UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-01-27 21:23

Világklasszisokkal közösen készülhettek a KIMBA növendékei Kirgizisztánban

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia hat leány versenyzője kirgizisztáni edzőtáborral kezdte az évet. A csepeli fiatalok mintegy két hétig olimpiai és világbajnokok társaságában készültek Biskekben. A kadétvilágbajnok Elekes Enikőt kérdeztük a kirgizi tapasztalatokról.

Január 8. és 20. között Kirgizisztán fővárosában, Biskekben edzőtáborozott a Martin Gábor vezette felnőtt női birkózóválogatott, és a közép-ázsiai országba a „nagyokkal” tartott a KIMBA hat növendéke, köztük a kadét világ- és Európa-bajnok, junior Eb-ezüstérmes Elekes Enikő is.

„Önmagában az, hogy eljuthattunk Kirgizisztánba, már az is hatalmas élményt jelentett mindannyiunknak. Teljesen más kultúrába csöppentünk hirtelen. Remek volt kicsit kiszakadni az itthoni monotóniából – kezdte Elekes az Utánpótlássportnak. –

Emellett szakmailag is nagyon értékes másfél hetet töltöttünk kint. Aminek nagyon örültem, hogy rengeteg edzőpartnerrel birkózhattam, és nagyon különböző stílusokkal találkozhattam.

Mindenki ellen másra kellett figyelni, szóval abszolút megérte kiutazni, sok új impulzus ért minket. Ráadásul neves ellenfelekkel, világklasszisokkal is edzhettünk közösen.”

Így például az olimpiai ezüstérmes, vb-győztes Ajszulu Tinibekova, valamint az olimpiai és világbajnok amerikai Helen Maroulis is részt vett az edzőtáborban. (Az amerikai klasszis követte a KIMBA fiataljait Magyarországra, és a következő időszakban Biskek után Csepelen folytatja felkészülését.)

Tinibekovával sikerült is birkóznom, jó volt azt megtapasztalni, idővel milyen szintre is kellene felnőni, hol tart a világelit. Ami már az első pillanatban feltűnt ellene, hogy nem erőből birkózik, hanem iszonyatosan technikás. Már-már sokkoló volt átélni, hogy a lehetetlennek hitt helyzetekből is visszafordult. Olyan akciókat csinált, amelyeket még nem is láttam korábban. Elképesztő élmény volt, annyi biztos.

(Kiemelt képen (balról): Elekes Enikő, Borsos Viktória, Ajszulu Tinibekova, Szenttamási Róza, Nyikos Veronika / Forrás: KIMBA)