UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Téli EYOF

2023-01-28 21:12

„Óriási büszkeség, hogy magyarként a dobogó tetejére állhattam” – Bányai Attila alpesi síző az EYOF-siker után

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

Halványan már feljegyezhettük a téli EYOF magyar éremtermésének végeredményét vasárnap délelőtt, a statisztikát azonban bravúros produkcióval átírta az alpesi síző Bányai Attila, aki az esemény utolsó versenyszámában, a szuperóriás-műlesiklásban szerezte meg a küldöttség hatodik aranyát délután. A fiatal rendkívül kiélezett csatában bizonyult a legjobbnak, hiszen mindössze négy század másodperccel előzte meg a második norvég fiút, de a harmadik helyezett osztrák induló is egy tizeden belül tudott maradni. A franciaországi síakadémián tanuló sportoló nemrégiben a junior-világbajnokságon is bizonyított, az U18-asok között egy ezüst- és egy bronzéremmel végzett.

„A negyedik legjobb pontszámmal vártam a finálét, így bíztam a jó eredményben – kezdi Bányai. – Nagyon különleges érzést adott ez a diadal, hiszen egy síversenyzőnek egyszeri alkalom az életében, hogy EYOF-on bizonyíthat. A korábbi sikerek is sokat nyomtak a latban, pont az arany hiányzott az éremkollekcióból, de immár ezt is kipipálhatom. A vb-n is magabiztosan versenyeztem, amit át tudtam menteni a multisporteseményre, ennek köszönhető a siker.

A téli sportokban uralkodó nemzetek képviselőit előztem meg a szuper-G-ben, óriási büszkeség, hogy magyarként állhattam a dobogó tetején. Nem mindennapos, hogy sikerül őket legyőzni; ehhez rengetegen gratuláltak, ami nagyon jólesett.”

A fiatal teljesítményéről Szepesi Bertold edző is elmondta a véleményét.

„Leírhatatlan öröm, amit éreztünk a győzelem után. Van egy közös Whatsapp-csoportja a küldöttségnek, ahol írtuk egymásnak az eredményeket; a short trackesek halomszámra hozták az érmeket, mi sem akartunk lemaradni tőlük

– mondja nevetve a szakember. – Titkon reméltük, hogy a dobogó is kisülhet a mai versenyből, ebből végül Ati kihozta a maximumot. A felső szektora nem volt túl erős, a tizenharmadik legjobb időt teljesítette azon a szakaszon, alul viszont nagyon odalépett, remekül támadta a pályát, agresszív vonalat követett, így végül hajszállal, de ő lett a leggyorsabb. A junior-vb-vel együtt elég sűrű ez az időszak, ám kiválóan helytállt, a csapata is támogatta, akiknek szintén jár a köszönet.”

(A kiemelt képen: Bányai Attila a dobogó tetején / Forrás: MOB Média)