UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Téli EYOF Korcsolyasportok

2023-01-22 18:03

Magyar arany- és bronzérem a téli EYOF nyitónapján

Kiválóan indult a XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál: a rövid pályás gyorskorcsolyázó Major Dominik 1500 méteren nem talált legyőzőre, a lányok mezőnyében Szigeti Dóra harmadik lett.

A rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számával kezdődött el magyar szempontból a XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) az olaszországi Friuli Venezia Giulia tartományban. A magyar színeket négy versenyző képviselte, és két érem is született: Major Dominik arany-, Szigeti Dóra bronzéremmel zárt – olvasható a Magyar Olimpiai Bizottség (MOB) beszámolójában.

A fiúk között Major Dominik és Jancsó Zalán könnyen vette a negyeddöntő jelentette akadályt, előbbi futamgyőztes lett, utóbbi pedig harmadik helyen kvalifikált az elődöntőbe, ahol Major Dominik szintén futamgyőztes lett, Jancsó Zalánt azonban kizárták. A fináléban első rajthelyről induló magyar tehetség a helyszíni beszámolók szerint elképesztő magabiztossággal korcsolyázott, szemernyi kétséget sem hagyott afelől, hogy csak ő lehet a győztes. Az utolsó négy körben már megnyugtató előnnyel vezetett, úgyhogy az utolsó métereket ünnepelve tette meg, s az őt üldöző norvég Miika Johan Klevstuen előtt, 2:22.573-as időeredménnyel ért célba.

Major Dominik nevéhez fűződik a magyar küldöttség első aranyérme. Forrás: MOB-Média

 

„Éreztem, hogy ma velem van az erő,

megkaptam a taktikát, odaálltam a rajthoz és úgy voltam vele, hogy ezt meg kell csinálnom. Minden negativitást kizártam, csak arra koncentráltam, hogy végrehajtsam a feladatot. Igyekeztem minden apró történésre reagálni, sikerült mindig jól helyezkednem, és így egy kisebb előnnyel nyernem. Nagyon boldog vagyok!”

– nyilatkozta Major Dominik a Magyarock Facebook-oldalának.

A lányok mezőnyében mindkét magyar induló, Haltrich Luca és Szigeti Dóra is futamgyőzelemmel masírozott az elődöntőbe, majd a döntőbe is kvalifikáltak – előbbi futamgyőztesként, utóbbi pedig másodikként. A MOB cikke szerint a fináléban hatalmas küzdelem zajlott a jégen, folyamatosan előzgették egymást a versenyzők, végül Szigeti Dóra bronzérmet szerzett, Haltrich Luca pedig negyedikként ért célba.

Szigeti Dóra 1000 méteren "fényesítene" érmén. Forrás: MOB-Média

Szigeti Dóra könnyek között nyilatkozott a verseny után a Magyarock Facebook-oldalának.

„Jobb eredményre számítottam, ezt a döntőt meg kellett volna nyernem. Az volt a baj, hogy Lucával túl sokat mentünk kívül, amikor elkezdődött a hajrá. Bízom benne, hogy ezer méteren sikerül fényesíteni ezen az érmen.”

A nap zárásaként a négy magyar gyorskorcsolyázó alkotta vegyesváltó 2000 méteren futamgyőztes lett, hétfőn az elődöntőben méretnek meg.

XVI. TÉLI EURÓPAI IFJÚSÁGI OLIMPIAI FESZTIVÁL
Rövid pályás gyorskorcsolya
1500 m. Fiúk:
 1. Major Dominik (Magyarország) 2:22.573, 2. Miika Johan Klevstuen (Norvégia) 2:24.250, 3. Dominik Palenceusz (Lengyelország) 2:29.518. Lányok: 1. Hanna Mazur (Lengyelország) 2:36.38, 2. Kornelia Wozniak (Lengyelország) 2:36.504, 3. Szigeti Dóra (Magyarország) 2:36.974, 4. Haltrich Luca (Magyarország) 2:37.615

(Kiemelt kép: Szigeti Dóra és Major Dominik. Forrás: MOB-Média)