UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-01-25 20:16

A parádés 2022 után sem lassítana Pádár Nikolett

A magyar úszósport egyik legnagyobb reménysége, a 16 éves Pádár Nikolett kirobbanó formában versenyzett 2022-ben. A szegedi fiatal a korosztályos világversenyeken szinte megállíthatatlan volt, és a felnőttek nagyszínpadán is megmutatta a tudását; erről és a céljairól is nyilatkozott az Utánpótlássportnak.

A Szegedi Úszó Egyelet úszója, Pádár Nikolett berobbant a felnőttmezőnybe 2022-ben. Az ifjú sportoló azt már korábban is bizonyította, hogy a hazai utánpótlás egyik legnagyobb reménysége, tavaly viszont a „nagyok” között is eredményes volt, annak ellenére, hogy a versenynaptára a szokásosnál is sűrűbben alakult.

„Az ifjúsági országos bajnokság után három hét szünetet kaptam, ami kellett is, hiszen kivételesen sűrű évadot hagytam magam mögött – mondja a 16 esztendős gyorsúszó. – Általában nyáron szoktam ennyit pihenni, tavaly viszont abban az időszakban négy világversenyen is rajtkőre álltam; bevallom, a rövid pályás szezon néha már fájdalmas volt, így jól esett a kikapcsolódás.”

Ám a sűrű program sem okozott neki problémát, a korosztályos világversenyeken szinte megállíthatatlan volt: a romániai ifjúsági Európa-bajnokságon hatszor is dobogóra állhatott, abból négyszer a legmagasabb fokra, míg a perui ifi vb-n ezt az eredményt is túlszárnyalta, hiszen öt aranyérmet gyűjtött be.

„Az Eb-n az összes úszásom jól sikerült, aminek köszönhetően megtörtént az előrelépés, 2021-ben ugyanis összesen négy érmet szereztem, míg tavaly csak aranyból jutott ennyi; remek startja volt ez a nyári versenyszezonnak. A lendület kitartott a vb-ig is: ötszörös világbajnok lettem, amit hihetetlen kimondani!”
Pádár az ifi vb dobogójának tetején Forrás: MÚSZ

A legemlékezetesebbek talán mégis a felnőttversenyek voltak Gellért Gábor tanítványának: a vb-n hazai közönség előtt bizonyíthatott, míg az olaszországi Eb-n bronzérmes lett.

„Az utánpótlásversenyeknek jóval magabiztosabban indulok neki, a »nagyok« között még mindig nagyon izgulok. A budapesti felnőtt-világbajnokság fantasztikus volt, ami egyben kiváló tapasztalatszerzési lehetőséget biztosított nekem. Ekkora közönség előtt korábban még nem ugrottam a medencébe, ráadásul a hangulat is őrületes volt, illetve a szurkolók szeretete és buzdítása, ami hajtott minket. A négyszer kétszázas gyorsváltóval elért ötödik helyet sosem felejtem el, ráadásul az én időm lett a legjobb a négyesünkből, amire külön büszke vagyok. Ugyanebben a számban a római felnőtt Eb-n megcsíptük a harmadik helyet; eredménynek korábban még nem örültem ennyire, mint Olaszországban, ráadásul Katinkával a csapatban értük el ezt. Egyéniben kétszáz gyorson beverekedtem magam a fináléba, ahol egy picit jobb eredményt vártam magamtól, ám bízom benne, hogy innentől csak felfelé vezet az út.”

A Magyar Úszószövetség által 2022 legjobb utánpótláskorú leányversenyzőjének megválasztott fiatalra természetesen nagyon örül a díjnak, ám a sortszerűségéről is bizonyosságot tesz, amikor a kitüntetés jön szóba.

„Meglepődtem, hogy én nyertem, mert Dórival (Molnár Dóra, a Budafóka SE 16 éves úszója – A szerk.) óriási volt a versenyfutás közöttünk az eredményeket tekintve, fantasztikus évet zárt, nagyon örülök a sikereinek. Rengeteget jelent nekem a díj, azon leszek idén, hogy megvédjem a címet! Célom, hogy indulhassak a fukuokai felnőtt-világbajnokság, és hogy megússzam az olimpiai A-szintet.”

(A kiemelt képen: Pádár Nikolett / Forrás: MÚSZ)