.

XVI. TÉLI EURÓPAI IFJÚSÁGI OLIMPIAI FESZTIVÁL

Rövid pályás gyorskorcsolya. 500 m. Lányok: 1. Haltrich Luca (Magyarország) 45.417, 2. Szigeti Dóra (Magyarország) 45.518, 3. Hanna Mazur (Lengyelország) 46.299

Fiúk: 1. Linards Laizans (Lettország) 43.734, 2. Luka Jasic (Szerbia) 43.805, 3. Dominik Palenceusz (Lengyelország) 43.909, 4. Muhammed Bozdag (Törökország) 44.111, 5. Jancsó Zalán (Magyarország) 44.181

 A short trackesek mellett a curlingcsapatunk is jégre lépett: a magyar fiatalok (Nagy Lola, Lauchsz Laura, Szilágyi Deli, Kárász Raul) 9–2-re verték Ausztriát, majd a spanyolokat 6–4-re győzték le, míg a snowboardos Szabó Marcell parallel óriás-műlesiklásban a nyolcaddöntőben búcsúzott.

(A kiemelt képen: Haltrich Luca (balra) és Szigeti Dóra / Forrás: MOB Média)