UtánpótlásSport
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Téli EYOF Korcsolyasportok

2023-01-27 18:49

Zsembery Katinka hetedik lett műkorcsolyában

Műkorcsolyában, alpesi síben és snowboard crossban voltak érdekeltek a magyar versenyzők az olaszországi téli európai ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) utolsó előtti versenynapján. A műkorcsolyázó Zsembery Katinka a rövid program után a hatodik helyről várta a kűrt, s végül a hetedik helyet szerezte meg, amellyel edzője szerint felülmúlta a várakozásokat.

Higgadt volt, már-már felnőtt módjára viselte a nyomást, pedig tudta, hogy vannak nála jobbak. Edzője, Tokaji-Kulcsár Zsófia szerint a műkorcsolyázó Zsembery Katinkát (Vasas SC) annyira vitte előre a magyar szurkolótábor (a délutáni kűrre ugyanis a magyar küldöttség minden tagja összegyűlt Pontebbában), hogy ritkán látni ilyet. Két ugrásból elesett (ezért kár), de így is szépen korcsolyázott, s a hetedik helyezéssel felülmúlta az előzetes várakozásokat az olaszországi Friuli-Venezia Giulia tartományban zajló téli EYOF-on.

Otthon az utolsó néhány edzésen úgy éreztem, rosszabb a kondim, mint amilyen lenni szokott, ezért kicsit tartottam tőle, hogy a harmadik ugrás után meghalok, de végignyomtamA Rittbergerből bután estem el, azt normál esetben simán megcsinálom, de nagyon motivált a magyar szurkolótábor, úgyhogy az utolsó pillanatig mindent beleadtam. Lehetett volna kicsit jobb az eredmény, de így sincs baj.

– mondta mosolyogva a kűr után a magyar műkorcsolyázó a MOB honlapján.

Alpesi síben a fiúk óriás-műlesiklását rendezték pénteken, és bár javultak a pályaviszonyok, a néhány napja leeső majd’ egyméternyi hó miatt, még mindig nagyon óvatosnak kellett lenni. A magyar versenyzők közül Bányai Attila (Callberg Sportiskola) szerepelt a legjobban: a 19. helyen végzett. És a legerősebb száma még csak szombaton következik…

„Friss-havas körülmények között versenyeztünk, úgyhogy nagyon finoman kellett síelni, mert a hó nagy ellenállással hatott – nyilatkozta Bányai Attila. – Az első futamban elkövettem kisebb hibákat, a másodikban pedig próbáltam hozni néhány helyet, de nem sikerült százszázalékosan eltalálni a nyomokat.

A holnapi Super G-vel kapcsolatban remélem, hogy toptízes rajtszámmal indulok, és bízom a topötös végeredményben, vagy akár dobogós helyezésben.”

Vass Dániel (Team Evolution Alpine Racing) az első körben elkövetett egy nagyobb hibát (ami két másodpercébe került), de teljesíteni tudta a pályát, így jöhetett a folytatás. „A második futamban tudtam javítani, de a végére elfáradtam, és ez meglátszott az időeredményen. Van még miben fejlődni, de bízom benne, hogy ez egyre jobb lesz” – fogalmazott.

Szabó-Szélyes Szilárdnak (Fullsport SE) elsőéves ifiként az volt a dolga, hogy beleszokjon a mezőnybe, így összességében nem lehetett oka a panaszra. „Az első futamba becsúszott egy-két hiba és a másodikban is elrontottam a pálya utolsó részét, de összességében nem vagyok elégedetlen” – értékelt a fiatal versenyző.

Snowboard crossban a vegyes csapatversenyt rendezték pénteken a festői Piancavallóban, ahol gyönyörűen sütött a nap – kivéve a versenypályán, amelyen majdnem végig árnyékban csúsztak a fiatalok. Ez azonban egyáltalán nem zavarta őket: a feladatukra koncentráltak.

Barabás Bálint (Naturelle SE) többször elmondta, már azt győzelemnek élte meg, hogy kijutott az EYOF-ra, és minden helyezésre ajándékként tekint.

„A mai vegyes csapatverseny negyeddöntőjében sikerült megelőznöm egy ellenfelemet, amit jónak értékelek, mert a pályába a rengeteg fékezés és esés hatására recék kerültek, és örültem, hogy ezeken a helyeken meg tudtam tartani magam – mondta Barabás. – A végén még megküldtem kicsit a tempót, amivel kis előnyt generáltam Lilinek.”

S hogy mit szólt ehhez Tóth Lili Anna (Körte SE)? Természetesen örült neki, még akkor is, ha a negyeddöntő végén a román lány (aki előtt rajtolt) visszaelőzte őt.

„Ez teljesen új versenyszám nekem, megvan benne a boarder cross, de sohasem kellett még csapatént együtt dolgoznom valakivel, és nem rajtoltam ráindítással sem – mondta Tóth Lili Anna. – Nagyon fura és stresszes volt ott állni a rajtban, látva, hogy az ellenfelem már elindult, és próbálni behozni a hátrányt. Nagyon élveztem, hogy ilyen új dolgot is kipróbálhattam.”

A téli EYOF utolsó, szombati versenynapján a 21 tagú magyar csapat már csak alpesí síben (fiú szuper-óriásműlesiklás) érdekelt.

XVI. TÉLI IFJÚSÁGI OLIMPIAI FESZTIVÁL
Alpesi sí. Fiúk. Óriás-műlesiklás:
 1. Miha Oserban (Szlovénia) 2:40.05, 2. Rasmus Bakkevig (Norvégia) 2:40.54, 3. Moritz Zudrell (Ausztria) 2:41.03, …19. Bányai Attila (Magyarország) 2:43.64, …48. Vass Dániel (Magyarország) 2:54.66, 49. Szabó-Szélyes Szilárd (Magyarország) 2:57.31
Műkorcsolya. Lányok: 1. Iida Karhunen (Finnország) 171.79, 2. Anna Pezzetta (Olaszország) 167.96, 3. Noelle Streuli (Lengyelország) 162.34, …7. Zsembery Katinka (Magyarország) 141.67
Snowboard cross. Vegyes csapatverseny: 1. Eliott Leicht, Lea Casta (Franciaország), 2. Achille Leleu, Felicie Leicht (Franciaország), 3. Ivan Ivanov, Andrea Kotsinkova (Bulgária), …11. Barabás Bálint, Tóth Lili Anna (Magyarország)

(Kiemelt képen: Zsembery Katinka / Forrás: MOB-Média)