UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2023-02-08 09:02

Ki(k)nek lehet esélye a fiatalok közül olimpiai kvótát szerezni Párizsba?

Sorra vettük, kik azok a jelenleg utánpótláskorú, vagyis 23 év alatti cselgáncsozók, aki ott lehetnek a 2024-es párizsi olimpián.

A 2021-ben rendezett tokiói olimpián az akkor 19 éves Özbas Szofi volt az egyetlen magyar utánpótláskorú dzsúdós. A 63 kilósok között induló fiatal a nyolcaddöntőben búcsúzott a japán fővárosban. A nehézsúlyú férfiak mezőnyében juniorkorúként Sipőcz Richárd szintén sokáig harcban volt a kvótáért, ám végül neki nem sikerült a kvalifikáció. Ők ketten, két évvel idősebben, immár 21 esztendősen ismét versenyben lehetnek az olimpiai részvételért.

(A jövő évi játékokra súlycsoportonként az olimpiai kvalifikációs ranglista 17 legjobbja jut ki, azonban fontos: minden nemzetből csupán egy, a legmagasabban jegyzett versenyző kap indulási jogot. Emellett további hét helyet osztanak ki kontinentális alapon az egyes kategóriákban. A kvalifikációs időszak tavaly júniusban kezdődött és a jövő év júniusáig tart.)

Párizst illetően elsősorban három fiatal kvótaszerzésében bízhatunk. A férfiszakágban pillanatnyilag Vég Zsombor áll a legjobban. A Ceglédi VSE 21 éves dzsúdósa

a kilencedik a nemzetközi szövetség rangsorában a 100 kilósok között, s ez a pozíció most automatikus szereplést érne.

Vég remekül zárta a múlt esztendőt: az U23-as Eb-n szerzett ezüstérme után a bakui Grand Slam-versenyen ötödik lett. Majd az idei szezont nyitó

portugáliai Grand Prix-n bronzérmes lett,

a vasárnapi párizsi GS-viadalon pedig a nyolcaddöntőig jutott.

Vég mellett a már említett Sipőcz Richárd (+100 kg) is joggal reménykedhet az olimpiai indulásban.

Jelenleg a 27. a világranglistán, amely a kontinentális alapon kiosztok kvóták révén szintén párizsi repülőjegyet jelentene.

A Széchenyi Egyetem SE hétszeres korosztályos Európa-bajnok kiválósága tavaly ősszel újabb Eb-címet szerzett az U23-as korosztályban, néhány napra rá pedig megnyerte első Grand Slam-érmét: harmadik lett Bakuban.

A női szakágban továbbra is Özbas Szofi (21) az első számú esélyes a kvótára, és ezt nemcsak a tokiói részvétele mondatja velünk, hanem az is, hogy tavaly – első alkalommal pályafutása során – dobogóra állhatott felnőttvilágversenyen: bronzérmes lett a szófiai Európa-bajnokságon. Ezután viszont kisebb térdműtéten esett át, az év második felében elmaradt a legjobb formájától. A kvótaszerzéssel persze egyáltalán nincs elkésve, jelen pillanatban a 24. helyet foglalja el a rangsorban.

A többiek közül az egyaránt 21 éves Sáfrány Péternek (90 kg; Miskolci VSC) és Varga Brigittának (63 kg; MTK Budapest) lehet még némi esélye, ugyanakkor mindkettejüknek fel van adva a lecke: előbbinek az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztiánt, utóbbinak Özbas Szofit kellene megelőznie a rangsorban.

(Kiemelt képen: Vég Zsombor / Forrás: IJF)